09 Nisan 2013 14:02

Karayılan: Biz barış konusunda samimiyiz

İsveç Radyosu Muhabiri Katja Magnusson’la bir söyleşi yapan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, geri çekilme sırasında gerillalara saldırılmayacağı garantisi verilmedikçe PKK’nin Türkiye’yi terk etmeyeceğini söyledi. PKK’nin barış konusunda samimi olduğunu söyleyen Karayılan, “Hükü

Karayılan: Biz barış konusunda samimiyiz
Paylaş
Murat Kuseyri

‘9 KEZ ATEŞKES İLAN ETTİK’

Bugüne kadar 9 kez tek taraflı ateşkes ilan ettikleri halde bir sonuç alamadıklarını hatırlatan Karayılan, “Umarız bu sefer başarılı olur. Biz barışta samimiyiz” dedi. Sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesini istediklerini ve bunun için de ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurgulayan Karayılan, “Kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için Türk tarafının da üzerine düşeni yapması gerek” dedi.

‘GENÇ KOMUTANLARI ÖCALAN İKNA EDEBİLİR’

PKK üst yönetiminin çekilmeye hazır olduğunu söyleyen Karayılan, “Ancak 30 yaşlarındaki genç komutanlarda ‘Biz savaşmalıyız’ anlayışının alt yapısı var” dedi. Orta-Doğu’da ciddi tarihsel gelişmeler yaşandığını, Suriye’de Kürtlerin önemli kazanımlar elde ettiğini, Türkiye, İran ve Suriye arasında geçmişte Kürtlere karşı oluşturulan ittifakın ise çöktüğünü dile getiren Karayılan, “Bu nedenle de örgüt içinde yer alan gençler silahlı mücadelenin sürdürülmesi gerektiği düşüncesinde” dedi. Bunun ‘PKK içinde bir bölünme olduğu’ şeklinde yorumlanmaması gerektiğini de vurgulayan Karayılan “Ancak herkes Önder Apo’ya bağlıdır. Bunların ikna edilmeleri için Abdullah Öcalan’ın devreye girmesi gerek” dedi.

‘HÜKÜMET ÇÖZÜM PLANINI AÇIKLAMALI’

Türkiye hükümetinin şu ana kadar sorununu nasıl çözeceğine ilişkin bir plan ve program açıklamadığını belirttikten Karayılan, “Barışa giden yollar Kandil’in dağları gibi kıvrımlı. Bu zaman alacak, aşamalı olarak gerçekleştirilebilecek” dedi. Karayılan, şu anda barışın sağlanması için ateşkes aşamasında olduklarını, ikinci aşamada Kürtlerin haklarının yeni anayasada güvence altına alınması gerektiğini, üçüncü aşamada ise ilişkilerin normalleştirilmesi ve iki taraf arasında uzlaşma sürecinin başlatılması gerektiğini dile getirdi. Karayılan, Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin kendileriyle anlaşma yapmak isterken PKK’yi ‘terörist örgüt’ olarak nitelemesine de tepki gösterdi.

‘ERDOĞAN’IN SÖZ VERMESİ YETMEZ’

1999 yılında Türkiye’den geri çekilirlerken yüzlerce kayıp verdiklerini hatırlatan Karayılan, geri çekilmeleri için Başbakan Erdoğan’ın verdiği sözlü garantinin yeterli olmadığını, parlamentonun gerillalar geri çekilirken saldırıya uğramayacaklarını garanti altına alan bir karar almasını istediklerini söyledi. Karayılan “Erdoğan istediği için silah bırakamayız. Silah son aşamada bırakabilir. Kürtlerin varlıkları anayasada kabul edilmedikçe Kürtlerin silahlı güçlere ihtiyaçları olacaktır” dedi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kürtler hem rejimin hem ÖSO’nun hedefinde

SONRAKİ HABER

Güler Film sunar: Provokatörler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...