22 Nisan 2013 02:48

ÇAYKUR'da greve saatler kala işçiye tehdit

Tek Gıda-İş Sendikası üyesi 10 bin Çaykur işçisi yarın sabahtan itibaren 58 işletmede greve çıkıyor. İşçilerin grevi öncesi Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde bir basın toplantısı düzenleyen Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, tansiyonu yükseltti. "

ÇAYKUR'da greve saatler kala işçiye tehdit
Paylaş
Gençağa Karafazlı

ÇAYKUR'da 2008'den bu yana devam eden yetkili sendika tartışmasına değinen Sütlüoğlu, "2009/10 yılları için sürdürülen bu toplu sözleşme görüşmeleri askıya alındı ancak hükümet gerekli ücret artışını işçilerimize verdi. 2009-2013 yılına kadar işçi mağdur edilmedi" dedi.

"Sözleşme yapsak daha çok zam alırdık diyorlar, bu doğru değil" iddiasında bulunan Sütlüoğlu, işçilerin sadece sosyal haklar konusunda mağdur edildiğini öne sürerek "Sosyal haklarda da anlaşma sağlanmıştır. Bugün gelinen noktada sendika çok afaki taleplerle iş verenlerin karşısına geliyor. Sendika çok büyük rakamlar talep ediyor. ÇAYKUR'da böyle bir kaynak yoktur." dedi.

'SENDİKA GREVİN ALTINDAN KALKAMAZ'

Sütlüoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Maksat üzüm yemek değil. Grev yaparsa kim mağdur olacak? İşçi maaş alamayacak. Sendika bunu nasıl karşılayacak? İşçiler kandırılıyor. Bunlar kuyruklu yalanlar söylüyor. Umut satıyor. Yalan üzerinden siyaset yapıyor. Greve katılanlar Bölge'ye sıkıntı yaratacak.

Greve katılmayacak olan Öz Gıda-İş üyesi 900 işçiye mesaj gönderen İmdat Sütlüoğlu, "Greve katılmayanlar mağdur edilmeyecek. Hiçbir mağduriyetleri olmayacak. Ben greve katılmayana vicdansızlık edebilir miyim? Bu grevle üreticinin mağduriyetinin hesabını nasıl verecekler? Üreticinin çayını özel sektör alamaz ve çay elinde kalır. O zaman bunun hesabını nasıl verecekler?

Ben işçilerimizin greve gideceğini sanmıyorum. 2013 yılı yaş çay kampanyasını erken başlattık. Gelsinler iş başı yapsınlar. Bu saate kadar 4700 işçi iş başı yaptı. Diğer işçiler il dışında. Onlar da geldi mi iş başı yapacaklar. Sorumsuz insanların sorumsuz davranışlarına ortak olmasınlar.

ÇAYKUR özelleşmesin diyorlar. Özelleşmenin en büyük gerekçesi telafi edilemeyen yüksek zararlardır. Sendikanın bu eylemi bu zararları meydana getirir ve bu çark dönemez. O zaman ÇAYKUR özelleşir.

Sendikayı uyarıyorum. Mutabakat sağladığımız konularda gelsinler, imzalasınlar. Afaki şeyler peşinde koşmasınlar. Eğer bu kavga devam ederse altında kalırlar. 9-10 şiddetinde deprem olur. Tsunami dalgası olur. Onun dalgaları bölgede 1 milyon insanı yok eder. Tek Gıda-İş sendikasını da yok eder. Tek Gıda-İş bunun altında kalkamaz. Herkes aklını başını alsın. 2 bin liranın üzerinde maaş alıyorlar. Özelde çalışanlar 800 lira alıyor.

Biz isteriz ki işçi kardeşlerimiz greve katılmasın. İş barışını sağlayalım. Greve gidene de müdahale edemeyiz, en doğal hakkıdır."

TÜRKEL: HADDİNİ AŞMIŞ

Sütlüoğlu'nun bu açıklamalarına Tek Gıda İş sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, şöyle yanıt verdi: "Pazartesi şanlı direnişimiz 9 bin işçimizle başlıyor. Genel Müdür haddini aşmış. Kendiyle çelişmiş. Bizim derdimiz grev değil. 5 yıldır gasbedilen, ÇAYKUR işçisinin emeğinin karşılığı bile olmayan 10 simit parası istedik. Anlaşılıyor ki genel müdür bu yaşananları görmezden gelerek açıklamalar yapıyor. 61 yıllık ÇAYKUR'da ilk grev yarın sabah başlayacak. (Rize/EVRENSEL)


GREV 08.00'DE BAŞLIYOR

Tek Gıda-İş Sendikası üyesi 10 bin Çaykur işçisi yarın sabah 58 işletmede greve çıkıyor. Çaykur tarihinde ilk kez bir grev yaşanacak. Grev, 5 yıldır toplu iş sözleşmesi yapılmayan işletmede çay alım mevsimi öncesine denk gelmesi nedeniyle Karadeniz bölgesinde fırtınalar koparacak. Grev, son 20 yılda kamudaki en geniş katılımlı işçi eylemi olma özelliği de taşıyor. Tek Gıda-İş ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında yaşanan toplu iş sözleşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca, Nisan başında grev kararı açıklanmıştı.

Son anda bir anlaşma olmaması halinde yarın sabah saat 08.00’de Çaykur Genel Müdürlüğü önünde, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ile sendika yöneticileri ve işçileri katılacağı açıklama ile 58 işletmede çalışan 10 bin kişi grev başlayacak. Sendika, çay kampanyası öncesinde yaşanacak kargaşaya dikkat çekerek, Çaykur yönetimine “Gelin inattan vazgeçin işçilerin haklarını verin anlaşalım” mesajı gönderdi.

Greve, Sendikal Güç Birliği Platformu’na (SGBP) bağlı Türk-İş üyesi sendikaların başkanları, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş yönetimi ile Rize ve çevre illerdeki partiler, demokratik kitle örgütleri ve esnaf örgütleri de destek veriyor.

GREVE DESTEK

Grev öncesi  Tüm-Köy, Halkların Demokratik Kongresi Fındıklı, Arhavi, Hopa bileşenleri, İnsan Hakları Derneği, Çaykur işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Tek Gıda-İş Rize Bölge Başkanlığı’nda gerçekleşen ziyarette konuşan Mustafa Türkel, grev kendilerine destek veren dayanışma gösteren kurumlara teşekkür etti. Destek ziyaretinde bulunan kurum sözcüleri ise Tek Gıda-İş Sendikasının 5 yıldan beri sürdürdüğü hak arama mücadelesini  yakından izlediklerini, greve destek vereceklerini dile getirdiler. (HABER MERKEZİ)


KONGREDE BARIŞ VE GREV VURGUSU: http://evrensel.net/news.php?id=54755

ÖNCEKİ HABER

Bursalı emekçiler talepleri için alanlarda olacak

SONRAKİ HABER

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş kaza geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...