06 Mayıs 2013 16:30

Tarihi NSU davası 14 Mayıs'a ertelendi

Almanya’da 8’i Türkiye kökenli, biri Yunanistan olmak üzere toplam 9 göçmen esnafı ve bir Almanı katleden ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) davası bugün Münih’te bulunan Bavyera Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde başladı. Saat 10.00’da mahkeme salonuna getirilen ırkçı teröris

Tarihi NSU davası 14 Mayıs'a ertelendi
Paylaş
Yücel Özdemir / Aziz Koçyiğit

Başsanık Beate Zschaepe, salona girdikten bir süre sonra basın mensuplarına arkasını dönerek görüntü vermemeye çalıştı. Daha önce NPD yöneticiliği yapan Wohlleben ve Holger G.’nin oldukça rahat olduğu görülürken diğer iki sanık Carsten S. Ve Andre E. Basın mensuplarına yüzünü göstermemeye çalıştı.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Tercümanların, sanıklar ve avukatlarının, müdahillerin tespitinden sonra açılışı yapılan davada ilk sözü olan Zschaep’in avukatları oldu. Avukatlar, Mahkeme Başkanı Manfred Götzl’ün davadan çekilmesi başvurusu yapıldı. Cumartesi bu başvuru yapıldı.

Cumartesi günü saat 18.41’de mahkemeye reddi hakim yazısı gönderen Beate Zschaepe’nin avukatları bu başvurunun görüşülmesi talebinde bulundu.

Ara verilmesi talep edildi. Bunun üzerine beş dakikalık ilk ara verildi.

Yeniden başlayan davada Zschaep’in avukatı Wolfgang Stahl, hakim reddinin gerekçelerini sıralayan metni okumaya başladı. Yaklaşık bir saat süren gerekçelerde avukatların üstlerinin mahkemeye giriş sırasında sıkı bir şekilde aranması, Mahkeme Başkanı Görzl’ün yaptığı açıklamalarla tarafsızlığı ihlal ettiği ileri sürüldü.

Ailelerin avukatları da yaptıkları savunmada gerekçelerin geçerli olmadığını, davanın bir an anca başlaması için mahkeme başkanında çağrıda bulundular. Avukatlar ayrıca bu gerekçelerin 17 Nisanda başlaması gereken dava öncesinde de geçerli olduğuna ancak avukatların o zaman böyle bir başvuruda bulunmadığına dikkat çektiler.

Mahkeme Başkanı Görzl yapılan başvuruyu değerlendirmek için davaya daha sonra saat 13.30’a kadar ara verdi.

Daha sonra yeniden başlayan davada, Beate Zschaepe’nin avukatlarının başvurusu Federal Savcılık tarafından reddedildi. Savcılık tarafından yapılan açıklamada, aramalar sırasında Zschaepe’nin ve diğer sanıkların üstünün aranmasının ayrımcılık olmadığı, herkes için geçerli olduğu belirtildi.

Daha sonra yeniden başlayan dava, savunma makamının reddi hakim taleplerinin değerlendirilmesi için 14 Mayıs tarihine ertelendi.

 
 
NSU davasının başlaması nedeniyle mahkeme önünde bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Alman antifaşist örgütlerinin yanı sıra Demokratik İşçi >Dernekleri Federasyonu (DİDF), ATİF gibi göçmen örgütlerinin içinde olduğu bir grup protesto eylemi yaptı. Protesto eylemi sırasında atılan sloganlar salondan duyuldu.  DİDF Genel Başkanı Özlem Alev Demirel ve Göçmen Kadınlar Birliği Başkanı Sidar Demirdöğen de eyleme katılarak, ırkçılığa karşı mesajlar verdiler.
 
TÜRKİYE’DEN BİR HEYET İZLEDİ
 
Berlin Büyük Elçisi Hüseyin Avni Karslı, Münih Başkonsolusu ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile birlikte 5 kişilik bir heyet katıldı.

- İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Almanya tarihinin en büyük terör davası olarak bilinen ve “Asrın Davası” olarak nitelendirilen NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe’nin mahkemeye elleri ve ayakları kelepçeli olarak getirildiği belirtildi. Ancak mahkeme sırasında kelepçeler çıkarıldı. - Beate Zschaepe, duruşma boyunca dizüstü bilgisayarıyla meşgul oldu.

- Neonazilerin idolü olmaya soyunan Zschaepe, salona girdikten sonra bir kaç adım ileri attıktan sonra sırtını basına döndü ve avukatlarıyla konuşmaya başladı.

- NSU tarafından katledilen kurbanların çoğunun yakınları dava sırasında hazır bulundu.

- Mahkeme etrafında ve içerisinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Toplam 500’den fazla polis görev yaptı.

- Akreditasyonu kabul edilen 50 kadar basın mensubunun yanı sıra 50 kadar misafir de davayı izledi. Sabahın erken saatlerinde sırayla ilk 50 kişi davayı izledi. Bunlar arasında, kurada çıkmayan gazeteciler de yer aldı.

- NSU kurbanlarının aileleri için kurulan komisyonun başkanlığını yapan Barbara John da davayı izleyenler arasındaydı. (Münih/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mardin Mardin...

SONRAKİ HABER

‘Muhalefet yasaklanıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...