17 Mayıs 2013 10:39

İşçiler yenilsin diye haber yapıyorlar

Hava-İş Sendikasının THY’deki grevi üçüncü gününde. Grevin üçüncü gününe özellikle Habertürk gazetesindeki haberin moral bozukluğu ile başlandı. Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin’in “Bende kandırıldım” dediği iddia edilen haberde, greve katılım sayısı 500 olarak verildi.Ha

İşçiler yenilsin diye haber yapıyorlar
Paylaş
Gökhan Durmuş / Berivan Koç / Metin Akarsu

Habertürk’ün haberine yanıt veren grevcilerden Asuman Yaprak, “3-4 ay önce sendikamız bize forum dağıttı. ‘Ne kadar ücret istiyorsunuz?, ölüm tazminatı ne kadar olsun? Uçuş saatleri ne kadar olsun? Toplusözleşmede anlaşma olmazsa greve çıkılsın mı? İşten atılan 305 kişinin geri alınması savunulsun mu?​’ gibi sorular vardı. Hepimiz doldurduk. Bu forumların sonucunda yüzde 85 civarında ‘Haklarımız verilmezse greve çıkalım’ fikri çıktı. Haberde bahsedilen rakam bu. Başkanda bunu söylemiştir. Şimdi sendikayı karalamak için bu tarz haberler yapılıyor” diye konuştu.

Greve çıkıldığı gün Ankara’da olduğunu, ilk gün katılamadığını ancak ikinci gün grev yerine gelebildiğini aktaran Yaprak, kendisi gibi olan bir çok arkadaşı olduğunu ve yurt dışından gelip greve katılacakların bulunduğunu söyledi. Amaçlarının yolcuları mağdur etmek olmadığını haklarını almak olduğunu belirten Yaprak, diğer sendikaların da gereken desteği vermesi gerektiğini çünkü grevin işçi sınıfının grevi olduğunu ifade etti.

GREV KIRMAK İÇİN HABER YAPIYORLAR

Yandaş basının 353 gün devam eden direniş boyunca tek bir haber dahi yapmadığını, şimdi grevi kırmak için haberler yapmaya başladığını belirten Hava-İş Genel Mali Sekreteri Eyüp Kaplan, televizyon kanallarında sürekli “Uçaklar uçuyor, sıkıntı yok” haberleri yapıldığını belirterek, “Evet uçuyorlar ama rötarlı olarak uçuyorlar. Uçuş sayısı normalde yapılanın çok altına indirildi. Mesela grev öncesinde 700 sefer yapılıyorsa bugün 400-500 sefer yapılıyor” dedi. THY grevinin başarısının işçi sınıfının tamamının başarısı olacağı için yanlı basın tarafından kötü gösterilmeye çalışıldığını aktaran Kaplan, sendikaların da bu gerçeği görerek, bu grevi desteklemesi gerektiğini kaydetti. Direniş boyunca gelmeyen Türk-İş yöneticilerinin grevin ilk üç gününde de hâlâ gelmediğini belirten Kaplan, Sendikal Güç Birliği Platformunun da temsili olarak desteğe geldiğini söyledi.
Kaplan, THY işçilerine verilecek en anlamlı desteğin işyerlerinde yapılacak etkinlikler ve toplu ziyaretler olacağını dile getirdi.  

UÇUŞ GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE

Gamze Tonak ise hâlâ THY yönetiminin grevi kırmak için olağanüstü çaba sarf ettiğini, bütün çalışanların Otomatik Planlama Sistemi tarafından gece gündüz arandığının bilgisini verdi. 340 sertifikası olanların 777’de görevlendirilerek uçuşa gönderildiği iddiaları hakkında konuşan Tonak, “Eğer bu doğruysa sıkıntılı. 340 eğitimi alan kabul memuru 777’de uçamaz. Çünkü her şeyi farklıdır. Kapı sayıları farklıdır, kapıları açma şekli farklıdır, acil müdahale malzemelerinin yerleri farklıdır. Acil bir durum olacak olsa ne yapacaklarını şaşırırlar çünkü bulamazlar, kapıları açamazlar. THY yönetimi uçuş güvenliğini tehlikeye atıyor” dedi.


ZİYARETLER SÜRÜYOR

THY çalışanlarının grevleri devam ederken destekçileri de eksik olmuyor. Grevin üçüncü gününde CHP İstanbul Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Sezgin Tanrıkulu, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ile Petrol-İş İstanbul Şube yöneticileri, Belediye-İş 2 No’lu Şube yöneticileri ve PTT çalışanları destek ziyaretinde bulundu.
Ziyarette konuşan İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Türk-İş, DİSK başta olmak üzere tüm sendikaları, emekten yana olan siyasi partileri THY grevcilerine destek vermeye çağırdı.


THY YÖNETİMİNDEN TUHAF AÇIKLAMA

THY, grevcilerle dalga geçercesine bir açıklama yaptı. Grev çağrısına rağmen uçak seferlerinin aksamadığını iddia eden THY yönetimi, Hava-İş Sendikasını 22 Mayıs’a kadar toplusözleşmeyi imzalamaya davet etti.

Belirtilen tarihe kadar 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalanamadığı takdirde THY çalışanlarına zam müjdesi veren THY açıklamayı şöyle sürdürdü: “Sendika üyesi olsun olmasın tüm çalışanlarımızın 23. Dönem TİS ile sağlanan mevcut çalışma koşullarından, sosyal ve özlük haklarından kesinlikle hiçbir geriye gidiş olmaksızın; uçucu arkadaşlarımızın uçuş planlamaları ile ilgili 23.Dönem toplu iş sözleşmesinde yer alan tüm kurallar ve limitler aynen geçerli olacak şekilde uygun bir ücret artışı yapmayı kararlaştırmıştır.”

THY yönetiminin bu açıklamayı yaptığı saatlerde grevci işçilerden birine gelen telefonda bir yolcunun “Dalaman’dan İstanbul’a gelecektim ama sefer iptal olmuş. Uçak sistemde dahi gözükmüyor” sözleri, iptallerin sistem dışı bırakılarak nasıl gizlendiğini ortaya çıkardı.


SOSYAL MEDYADA GREV

Facebook’ta bulunan Hava-İş sendikası ve Twitter’da bulunan BendikaOrg sayfaları grevde yaşananları an be an paylaşmaya büyük önem gösteriyor. Paylaşımlarda ‘grev başarısız oldu’ ‘greve katılan yok’ gibi iddiaların hepsine cevap var.
*48 saatten sonra bu sabahki 3.45 z imzalı FRA uçuşuma gitmedim. GREVDEYIM!
*Bu sabah tk 3 JFK seferime gitmeyerek grev hakkımı kullandım...
*TK 2108–9 ile başlayan uçuşuma gitmedim. 3 gündür grevdeyim! Arz ederim
*Şu an ekip odasındayım gözcü olarak; ağlayanlar, özür dileyenler, pişmanım diyenler...
*İşte yeni bomba ürün müdürünü giydirmişler uçuşa gönderiyorlar bu gün uzun olacak.
*Ufak bir anekdot... Az önce havalimanından gelirken 60 yaşlarında bir abinin taksisine bindim. Benden önceki yolcu demiş ki, ‘bu THY’ciler grevdeymiş’ atmış, tutmuş... Kızdım indiriverdim çobançeşmede, ben emekçinin yanındayım dedi.
*THY saat ikiden bu yana kontrol kabin amirlerini arayarak gelebildiğiniz an nöbete gelin çağrısı yapıyor.


GREV HER BİR EMEKÇİYLE DAHA DA BÜYÜYOR

Metin Akarsu

HAVA-İŞ
üyesi emekçilerin THY’de başlattığı grev 3. günündeyken grevin ilk gününde sabahın erken saatlerinden itibaren Genel Müdürlük önünde bir araya gelmeye başlayan emekçiler, ilerleyen saatlerde taksilerden inerek Genel Müdürlük önüne gelen bütün arkadaşlarını alkışlarla ve kucaklayarak karşılıyorlar. Sayı arttıkça emekçilerin neşesi ve çoşkusu artarken grevde olan işçiler telefonlar ile birlikte greve çıkmamış ya da izinli olan arkadaşlarını ikna ederek direniş alanına gelmelerini sağlıyorlar. Yine direnen emekçilere destek de hiç eksik olmuyor. Genel Müdürlük önünden geçerken ‘bu işyerinde grev vardır’ pankartını gören her araba kornalar çalarak direnişe destek veriyor. Grevin ikinci gününde yaşanan bir destek ziyareti ise emekçileri hem duygulandırıyor hem de birbirlerine daha fazla kenetlenmelerine yol açıyor. Hayatını havalimanında kalem satarak kazanmaya çalışan ve 351 gün boyunca dış hatlar bölümünde direnen THY işçilerinin Ahmet abisi grevi duyar duymaz eline kuru pastasını alarak grev alanına geliyor. Grev alanında yaptığı konuşmada havayolu emekçilerinin emeğine sahip çıktığını belirtirken işçiler de Ahmet abisini kucaklayarak teşekkür ediyor. Yine THY yönetiminin ve basının ‘grev yok’ haberleri yaşananları yansıtmıyor. İşçiler grev yüzünden en son 10 yıl önce uçmuş elemanların bile tekrar uçuşa gönderildiği belirtiyorlar. Sosyal medyada paylaşılanlar da grevin etkilerinin her geçen gün arttığını gösteriyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Roboskî; yüzlerde hep aynı acı

SONRAKİ HABER

Dört dörtlük peşkeş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...