01 Haziran 2013 06:38

Görmedim, duymadım, bilmiyorum!

Gezi Parkı'na AVM yapılmasına karşı çıkan ve hükümeti istifaya çağıran vatandaşlara yönelik sert polis müdahalesiyle başlayan olaylar devam ediyor.Televizyon kanallarının ülke çapına yayılan eylemleri sansürlemesine tepkiler sürerken, gazeteler de çok parlak bir tablo çizmedi. Televizyon kanallarından

Görmedim, duymadım, bilmiyorum!
Paylaş

Televizyon kanallarının ülke çapına yayılan eylemleri sansürlemesine tepkiler sürerken, gazeteler de çok parlak bir tablo çizmedi. Televizyon kanallarından sadece Hayat Televizyonu, Artı 1 TV ve Halk TV direniş ve eylemler boyunca alandan canlı bağlantılar yaptı. İstanbul dışında olanlar, ‘Gezi direnişini’ Norveç ve Alman televizyonlarından izlemek zorunda kaldı!

VATANDAŞLAR NTV’Yİ BASTI!

Medyanın iğrençliğine dayanamayan vatandaşlar NTV binasının önüne akın etti. Taksim’de başlayan ve Türkiye’nin dört bir tarafında on binlerce kişinin sokağa çıktığı direnişlerin egemen medyada yer bulmaması üzerine, NTV binasının önü direniş alanına çevrildi. Aralarında Okan Bayülgen ve Levent Üzümcü’nün de bulunduğu yüzlerce kişi Maslak’ta bulunan NTV binasının önünde, egemen medyanın sokak direnişlerini görmezden gelen tutumunu protesto etti. Geceyi NTV binası önünde geçirenler “Yandaş basın” ,”Korkak basın” sloganları attı.

HALKIN TEŞHİSİ: #KORKAKMEDYA

Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesiyle ortaya çıkan manzara karşısında sessiz kalan TV kanalları sosyal medyada büyük tepki topluyor. "Korkak medya" hastag'i TT olurken haber kanallarına dönük öfke de çığ gibi büyüyor.

İki gündür binlerce insanın katıldığı kitlesel eylemlerle gündeme gelen Gezi Parkı'ndaki yıkım Türk medyası açısından da ibretlik bir duruma sahne oluyor. Eylemler giderek kitleselleşirken polis şiddeti de giderek sınır tanımaz hale geliyor.

Dünya medyası canlı yayınla olay yerinden bildirecek kadar olaylara ilgi gösterse de Türk haber kanalları üç maymunu oynamaya devam ediyor. Medyanın Gezi Parkı'na uyguladığı karartma Twitter'da büyük tepkiye konu oldu. Sayısız gazetecinin de ortak olduğu tepkiler haber kanalları özelinde yoğunluk kazanıyor.

Gazeteport’un özel haberine göre, yayınlanan görüntülerde sadece çadırların söküm görüntüleri, TOMA’lardan sıkılan tazyikli su ve polislerin uzaktan attıkları gaz bombası görüntüleri kullanıldı.

Televizyon yönetimleri tarafından uygulanan baskı öyle bir raddeye vardı ki, haber kanallarından birinin muhabiri, canlı yayın sırasında “Elimizde birçok görüntü var, ancak yayınlanamayacak” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya üzerinden eyleme destek veren gazeteci ve televizyoncuların kurumları tarafından uyarıldığı, “Atılan tweetere dikkat edin” denildiği ifade ediliyor.

Saat 17.30 itibariyle NTV’de “Sanat Kenti Mardin”, CNN TÜRK’te Doğalgaz Rezervleri, Habertürk’te ise Mavi Marmara baskını, TGRT Haber’de Abant İzzet Baysal Üniversitesi tanıtımı, Samanyolu Haber’de Türkmenbaşı’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e hediye ettiği at, TRT Türk’te Bosna haberleri, Kanal 24′te YÖK tartışması üzerine programlar yayınlandı.

SABAH HİÇ BİR YERDEN BİLDİRİYOR!

Sabah gazetesi adeta ‘Ben yandaşım’ diye bağırdı. Sabah Başbakan'ı manşet yaparken Gezi Parkı'na 1. sayfada küçük bir kutu ayırdı. Takvim de aynı medya grubunda yer aldığı Sabah'la aynı taktiği izledi. Dünyada Taksim eylemlerini görmeyen tek gazete Sabah oldu ve büyük bir rezilliğe imza attı.

Yine hükümete yakın gazetelerden Star AVM projesi için verilen yürütmeyi durdurma kararına atıfta bulunarak direnişçileri suçladı, Yeni Şafak iki tarafın da orantısız güç kullandığını öne sürdü.

Zaman Gazetesi ise temkinli bir dil kullanarak olayların Taksim Meydanı'nı ve Gezi Parkı'nı aştığına dikkat çekti ve adeta hükümeti uyardı. Taraf ise çok sert bir başlık atarak "Taksim'de devlet zıvanadan çıktı" dedi.

Türkiye Gazetesi ise eylemcileri suçlayarak polis şiddetini meşrulaştırmaya çalıştı. Akit Gazetesi her zamanki gibi 'provokasyon' dedi.

Hürriyet, Milliyet, Akşam, Vatan, Posta, Radikal gibi ana akım gazeteler olayları genellikle polis şiddeti üzerinden duyurdu.
Habertürk de Gezi Parkı direnişine 'gerginlik' başlığıyla göbekte yer verdi.

AA’DAN ÇEVRE DUYARLILIĞI!

Hükümetin haber ajansı Anadolu Ajansı da pes dedirtecek bir haber yayınladı. Eylemler sırasında haber geçen AA, "Çevredeki bazı ağaçlar, gruptakiler tarafından siper olarak kullanılması nedeniyle zarar gördü." dedi.

ÖNCEKİ HABER

Halk Taksim'i geri kazandı! Gelişmeler dakika dakika..

SONRAKİ HABER

Mülksüzleştirenlerin devam eden süreci: Ayakkabıcılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...