02 Haziran 2013 13:58

Taksim, İzmir’i birleştirdi

İzmir halkı, Taksim Gezi Parkı için yine sokakta. Dünden bu yana devam eden protestolarda bugün polisle halk arasında sert çatışmalar yaşanıyor.Gündoğdu Meydanı’nda başlayan protestolar gecenin ilerleyen saatlerine kadar merkezi birçok noktada devam etti.  Hayatın durma noktasında geldiği şehir merkezi gençlerin öfke

Taksim, İzmir’i birleştirdi
Paylaş
Metehan Ud

Gündoğdu Meydanı’nda başlayan protestolar gecenin ilerleyen saatlerine kadar merkezi birçok noktada devam etti.  Hayatın durma noktasında geldiği şehir merkezi gençlerin öfkesiyle yangın yerine döndü. Polisin halka müdahale ettiği protestolarda onlarca kişi yaralandı, en az 120 kişi gözaltına alındı. Ayrıca Alsancak’ta eli bıçaklı sopalı sivil bir grup polis kontrolünde halka saldırdı.

Protestoların ikinci gününde yine özellikle gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti.

Akşam saatleri itibariyle binlerce kişi Gündoğdu Meydanı’nda toplanmaya başladı.  Konak Sümerbank önüne bir araya gelen KESK, DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar, İzmir Barosu ve TMMOB üyeleri ile siyasi partiler Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş yaparak geldi.

GÜNDOĞDU’DA BAŞLADI

İşçilerin, kamu emekçilerinin, mühendislerin, sosyalistlerin, Kemalist gençlerin, taraftar gruplarının, liselilerin, üniversitelilerin, LGBT bireylerin ve anarşistlerin oluşturduğu binlerce kişi hep bir ağızdan Gündoğdu’da öfkesini birleştirdi. Zaman zaman atılan sloganlar farklılaşsa da kitle hep bir ağızdan sık sık “Tayyip istifa”, “Hükümet istifa”, “Her yer Taksim, Her yer direniş”, “Diren Taksim, İzmir Seninle” sloganlarını attı.

ÖFKE KAPİTALİZME

Gecenin ilerleyen saatlerinde şehir merkezinin birçok noktasında ateşler yakılarak yollar kapandı. Konak’ta, Cumhuriyet Meydanı’nda, Alsancak’ta sokaklara barikat kuran gençler yaktıkları ateşlerle trafiği kapattı. Liseli, üniversiteli, çalışan gençlerin ve sokak çocuklarının bir arada hareket ettiği eylemler boyunca öfkenin diğer bir merkezi ise yabancı sermayeli ve cemaate yakınlığı ile bilinen işyerleri oldu.

Göstericilerin en önündeki gruplardan biri ise ‘tinerci’ olarak nitelendirilen sokak çocukları idi. Sokak çocukları buldukları her fırsatta polislere şişe ve taş fırlattı. Buca Üçkuyular Meydanı, Balçova, Güzelyalı, Narlıdere, Bostanlı, Bornova, Karşıyaka’da halk ellerindeki tencere ve tavaları birbirine vurarak yolları kapattı ilçe merkezlerinde toplandı.


GERİCİ GRUP SALDIRDI

Gece yarısından sonra gençlerin ortak toplanma noktası Alsancak Kıbrıs Şehitleri girişi oldu. Burada polisin göstericilere saldırısı daha da arttı. Göstericilerin protestolarına tahammül edemeyen polis önce TOMA’ları ile müdahale etti ardından, çevik kuvvet ve sivil polisler ile göstericilere saldırdı. Eli bıçaklı ve sopalı, göstericilerin AKP’li, cemaatçi gençler olarak nitelendirdiği, bir grup sivil ise Kıbrıs Şehitleri’nde ve ara sokaklarında gösterici avına çıktı. Polisin ve gerici grupların saldırısı sonucu toplamda kaç kişinin yaralandığına dair net bir bilgi yok. Halkın verdiği bilgiye göre polis plastik mermi kullandı. Alsancak çok katlı otoparkında ise gözaltına alınan gençlerin toplanıp darp edildiğini da dile getiren insanlar yine polisin Alsancak Devlet Hastanesi’ne tedavi olmaya gidenlerin tedavisine imkân vermeden gözaltına alındığını söyledi.


İZMİR’DEN NOTLAR

*Alsancak’ta birçok kafe, bar ve ev kapılarını göstericilere açtı, su, süt ve limon ihtiyaçlarını giderdi. Eylemler sonunda gözaltına alınanların sayısı son bilgilere göre 120 ancak sayının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Çatışmalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar ara sokaklarda devam etti. Gözaltına alınanlar önce dakikalarca sokak ortasında polisler dövüldükten sonra arabalara alındı.
*Emek Partisi (EMEP), parti kortejini koruyarak geç saatlere kadar polis saldırısına karşı direndi. TOMA’nın üzerine gelmesine rağmen parti pankartını bırakmayan EMEP üyeleriyle polis arasında, bir çevik kuvvet polisinin pankarta saldırması üzerine arbede yaşandı. EMEP MYK üyesi Gürsoy Turan’ın gözüne yakın mesafeden gaz sıkıldı. İlçe yöneticileri yaralandı.   
*Sabah saatlerinde AKP Konak İlçe Binası hala abluka altındaydı. Sokak girişlerinin tutulduğu Basmane’de polis ‘tipini’ beğenmediği kişilere kimlik kontrolü yaptı.(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Londra'dan İstanbul'a selam!

SONRAKİ HABER

Ankara’dan bir ‘Mutlu’ bir de üzücü haber

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa