03 Haziran 2013 07:26

Polisten ‘Karanlık’ şiddet

Ankara’da dün havanın kararmasıyla Kızılay Meydanı ve ara sokaklarda süren direnişe polis büyük bir saldırı gerçekleştirdi. En az 500 kişi gözaltına alındı. Yoğun biber gazı nedeniyle binalara sığınanlar adeta işkenceye maruz bırakıldı. Şiddete vatandaş büyük tepki gösterdi. Ankara’nın dört bir yanında onb

Polisten ‘Karanlık’ şiddet
Paylaş
Hasan Akbaş / Cem Gurbetoğlu

Kızılay civarındaki sokak aydınlatmaları polis saldırısı öncesi tamamen kapatıldı. Polis gaz ve ses bombaları ile tazyikli su kullanarak kitleye saldırdı. Polis karanlıkta insan boyu hizasında çok sayıda gaz bombası attı. Ara sokaklara da aynı şekilde müdahale edildi. Polis çok sayıda kişiyi hırpalayarak gözaltına aldığı öğrenildi.

Polis, Mülkiyeliler Birliği’nin içinde Ankara Tabip Odası’nın oluşturduğu geçici revire de müdahale etti. Revire pencerelerden gaz bombası atıldı.

500’E YAKIN GÖZALTI

Vatandaşların polis saldırısından kaçarak sığındığı binaları da polis abluka altına alarak gözaltı işlemine başladı. Çok sayıda kişinin sığındığı Kızılay AVM gözaltı işlemini engellemek isteyen bir grup CHP milletvekilinin de gözaltına alınanlarla aynı otobüslere bindirilerek Emniyet Spor Salonu’na götürüldüğü iddia ediliyor. Ankara Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği yöneticileri ile çok sayıda avukat Emniyet Spor Salonu’na gitti. Avukatlar en az 400 kişinin gözaltına alındığını bildirdiler. Müvekkilleriyle görüşme talepleri kabul edilmeyen avukatlar, spor salonu önünde protesto eylemi gerçekleştirdiler.

ŞİDDET ZİRVEDE

Polis Kızılay ve civarında sokaklarda yakaladığı kişileri darp ederek gözaltına aldı. Toplu şekilde binalarda bulunanlar da zor anlar yaşadı. Çok sayıda bina ve işyerinin içine polisin biber gazı ve ses bombalarıyla saldırdığı öğrenildi. Gaz bombaları nedeniyle çok sayıda yaralı olduğu belirtiliyor.

Atatürk Bulvarı ve Meşrutiyet Caddesi’nin kesişim noktasında bulunan iki üst geçitte çok sayıda kişi polis tarafından abluka alındı. Polis gaz bombalarıyla üst geçite saldırırken, vatandaşları geçitten atarak gözaltına aldığı iddia edildi. Polisin TKP Genel Merkezi ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ne de girdiği ve çok sayıda kişiyi tartakladığı ettiği ifade edildi.

HER YER EYLEM ALANI

Polis saldırısından kaçan çok sayıda kişi iki noktada, Kuğulu Park ve Kurtuluş Parkı’nda toplandı. Tekrar Kızılay’a yürümek isteyen kitleye polis saldırısı sürüyor. Kolej Meydanı’nda bulunan Kanser Hastanesi’nin gaz bombalarından etkilendiği, sağlık görevlileri ve eylemcilerin gazdan etkilenen hastalara yardımcı olmak için yoğun çaba sarf ettiği öğrenildi.

Polisin Kızılay’daki saldırısı büyük öfkeye yol açtı. Ankara’nın dört bir yanında semtlerde ve ilçe merkezlerinde binlerce kişi toplandı. Binlerce kişi de evlerinin pencerelerinden tencere ve tavalarla polis saldırısını protesto ediyor.

Mamak’ta çeşitli semtlerden emekçiler Tuzluçayır’da toplanıp Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti.

Çankaya’da Dikmen, İlker, Keklik, Sokullu semtlerinde sokaklara çıkan binlerce kişi Dikmen Caddesi’nde bir araya geldi. Kitle Kızılay’a yürümek istedi ancak polis, Polisevi ve Genelkurmay Başkanlığı önünde saldırdı. Yine Yüzüncüyıl’da da vatandaşlar polis saldırısını protesto ediyor.

Altındağ’da çeşitli mahallelerden yüzlerce kişi Aydınlıkevler’de yürüyüş düzenledi. Keçiören’de de aralarında Ovacık Mahallesi’nin de bulunduğu çok sayıda semtte eylemler yapıldı. Batıkent, TOKİ Turkuvazevleri, Küçükesat, Gaziosmanpaşa ve Cebeci’de tencere, tava ve düdüklerle binlerce kişi sokaklara çıktı.

Kızılay Meydanı’nda sivil bir araç direnişini sürdüren kitlenin üzerine büyük bir süratle daldı. İlk bilgiye göre biri ağır 4 kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Saat 20.20 sularında Atatürk Bulvarı yönünden geldiği belirtilen 61 plakalı Renault marka siyah bir araç hızla meydandaki kitlenin üzerine sürdü. Çok sayıda kişiye çarpan araç yine büyük bir süratle Atatürk Bulvarı yönünde uzaklaştı. Duruma tepki gösteren kitle aracın camlarını taşladı.

4 kişi ciddi şekilde yaralanırken, birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. İlk tıbbi müdahale alandaki hekimler tarafından yapıldı. Yaralılar daha sonra bölgeye gelen 2 ambulansla hastaneye kaldırıldı. Plakası görgü tanıklarınca alınan araç, Genelkurmay önünde durduruldu.

Aracın sürücüsünün gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan zanlının, “Eylemciler aracıma vurarak zarar verdi. Panik yaşadım, kaza yaptım” diye ifade verdiği öğrenildi.

‘SOĞUKKANLIYDI’

Olayın görgü tanığı Mehmet Can adlı vatandaş ise Kolej tarafına dönen ve çok sayıda kişiye çarpan aracın içinde biri kadın iki kişi bulunduğunu, araçtakilerin oldukça soğukkanlı gözüktüğünü gazetemize anlattı. Can, “Ben hayatımda böyle bir şeye tanık olmamıştım. Gayet bilinçli ve soğukkanlı bir şekilde onlarca kişiye çarptı. Daha sonra aracını geri sürerek Bakanlıklar yönünde uzaklaştı. Kazaya benzemiyordu” diye konuştu.

KAMYONET 3 KİŞİYİ YARALADI

Benzer bir olay da Cebeci’de yaşandı. Kızılay’daki polis saldırısının ardından akşam saatlerinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde toplanan kitlenin içine 65 NY 765 plakalı beyaz bir kamyonet hızla girdi. Edinilen bilgiye göre 3 kişi ciddi şekilde yaralandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de AKP binasına molotof atıldı

SONRAKİ HABER

İstanbul'da eylemler gece boyu sürdü; 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...