06 Haziran 2013 10:48

Gezi direnişi grevle birleşti

KESK’in Gezi Parkı Direnişiyle iki güne çıkardığı, DİSK, TTB ve TMMOB’nin de bugün katıldığı grevle hükümete hem “iş güvenceme dokunma” hem de “halkın sesine kulak ver” mesajı verildi. Birçok ilde grev az ya da çok başarılı olurken yurdun tamamında eylemler yapıldı.İzmir’deyse grev,

Gezi direnişi grevle birleşti
Paylaş

KESK’in Gezi Parkı Direnişiyle iki güne çıkardığı, DİSK, TTB ve TMMOB’nin de bugün katıldığı grevle hükümete hem “iş güvenceme dokunma” hem de “halkın sesine kulak ver” mesajı verildi. Birçok ilde grev az ya da çok başarılı olurken yurdun tamamında eylemler yapıldı.

Sağlık emekçileri, uzak yerlerden gelen hastalar hariç; hastaları, durumu açıklayarak geri gönderdi. Tepecik, Suat Seren Göğüs Hastalıkları, Yeşilyurt, Bozyaka, Ege Üniversitesi grevin etkili olduğu hastaneler oldu.

Vergi daireleri boşalırken, Karşıyaka Adliyesi, SGK, İŞKUR ile Karabağlar ve Karşıyaka Nüfus Müdürlüğünde iş tamamen durduruldu. Eylemlere bazı işyerlerinde KESK dışındaki sendikaların üyeleri ile örgütsüz kamu emekçileri de katıldı.

YİNE ‘HÜKÜMET İSTİFA’

Karşıyaka Belediyesinde Kent AŞ. Taşeron işçileri ve kadrolu işçiler çalışmadı. İzenerji işçileri bütün işyerlerinde iş bıraktı. Genel-İş’in örgütlü olduğu, belediyelerin tamamında iş bırakıldı. İş bırakan DİSK’e bağlı sendikalara üye işçiler sendika binası önünde bir araya geldi.     

Kamu emekçileri de önce ilçe merkezlerinde toplandı. Karşıyaka Belediyesi önü, Bornova Cumhuriyet Meydanı, Narlıdere Demokrasi Meydanı, Buca Belediyesi önü, Aliağa’de Demokrasi Meydanı toplanılan alanlar oldu. Aliağa’da eylemlere Tüpraş ve Petkim işçileri de katıldı. Her yer “Taksim, her yer direniş”, “Taksim’e selam direnişe devam”, “İşçi memur el ele genel greve”, “Hükümet istifa” en çok atılan sloganlar oldu.

Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu’nun (SGBP) aldığı karar doğrultusunda, Deri-İş örgütlü olduğu Deri 2000 ve Sepiciler Deri farikalarında sabah işi durdurdu. Bildiri okundu. Ardından Türk-İş’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri Fuar Möntro Kapısı’nda toplandı. (İzmir/EVRENSEL)


TÜM YURT EYLEM ALANI

Adana’da SGK, Tapu Kadastro, PTT, Gar gibi birçok kurumda KESK’e bağlı kamu emekçileri iş bıraktı.

Öğlen saatlerinde Abidin Dino Parkı önünde bir araya gelen KESK üyelerine DİSK, Adana Tabip Odası, TMMOB ve siyasi partilerde destek verdi.

Buradan sloganlar işliğinde İstasyon Meydanına yürüyüş yapılırken Atatürk parkında toplanan Eğitim-İş de eyleme destek verdi.

KESK Dönem Sözcüsü Kamuran Karaca, iş güvencesi başta olmak üzere tüm kazanılmış haklarına sahip çıkan kamu emekçilerinin halkın demokrasi taleplerine de sahip çıkmaya devam edeceğini belirtti.

Adana Ceyhan’da da emekçiler eylem yaptı.

MERSİN

KESK, DİSK, TTB, TMMOB'un grev çağrısıyla emekçiler bugün sabah erken saatlerden itibaren kendi işyerleri önünde toplanarak Mersin Maliye binası önünde bir araya geldi. 

KESK Dönem Sözcüsü Selman Günbat Taşbina önünde basın açıklamasını okudu. Günbat şunları kaydetti, “10 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti peş peşe çıkardığı kanunlar KHK’ler ve yönetmeliklerle kamu hizmetlerinin özelleştirilmesini ve ticarileştirilmesini hızlandırdı işçilerin ve emekçilerin iş ve ücret güvencesini yok eden birçok kanun çıkardığını. Halk Erdoğan’ın ağzından çıkan her sözün kanun olmayacağını kendi haklı ve meşru taleplerinin şiddetle bastıramayacağını gösterdi. Taksim başta olmak üzere Türkiye’deki tüm meydanlarda kamusal alanlarda toplantı eylem ve etkinliklerin yasaklarına son verilmelidir”  dedi

HATAY’DA POLİS BARİKATI

KESK’in grev yürüyüşü Hatay’da polis barikatıyla karşı karşıya kaldı. Polisle yapılan uzun görüşmelerin ardından yürüyüş güzergahı değişti.

Grevin amacını ve son süreçte yaşanan toplumsal olayları değerlendiren Eğitim Sen Hatay Şube Sekreteri Hasan Kaplan, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere ilgili tüm sorumluların istifa etmesini istedi. Çok sayıda kamu emekçisinin çocuklarıyla katıldığı eylemde, “Hükümet istifa”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları öne çıktı.

Yürüyüşte, Antakya’nın Armutlu Mahallesi’ndeki gösteride öldürülen Abdullah Cömert’in fotoğrafları da taşındı.

BURSA

Yürüyüş boyunca çevredeki vatandaşların da alkışlarıyla destek verdiği emekçiler; “Gün geldi, devran döndü, AKP halka hesap veriyor” ve “Hükümet istifa” sloganları attı.

Fomara Meydanı’nda konuşan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın; hükümetin yaralanan ölen yurttaşlar için değil, zarar gören polis otomobilleri için endişelendiğini söyledi. Hükümetin yaratmak istediği sorgulamadan itaat eden vatandaş kalıbına uymayacaklarını kaydeden Özaydın; buna inat ülkenin her yerinde daha fazla örgütleneceklerini ve ülkenin sahipsiz olmadığını göstereceklerini ifade etti.

KOCAELİ

KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü BES Şube Başkanı Akın Şişman özgür ve eşit bir Türkiye için alana çıktıklarını belirterek "Gezi parkında başlayan eylemlerle AKP'nin bu kez en sert kayaya, halka çarptığını" ifade etti. Şişman, "Tayyip Erdoğan'ın yapması gerekenin halkın tepkisi karşısında boyun eğmektir. Gezi olaylarıyla başlayan olaylarda ve öncesinde halka zulmeden tüm sorumlular görevden alınarak yargılanmalıdır. Hükümetin iş güvencesini geleceğimizi karartan yasalardan vazgeçmelidir” diye konuştu.

GEBZE

Gebze’de Öğretmenevi Lokali önünde toplanan bini aşkın kamu emekçisi Kent Meydanı’na yürüdü. Yol boyunca ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atıldı. Kent Meydanı’nda yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Güngör İrdem, bir haftadır ülkede yaşanan polis saldırılarına dikkat çekerek “Artık yetkililer istifa etmelidir” dedi. Açıklamanın ardından yarım saat oturma eylemi yapıldı.

Çorum’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) çağrısıyla başlatılan grev bugün de devam etti. “Güvenceli gelecek, güvenceli iş” talebiyle gerçekleştirilen grev, Taksim Gezi Parkı olayları nedeniyle iki güne yayıldı. Bugün Özdoğanlar Kavşağı’nda toplanan kamu çalışanları “iş güvenceme dokunma” ve “AKP faşizmine karşı ayaktayız” gibi dövizler açarak Pirbaba Çamlığı’na doğru yürüdü. 2 bine yakın yurttaşın katıldığı yürüyüşte Eğitim-Sen’in kitleselliği dikkat çekti. Pirbaba Çamlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası Çorum Şube Başkanı Ertuğrul Alper, “Bilindiği üzere KESK olarak güvenceli iş ve ücret güvencesi talebiyle 5 Haziran’da uyarı grevi yapacağımızı ilan etmiştik. Ancak Gezi Parkı’nın ranta açılmasına karşı yedi gün önce başlayan tamamen barışçıl eylemleri bastırmaya yönelik devlet terörü insanların can güvenliklerini ortadan kaldıran bir boyutta sürdürülmektedir” dedi.

Gezi Parkı’nın yağmalanmasına karşı gelişen halk hareketinin bugün toplumun sesi duyulmak istenmeyen tüm kesimlerinin, kadınların, gençlerin, çevre hareketinin, ezilen kimlik mücadelelerinin, eğitim ve sağlık hakkı mücadelesinin talepleri ile buluştuğunu kaydeden Alper, AKP’nin toplumun önemli bir kısmını kendi iktidar düşlerini hayata geçirmek için baskıyla sindirdiğini, hak ve özgürlükleri kısıtlamaya çalıştığını dile getirdi.

AFYON

Afyon’da KESK’e üye kamu emekçilerinin grevine polis müdahale etti. Eğitim Sen binası önünden Anıtpark’a yürümek isteyen emekçilerin önünü kesen polisler coplarla müdahale etti. Polisin sert müdahalesinin ardından oturma eylemi yapan KESK üyeleri "Faşizme karşı omuz omuza", "Genel grev, genel direniş", "Her yer Taksim her yer direniş"  sloganlarıyla yeniden yürüdü ve yapılan açıklamanın ardından eylem sona erdi.

Kayseri'de KESK'in çağrısı ile Eğitim Sen önünde buluşan sendika üyesi emekçilere CHP, EMEP, HDK bileşenleri de destek verdi. Sivas Caddesi üzerinden meydana yürüyen kitle sık sık 'Tayyip istifa' sloganları attı. Meydanda yapılan açıklamalardan sonra eylem Mimar Sinan Parkı'nda halaylar ve oturma eylemi ile devam etti.

ÇAYCUMA

Çaycum’da Eğitim Sen, SES ve BTS üyeleri iş bırakarak Çaycuma Çarşı Meydanında toplandı. Burada bir konuşma yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Taksim gezi Parkı ile başlayıp tüm ülkeye yayılan eylemlere polisin müdahalesinin sona ermesini istediklerini belirtip kamu emekçilerinin iş güvencesinin gasbedilmesine seyirci kalmayacaklarını ifade etti. Basın açıklaması sonrası bir araç sürücüsü Atatürk anıtına yürüyen KESK üyelerinin üzerine aracını  sürdü. Eğitim Sen üyesi bir öğretmen dizlerinden hafif şekilde yaralandı.

MANİSA

Manisa’daki greve sendikalaştıkları için işten atılan Standard Profil işçileri destek verdi. Manisa Lisesi’nden Manolya Meydanına yürüyen 1000 kişilik kitleye yol boyunca Manisa halkı da alkışlarıyla destek verdi. Yapılan konuşmalarda iş güvencesinin ortadan kalkması, eğitim sağlık gibi hizmetlerin özelleştirilmesi ve Gezi Parkı direnişine vurgu yapıldı. Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde de yine kamu emekçileri greve çıktı.

KARS

Kars’ta KESK’e bağlı kamu çalışanları, önceki gün uyarı grevine devam etti. KESK üyesi emekçiler Faikbey Caddesinden At heykeli önüne yürüdü. Burada konuşan BES Kars il temsilcisi İnan Ercan yurt çapındaki eylemlerdeki polis saldırılarının sona erdirilmesini talep ederek genel grev, genel direniş çağrısı yaptı.

NİĞDE

Niğde’de SES ve Eğitim Sen temsilcilikleri önünde toplanan kamu emekçileri Bor Caddesi’ni gidiş yönünde trafiğe kapatarak ve sloganlar atarak hükümet meydanına yürüdü. Meydan’da okunan basın açıklamasında polis şiddeti protesto edilirken iş güvencesi için genel grev, genel direniş çağrısında bulunuldu

Türkiye’nin dört bir tarafı eylem ve grevlerle sarsılırken  Isparta’da da ilkler yaşanmaya devam ediyor. 5 günden beri  devam eden eylemler bugün de kamu emekçilerinin başlatmış olduğu grevle buluştu.

Sakarya, Uşak, Amasya, Kırşehir, Nevşehir, Lüleburgaz’da da emekçiler iş bırakarak şehir merkezlerinde yürüyüşler yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Direne direne taşeronu kovdular

SONRAKİ HABER

Bölge'den Taksim’e grevli selam!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...