05 Haziran 2013 14:51

Bölge'den Taksim’e grevli selam!

KESK’in “İnsanca Yaşam, Güvenceli İş-Güvenli Gelecek, Demokratik Bir Türkiye” talebiyle başlattığı greve Bölge illerinden de yoğun katılım var.Diyarbakır'da binlerce kamu emekçisinin katıldığı grevde iş güvencesinin ortadan kaldırılamayacağı vurgusu yapılırken, Taksim direnişi de selamlandı. Çift kapıdan

Bölge'den Taksim’e grevli selam!
Paylaş

Diyarbakır'da binlerce kamu emekçisinin katıldığı grevde iş güvencesinin ortadan kaldırılamayacağı vurgusu yapılırken, Taksim direnişi de selamlandı. Çift kapıdan, Dağkapı Meydanı’na yürüyen binlerce kamu emekçisine siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi. “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Amed isyandır Taksim’e selamdır”, “Genel grev, genel direniş” sloganlarının atıldığı eylemde Kürtçe, Türkçe pankartlar açıldı.

AKP HÜKÜMETİ PERVASIZCA DAVRANIYOR

İlk olarak konuşan BDP Milletvekili Demir Çelik, Gezi Parkı direnişine değinerek, “Hükümetin, pervasız ve hukuk dışı uygulamalarıyla karşı karşıya olduğumuz haftalardayız” dedi.  Halkın sokaklarda mücadele ettiği bir dönemde gerçekleşen KESK grevinin de önemli olduğunu belirten Çelik, birlikte mücadele ile kazanacaklarını belirtti.

Çelik’in ardından konuşan HDK Diyarbakır Sözcüsü Mehmet Aslanoğlu, Gezi Parkı'nda yaşanan direnişin bir halk direnişi olduğunu söyleyerek, Kürt halkının da batıda yaşanan direnişle birleşmesi gerektiğini vurguladı. Gezi Parkı direnişinin müzakere masasındaki Kürt halkının elini güçlendirdiğini belirten Aslanoğlu, tüm halk kesimlerine taleplerin kazanılabilmesi için HDK’de birleşme çağrısı yaptı.  

İŞ GÜVENCESİ PAZARLIK KONUSU OLAMAZ

Daha sonra KESK Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan BES Şube Başkanı Mehmet Karaaslan, Taksim’de yaşanan grevi selamlarken, kamu emekçileri olarak iş güvencelerini pazarlık konusu yapmayacaklarını aktardı. (Diyarbakır/EVRENSEL)


KESK Dersim Şubeler Platformu üyeleri, KESK tarafından “ücret ve iş güvencesi” talebiyle başlatılan iki günlük grev kapsamında binlerce kişi ile Sanat Sokağı’nda toplanarak Celal Doğan Parkı’na kadar yürüdü.

Eyleme Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin de destek verdi. KESK Dersim Şubeler Platformu adına konuşan Gürbüz Korkmaz şunları söyledi: “Bugün her geçen gün daha fazla içine çekildiği emperyalist savaşa, halkın üzerine yağan bombalara, inançlara ve kimliklere yönelik ötekileştirilmeye, emeğin haklarını yok etmeye yönelik saldırılara, üniversiteleri sermayenin hükümranlığına yol açan uygulamalara, yaşamlarına neoliberalizmin dini tevekkülcüğüyle yön verecek daraltmalara, kısacası baskı ve zulüm düzenine karşı artık sabrı tükenen halk ayaktadır. Başbakan Erdoğan’ın yapması gereken tek şey, günlerdir polis şiddetiyle engelleyemediği bu halk iradesi önünde boyun eğmek ve bunun gereklerini yerine getirmektedir. İstanbul’u gaza boğan, halka saldırı emrini veren İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü görevden alınmalıdır. Tüm gözaltı ve tutuklananlar derhal serbest bırakılmalıdır.” (Dersim/EVRENSEL)


Grevin ikinci gününde Antep’te de saat 11.30’da Kırkayak Parkı’nda toplanan yüzlerce KESK üyesi Yeşilsu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Sözleşmeli köle olmayacağız", "Her yer Taksim her yer direniş", "Tayyip sonun ‘Mübarek’ olsun”  sloganları eşliğinde Yeşilsu Meydanı’na giren kitle adına basın açıklamasını yapan KESK Gaziantep şubeleri dönem sözcüsü Ömer Faruk Koç, son 10 yılda esnek, performansa dayalı, kuralsız güvencesiz çalışmanın arttığını ve iktidara gelen siyasilerin ruhlarını sermayeye sattığını dile getirdi. Torba yasa tasarısına da değinen Koç “Bu yasayla kariyer ve liyakat ilkesi tamamen ortadan kalkacak. Ehliyetsiz, vasıfsız ama sadece yandaş oluğu için özel sektörden, kamuya üst düzey yöneticiliği atanmanın önü açılacak” dedi. Basın açıklamasının ardından müzik ve halaylarla eylem devam etti. (Antep/EVRENSEL)


KESK Siverek bileşenleri de güvenli gelecek ve Taksim’de polis terörünü protesto etmek için bugün greve gitti. Kızılay binası önünde toplanan KESK üyeleri “Her yer Taksim her yer direniş”, Yaşasın Taksim direnişi “, Hükümetin memuru olmayacağız “, ”Güvenli gelecek insanca yaşam “ sloganları eşliğinde Kanlıkuyu meydanına yürüdü.

Burada kitleye seslenen Eğitim Sen yöneticisi Serdar Al son bir haftada ülkede yaşananların, çok uzun süredir gecenin karanlığının hakim olduğu bir ülkede eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye hasret bırakılan tüm kesimlerin umutlarını yeniden filizlendiğini söyledi. Al, devlet terörünün üzerine direniş kararlılığıyla yürüyerek ülkesine ve geleceğine sahip çıkan tüm halkı selamlayarak halkı kul olarak gören, marjinal, çapulcu olarak nitelendirecek kadar pervasızlaşanların gaz bombalarının dumanı, sisi ile perdelemeye çalıştığı, emek ve demokrasi düşmanlığını tüm çıplaklığıyla ortaya serdiğini ifade etti. KESK’in neden greve gittiğini açıklayan Al, kamu emekçilerinin istikrarsızlıkla kol kola giren güvencesizliği her geçen gün biraz daha fazla hissettiğini belirtti. (Siverek/EVRENSEL)


Urfa Birecik Eğitim Sen Temsilciliği, Gezi Parkı direnişi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu(DMK) değişikliklerini protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Sendika binasından Beşiktaş Meydanı’na kadar yürüyen Eğitim Sen üyeleri burada basın açıklaması yaptı.

AKP iktidarının Gezi Parkı olaylarında halka çarptığını söyleyen Eğitim Sen Birecik Temsilcisi Ömer Berk, “Baskı ve zulüm düzenine karşı ülkenin dört bir tarafında milyonların sahiplendiği, omuz verdiği Gezi Parkı direnişi bir halk hareketine dönüşmüştür. KESK olarak tüm halkımızı selamlıyoruz” dedi.

“Son on yılda esnek, performansa dayalı, kuralsız, güvencesiz istihdam katlanarak artmıştır” diyen Berk, “Kamunun toptan tasfiyesinin hızlandırıldığı, özelleştirme ve taşeronlaştırma ile kamu yararının rafa kaldırılmak istendiği koşullar yetmiyormuş gibi her gün hayata geçirilen yeni düzenlemelerle iş ve ücret güvencemiz adım adım yok edilmek istenmektedir” diye konuştu. Berk, Siyasi iktidarı kamu emekçilerinin ve halkın geniş kesimlerinin taleplerine kulak vermeye çağırdıklarını belirterek, “657 sayılı DMK'yı değiştirerek kadrolaşmayı artırmayı öngören hükümleri derhal geri çekin” dedi. (Birecik/EVRENSEL)


VAN

Van'da Aydın Perihan İş Merkezi önünde bir araya gelen emekçiler, "Genel grev , genel direniş", "Hükümet istifa", "Faşizme ölüm, halka hürriyet", "Bê ziman, jîyan nabe" sloganları ile Feqiyê Teyran Parkı'na yürüdü.

Taksim Gezi Parkı direnişine destek için sıkça slogan atılan grev eyleminde gençler ise "Doğaya, Bilime, Kürt Halkına Özgürlük" pankartı ile eyleme katıldı.

Greve katılımın yoğun olduğu eylemde emekçiler adına açıklamayı okuyan KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nizamettin Bağlan, her türlü baskıya rağmen sesini yükselten, kamu emekçilerinin vicdanın sesi olma kararlılığından ödün vermeyen KESK olarak iş güvencesinden asla taviz vermeyeceklerini, sendikal hak ve özgürlüklerinin daha da daraltılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Taksim Gezi Parkı direnişine de değinen Bağlan, "ülkenin dört bir yanına yayılan eşitlik, özgürlük ve demokrasi talebine kulaklarını tıkayanların, halkın canına kast edecek kadar gözünü karartanların ortaya çıkardığı vahşet tablosu yeni bir değerlendirme yapmamız gerektiğini göstermiştir" dedi. AKP'yi uyaran Bağlan, "günlerdir sokaklarda bu ülkenin işçilerinin, emekçilerinin, kadınlarının, gençlerinin kısacası tüm halkın açıkça ortaya koyduğu iradenin ve taleplerinin gereğini yapmaya çağırıyoruz" dedi. Açıklamanın ardından kitle sendika binası önüne giderek halaylarla grev eylemini sürdürdü. (Van/EVRENSEL)


VARTO

Muş'un Varto ilçesinde KESK Şubeler Platformu'na bağlı Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, SES ve Genel-İş'e üye kamu çalışanları greve gitti. Greve giden kamu emekçileri dört koldan toplanarak, "İnsanca ve onurlu yaşam için grevdeyiz" pankartı eşliğinde yürüdü. İlçenin caddelerinde yürüyüş yapan emekçilere araç sahipleri korna çalarak, esnaf da işyerlerinin önlerine çıkarak alkışlarla destek verdi. Yürüyüş kolları Belediye İş Hanı önünde birleşti. Eyleme Varto Belediye Başkanı Gülşen Çelebi, BDP ilçe yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş da destek verdi. "İnsanca ve onurlu yaşam için grevdeyiz", "Umut yürek isyan Taksim'e bin selam", "Karanlığa teslim olmayacağız", "Ekmeğe aç, şiddete tokuz", "Direnişin rengi olmaz", "Eğitimde ideolojik dayatmaya son" pankartlarının taşındığı eylemde sık sık, "Her yer Taksim her yer direniş", "İşte Varto işte direniş", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. Emekçiler adına konuşan SES Varto Temsilcisi Cihat Ballıkaya, AKP iktidarının milyonların direnişini anlamak istemediğini belirterek, "AKP iktidarı ve iflah olmaz yandaşları, 10 yılı aşkın bir süredir katmerleşerek artan talan ve sömürü düzeninin ülkemizde yarattığı tahribatı, halkta, emekçilerde biriktirdiği öfkeyi görmezden gelmektedir" dedi. Ballıkaya, Türkiye'de son bir haftadır yaşanan olaylara dikkat çekerek, "Gezi Parkı direnişi bir halk hareketine dönüşmüştür. Geleceğine sahip çıkan başta gençler olmak üzere tüm halkımızı selamlıyoruz. Bu mücadelede hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz" dedi. Basın açıklamasının ardından Gezi Parkı olaylarında polisin uyguladığı şiddeti protesto etmek amacıyla 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eyleminde direniş şarkıları söylenirken, ardından müzik eşliğinde halaylar çekildi. (Muş/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gezi direnişi grevle birleşti

SONRAKİ HABER

Ankara'da emekçiler sel oldu aktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...