05 Haziran 2013 10:01

Ankara'da emekçiler sel oldu aktı

KESK üyesi kamu emekçilerinin bütün Türkiye’de ‘güvenceli iş, güvenli yaşam ve halka can güvenliği’ talebiyle dün başlattığı iki günlük grev DİSK, TMMOB, TTB’nin de katılımıyla bugün de devam etti. Ülkenin birçok ilinde iş bırakarak alanlara çıkan emekçiler görkemli

Ankara'da emekçiler sel oldu aktı
Paylaş

Ankara uzun bir aradan sonra hem en kitlesel ve coşkulu greve sahne oldu hem de emekçiler Kızılay Meydanı’nı doldurdu. Ankara sokaklarındaki eylem ve mitinglerde sıkça duyulan “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganı, “Gün geldi, devran döndü” olarak değişti.

HASTANELER BOŞALDI

Greve en yoğun katılım sağlık emekçilerinden oldu. Tüm hekimler, tüm sağlık emekçileri acil ve zorunlu birimler dışında iş bırakıp Hacettepe Hastanesi bahçesinde toplandılar.

Burada konuşan ATO Başkanı Prof. Dr. Özden Şener kısa konuşmasında, revirlerin basılarak, sağlıkçıların görevlerini yapmasına engel olunduğu için de alanlarda olduklarını söyledi. Sağlıkçılar “Diktatör istifa” sloganı ile yanıt verdi. Burada yapılan konuşmalarda “Hemşire eksik TOMA eksik değil, hekim eksik polis eksik değil. Sağlıkçı eksik gaz bombası eksik değil” diyerek yaşanan şiddete tepki gösterdiler. Konuşmaların ardından sağlık emekçileri beyaz önlükleri, siyah üzerine “Hükümet istifa” yazılı pankart ve taleplerini dile getiren dövizlerle Kızılay’a yürüdüler.

DİSK’e bağlı Genel-İş Ankara Şubesi binası önünde toplanan belediye emekçileri, “Elhamdülillah çapulcuyuz” “Tencerem var, tavam var, çapulcuyum havam var” dövizleri taşıyarak Sakarya Meydanı’na yürüdü. Burada bir açıklama yapan Şube Başkanı Çetin Çalışkan AKP’nin sermaye çıkarları uğruna tüm ülkeyi savaş alanına çevirdiğini, vatandaşlarına gazla saldırdığını belirterek, “Asıl vandalist hükümettir” dedi. AKP iktidarının milyonları “Çapulcu” olarak nitelendirmesine tepki gösteren  Çalışkan, iktidarın sermaye politikalarını da gözden geçirmesini ve emekçilerin sırtındaki yükü azaltmasını istedi.

Oldukça kitlesel olan kortej daha sonra Kolej Meydanı’na yürüdü. DİSK pankartı arkasında, önde Genel-İş’in bandosu diğer kitle ile Kızılay Meydanı’na yürüdüler,

Yolun iki bölümü yetmeyen emekçiler yan yana üç kortej oluşturdular. KESK ve bağlı sendikalar, DİSK ve bağlı sendikalar, TMMOB ve bağlı odalar yan yana üç kortej olarak Kızılay’a yürüdü. DİSK kortejinin önünde Genel-İş bandosu oldukça renkli bir görüntü oluşturdu.

‘AKP’YE TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Vergi daireleri, SGK, İŞKUR ve diğer işyerlerinden çıkan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri SGK önünde toplandı. “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız”, “AKP’ye teslim olmayacağız” sloganları atıp, halaylar çeken büro emekçileri alanda adliye emekçileri ve diğer emekçilerle buluştu.

Tüm Bel Sen 1 No’lu Şubesi üyeleri Büyükşehir Belediyesinde iş bıraktı. 2 No’lu Şube ise Çankaya Belediyesi önünde toplandı. Burada grev halayları çeken işçiler “Halk düşmanı AKP’ye teslim olmayacağız” pankartı açtı.

Eğitim Sen de birçok koldan Kolej’e aktı. Eğitim Sen kortejindeki akademisyenler, polis şiddetine karşı 3. gününde yine iş bıraktı. Hacettepe, ODTÜ, Ankara Üniversitesi başta olmak üzere Ankara’daki üniversitelerden akademisyenler Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde buluştu. Genç akademisyenler “Eşit, özgür, demokratik bir ülke, iş güvencesi ve insanca yaşam için” pankartı ile yürüdü. Eğitim Sen 1 No’lu Şube’ye bağlı eğitimciler de Cebeci Kampüsünde Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi ile buluştu. Daha sonra Mamak halkıyla buluşan eğitimciler ve akademisyenler Kızılay’a yürüdü.  

Batıkent Metro’da 500’ü aşkın eğitimci ve Batıkentli toplandı. Metro’dan Sıhhiye’de inen kitle Kolej Meydanı’ndaki emekçilerle birleşip, alana yürüdüler. Seyranbağları’daki eğitim emekçileri de “Seyranbağları Halkı ve Emekçileri” pankartı arkasında mitinge katıldı. Eğitim Sen’in diğer şubelerinden de derslere girmeyen eğitim emekçileri, öğrencileri ile alana geldi.
Bugüne kadar KESK’lilerle ortak eylemde buluşmayan Eğitim-İş üyeleri de oldukça kalabalık bir kitle ile katıldı.

KIZILAY MEYDANI’NI KAPATTILAR

İş bırakan emekçilerin Kızılay Meydanı’na doğru ilerleyişi planlanan saatten önce başladı. Bu arada Emek Partisi, ÖDP ve Birleşik Kamu-İş kortejleri üç ayrı caddeden ilerleyerek Kızılay Meydanı’nı trafiğe kapattı. Ardından da önce Halkevleri ve KESK’e bağlı sendikaların kortejleri Kızılay Meydanı’nı doldurmaya başladı.

Kızılay Meydanı’nda bulunan tüm polis grupları ve zırhlı araçları sabah saatlerinden itibaren alanı terk ederek Bakanlıklar ile Başbakanlık ve Meclisin bulunduğu bölgeyi ablukaya aldı.

Yürüyüş ve eyleme BDP, CHP, TKP, SDP de pankartları ile katıldı. Aralarında İzmir Milletvekili Musa Çam’ın da olduğu CHP milletvekilleri ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de alandaydı.

‘BİNLERCE ETHEM’İZ’

Polis tarafından başından vurulan Ethem Sarısülük için meydanda binlerce kişi “Diren Ethem” diye seslendi. Ethem’in ailesinin de katıldığı mitingde kürsüden aileye, “Burada binlerce Ethem var. Hepsi sizin evlatlarınız” mesajı verildi. Yürüyüşte Ethem Sarısülük’ün fotoğrafı ve “Diren Ethem” yazılı dövizler taşındı.

Alanda KESK, DİSK, TMMOB ve TTB adına konuşan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, AKP’nin, Gezi Parkı’nı yıkma projesiyle, halkın yıllardır biriktirdiği öfkesini isyan ve direnişe dönüştürdüğünü söyledi. Tombul, “Ülkemizin son bir haftadır geçirdiği günler, çok uzun bir süredir AKP’nin karanlığıyla kuşatılmış ülkemizde eşitliğin, özgürlüğün ışığıyla aydınlığın yaşandığı günlerdir. ‘Artık ne verecek tek bir ağacımız, ne bir toprağımız, ne de bir damla alın terimiz var’ diyen milyonlar şimdi bu direnişi AKP’siz bir Türkiye için kol kola girerek büyütmektedir” diye konuştu. Halka saldırı emri veren İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürünün grevden alınmasını isteyen Tombul, meydan yasaklarına da son verilmesi gerektiğini söyledi. Tombul, biber gazının yasaklanmasını, gözaltı ve tutuklamalara son verilmesini, Gezi Parkı’na AVM ile Topçu Kışlası planlarının iptal edilmesini istedi.

‘KARDEŞİMİN HESABINI SORACAĞIZ’

Beyin ölümü gerçekleştiği iddia edilen ancak resmen açıklanmayan Ethem Sarısülük’ün abisi Mustafa Sarısülük ailesi adına kürsüden yaptığı konuşmada, kardeşinin hesabını soracaklarını söyledi. “Bu katliamı yapan katil devlet ve polisten hesap soracaklarını” belirten Sarısülük, “Barikatlarda, sokaklarda direnen halkımıza selam olsun” dedi. Sarısülük, Ethem’in son talebinin “Özgürleşme yolunun alanlarda ve barikatlarda güçlendirilmesi” olduğunu belirtti. Ethem Sarısülük’ün yaralandığı yere ailesi karanfiller bıraktı.

Kültür Sanat Sen Ankara Bölge Şube üyesi kültür, sanat ve turizm emekçileri, Büyük Tiyatrodan Kızılay Meydanı’na yürüdüler. “Barış ve kardeşlik için demokratik bir ülke istiyoruz” pankartı taşıyan Kültür Sanat Sen üyesi emekçiler, Devlet Tiyatrolarını da hedef alan yasa tasarısını protesto etti. Sanat emekçileri tasarıya tepki olarak 8 Haziranda Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelerek yapacakları eylemin de çağrısını yaptılar.

GÖKÇEK İŞTEN ATMAKLA TEHDİT ETTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek twitter üzerinden Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO’da eyleme katılanlar işçileri işten atacağını yazdı. Gökçek’e twitter üzerinden yanıt veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, “Elinden gelse tüm ‘çapulcuları’ kentten atacak” dedi. Gökçek ise “657 sayılı Yasa’ya göre siyasi grevin yasak olduğunu ileri sürdü. Gökçek Günaydın’a “Bilesin ki sen de Büyükşehirde çalışsan ve greve katılsan seni de atarım” dedi.
 (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bölge'den Taksim’e grevli selam!

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da fırın işçileri taleplerini dile getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...