11 Haziran 2013 16:46

‘Cehennem Kazanı’na halk tepkisi

Gördes’teki nikel madenine giden ‘Cehennem kazanı’ Soma girişinde protesto edildi. Soma’ya 10 kilometre uzaklıkta kazanın önünü kesen Soma, Gördes, Turgutlu, Dikili ve İzmir’den yaşam savunucuları, felaket getireceğini söyledikleri kazanın geri gönderilmesini istedi.“Cehennem kazanı Gördes’e giremey

‘Cehennem Kazanı’na halk tepkisi
Paylaş
Özer Akdemir

“Cehennem kazanı Gördes’e giremeyecek” yazılı pankartla, kazanın bulunduğu aracın kasasında bir konuşma yapan Gördes Çevre Derneği Yönetim kurulu üyesi Hasan Türkel, cehennem kazanı adını verdikleri otoklavın, yaşamı yok etme tehlikesi taşıdığını söyledi.

Eylemde Turgutlu Çevre Platformu adına konuşan Platform Sözcüsü Av. Hasan Namak Başbakan’ı kastederek, “Kendisine inanmıyoruz. Yıllardır her türlü çağrıyı yaptık, kulak tıkadı. Taksim nasıl başardıysa bu aleti Gördes’e sokmamanın tek yolu budur”  dedi.

Eyleme katılan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel “Gördes’in tepesine çıkıp da güzelim Manisa ovasını zehirlemesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de esprili bir dille “Başbakan herkesi çevreci yaptı. Kendisine teşekkür ederiz” diye konuştu. Eyleme Gördes Kayacık Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu da katıldı.

Öte yandan dün sabah Soma’dan bir grup genç kazanın yanına giderek protesto etti. Gençler kazanın Soma’dan geçişinde protestolarını kitlesel olarak yapacaklarını söylüyor.


CİNAYETE TEŞEBBÜS

Cehennem Kazanı önünde yapılan eylemin ardından akşam saatlerinde Türkiye Maden İş Soma Şubesi konferans salonunda konuyla ilgili bir panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür, eğimli bir arazide bulunan madendeki kaza riskinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Bu kazanı oraya taşıtmak cinayete teşebbüstür” dedi.

Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı ve EGEÇEP Eş dönem sözcüsü Ali Osman Karababa madenin çevreye ve insan sağlığına etkilerine değinerek, “Bölge kanser bölgesi olacak. Triod hastalıkları, çeşitli sistem kanserleri bekliyoruz. Felaket tellallığı değil somut gerçeklik bu” diye konuştu.

Metalürji Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Cemalettin Küçük, Taksim’den ayağının tozu ile Soma’ya geldiğini belirterek, “Her alanı direniş alanı yaparsak bunu yapamazlar” dedi Son olarak konuşan Av Hasan Namak ise madenle ilgili hukuki süreç hakkında bilgi verdi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DHL’de sendika düşmanlığı tescillendi

SONRAKİ HABER

Gezi ve demokratikleşme için yeni olanaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...