03 Temmuz 2013 17:23

Mısır'da devrime ordu müdahalesi

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Mursi’nin görevine son verildiğini, anayasanın lağvedildiğini, teknokrat ve ulusal bir hükümet kurulacağını açıkladı.Milyonlarca kişinin sokağa çıkmasını ‘fırsat’ bilen Mısır ordusu Mursi’yi kurban ederek halkın mücadelesinin önünü kesme hamlesi yaptı. Mısır Savunma

Mısır'da devrime ordu müdahalesi
Paylaş

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Mursi’nin görevine son verildiğini, anayasanın lağvedildiğini, teknokrat ve ulusal bir hükümet kurulacağını açıkladı.

Milyonlarca kişinin sokağa çıkmasını ‘fırsat’ bilen Mısır ordusu Mursi’yi kurban ederek halkın mücadelesinin önünü kesme hamlesi yaptı. Mısır Savunma Bakanı Abdul Fettah el-Sisi’nin yaptığı açıklamaya göre, “Anayasa askıya alındı.  cumhurbaşkanlığı için erken seçim düzenlenecek. O güne kadar Yüksek Anayasa Mahkemesi yönetimden sorumlu olacak. Ulusal Koalisyon hükümeti ve anayasayı yapacak bir komite kurulacak.

22.47 Geçici olarak devlet başkanlığına getirilen Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı 68 yaşındaki Adly Mansour göreve Haziran ayında getirilmişti.

22.45 Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el-Haddad: Mısır yeni bir darbe devrine girdi.

22.37 El Ezher Üniversitesi Şeyhi Ahmed el Tayyip, ordunun açıkladığı siyasi yol haritasını desteklediğini söyledi. Genelkurmay Başkanı Abdul Fettah el-Sisi'nin ardından açıklama yapan Ahmed El Tayyip, erken başkanlık seçimlerinin yapılmasını istedi. El Tayyip, ordunun ve sivil temsilcilerin iki şerden birini seçmek zorunda kaldığını söyledi. Kıpti Patriği Tovadros ise yol haritasının tüm Mısırlıların güvenliğini garanti altına aldığı ve siyasi bir vizyon ortaya koyduğunu savundu.

Muhammed el Baradey ise erken başkanlık seçimleri için "Umarım 2011 Ocak Devrimi için yeni bir sayfayı açar" dedi.

22.32: Özgürlük ve Adalet Partisinin (FJP) Twitter hesabı: Tarih askeri cuntanın ilk işinin tüm muhalif televizyon kanallarını kapatmak olduğunu yazacak.

22.23 Raba'a el-Adeviye Camisi önündeki Mursi taraftarları, "Kahrolsun askeri yönetim" sloganları atıyor.

22.22: Muhammed Mursi, Twitter'dan yaptığı açıklamada darbeyi tanımadığını ifade etti.

22.20 Müslüman Kardeşlerin televizyon kanalı Misr 25 kapatıldı.

22.10: Mısır Savunma Bakanı Abdul Fettah el-Sisi, "aylar süren uzlaşma çağrılarına cevap verilmemesi sebebiyle ordunun anayasayı askıya alarak sorumluluğu üstlendiğini" söyledi.

el-Sisi yol haritalarını şöyle açıkladı;

1- Anayasa askıya alındı.

2- Başkanlık için erken seçim düzenlenecek. O güne kadar Yüksek Anayasa Mahkemesi yönetimden sorumlu olacak.

3- Ulusal Koalisyon hükümeti kurulacak.

4- Anayasayı yapacak bir komite kurulacak.

el-Sisi'nin açıklamasında Mısır gençliğinin karar alma süreçlerine daha fazla dahil edileceği de belirtildi.

22.02: Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı el-Sisi açıklamayı okumaya başladı.

22.00: Ordunun Mursi'ye saat TSİ 20.00 itibariyle "Artık başkan olmadığını" bildirdiği öğrenildi.

21.40: Sağlık Bakanlığı: Bugün Kahire, İskenderiye, Dimyat, Dakahliye gibi kentlerdeki çatışmalarda 50 kişi yaralandı.

21.35 Yüz binler Tahrir'de, yapılacak açıklamayı bekliyor.

21.23 Ordu destekli planın geçiş döneminin ardından başkanlık ve parlamento seçimlerini içerdiği aktarıldı.  Resmi açıklamanın birazdan yapılacağı açıklandı.

21.10 Mısır Resmi Haber Ajansı MENA'nın aktardığına göre "siyasi yol haritası" el Ezher Şeyhi, muhalif lider Muhammed el Baradey ve Kıpti Rahip tarafından açıklanacak.

21.02 Rabaa el-Adeviye Camisi'nin önündeki Mursi taraftarları kalkan ve kasklarla bekliyor.

20.57 Eski General Seif el Yazal'a göre ordunun açıklayacağı siyasi yol haritasında son rötuşlar yapılıyor. Açıklamanın el Ezher şeyhleri, kilise rahipleri ve politik tarafların katılımıyla yapılacağı belirtiliyor.

20.50 Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad: Bu tam bir darbe. Üst düzey Müslüman Kardeşler üyeleri tutuklandı. Mursi ile iletişimimiz koptu. Cumhuriyet Muhafızları karargahında olup olmadığını teyit edemiyoruz.

20.47: BBC Arapça'ya göre ordunun açıklaması 1 saat sonra yapılacak.

20.39: Süveyş'te de 20 zırhlı aracın Mursi taraftarlarının miting yaptığı cami civarına yerleştirildiği, askeri helikopterlerin de Süveyş Kanalı'nın tepesinde uçtuğu öğrenildi.

20:28 Ordu sözcüsü Ahmed Ali, askerlerin Nasr City'de bulunan Raba'a el-Adeviye Camisi önündeki Mursi taraftarlarına saldırdığı iddialarını yalanladı, "Ordumuz her siyasi görüşten Mısırlının güvenliğini sağlamaya çalışıyor" dedi.

20.10: Kafr El-Sheikh kentindeki çatışmalarda en az 10 kişi yaralandı.

20.10: Dün çatışmalarda 18 kişinin öldüğü Kahire Üniversitesi'ne giden köprü askerler tarafından kapatıldı.

20.07: Ahram'a konuşan bir askeri kaynak, çok sayıda zırhlı askeri aracın İttihadiye'deki Başkanlık Sarayı, Tahrir Meydanı ve Rabaa el-Adeviye Camisi'ne doğru gönderildiğini dile getirdi. Bu 3 yer de an itibariyle milyonlarca kişiyle doldurulmuş durumda. İttihadiye ve Tahrir'de Mursi karşıtları, Rabaa el-Adeviye Camisi önünde ise Mursi taraftarları var.

20.00 Hükümet yetkilisi Yasser Hadara, Mursi'nin günü ofisinde geçirdiğini açıkladı. Hadara, Mursi'nin başkanlık sarayına dönmesine izin verilip verilmeyeceğinin belli olmadığını söyledi.

19.51: el Cezire: Çatışma haberlerinden sonra zırhlı askeri araçlar Nasr City'e geldi.

19.45: Tankların Tahrir Meydanı'na kadar geldiği, Nil nehrinde kurulu en az 2 ana köprünün askerlerce kontrol edildiği öğrenildi.

19.40 Dakahlia'da yüz binlerce Mursi karşıtının sokaklarda olduğu belirtildi.

19.30 Pentagon'un yaptığı açıklamaya göre ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Mısır Genelkurmay Başkanı General Abdul Fettah el-Sisi Salı günü görüştü. Pentagon konuya dair ayrıntı vermedi.

19.20 Ordunun açıklaması beklenirken Kahire'de milyonu aşkın Mursi karşıtı Tahrir Meydanı ve İttihadiye Başkanlık Sarayı'nın önünde; yüz binlerce Mursi taraftarı ise Nasr City'deki Rabaa Al-Adawiya Camisi önünde toplandı.

19.10 Reuters: Mursi'nin taraftarlarına mesajı, askeri darbeye barışçıl bir şekilde direnmeleri.

19.05: Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el-Haddad: Tam bir askeri darbe gerçekleştiriliyor. Sokaklarda tanklar yürütülmeye başlandı.

18.50 AFP: Mısır güvenlik kuvvetleri Cumhurbaşkanı Mursi ve önde gelen "İslamcılara" seyahat yasağı getirdi.

18.45 İktidardaki Özgürlük ve Adalet Partisi'nin önde gelen isimlerinden Essam el Haded, ""Bu satırları, yazdığım son satırlar olduğunu bilerek yazıyorum" diyerek yaşananları açık bir askeri darbe olarak niteledi.

18.40 Mursi'nin ev hapsine alındığına dair iddialar sözcüsünün BBC'ye yaptığı açıklamayla yalanlandı.

18.35 Dimyat'ta Mursi taraftarları ve karşıtları arasında çıkan çatışmada 20 kişi yaralandı.

18.30 Tahrir Meydanı'nda polis halka su ve meyve suyu dağıttı.

18.25 Cumhurbaşkanı Mursi'nin krizden çıkış için uzlaşı hükümeti kurulmasını önerdiği iddia edildi. Müslüman Kardeşler Sözcüsü Ahmed Aref Müslüman Kardeşler olarak kimseyi şiddete davet etmediklerini söyledi. Fakat Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen oturma eylemlerine devam edileceğini belirtti.

18.20: Gazeteci Necati Sönmez Kahire'den bildiriyor: Halk nefesini tuttu, son görüşmenin sonuçlarını bekliyor. Mursi, "Meşru bir başkan" olduğunu çok sık söylüyordu ancak bugün geç kalınmış tavizler veriyor. Mısır'da halk Mursi'nin istifa etmesi, geçiş hükümeti kurulması, seçimlerin yapılması ve anayasanın iptal edilmesini istiyor.

18.10: Mursi taraftarları da Raba'a el Adaweya Camisi önünde toplandı. Geniş kalabalık ellerinde Mursi fotoğraflarıyla ordudan yapılacak açıklamayı bekliyor.

18.05: Tahrir Meydanı'nda toplanan yüz binler Mursi'ye "Git" demeyi sürdürüyor.

17.56: Mursi: Mısır halkı, üzerinde oynanan bu senaryoyu kabul etmeyecektir.

17.17: Müslüman Kardeşler, ordunun El Baradey'in liderliğini dayattığını iddia ederek Baradey'le ve Genelkurmay'la görüşmeyi reddetti.

17.11: Ordunun açıklama yapması bekleniyor. Genelkurmay Başkanının muhaelefet temsilcileri ve din adamlarıyla yapılan görüşmenin ardından basın açıklaması yapacağı kaydedildi.

17.00: Mısır Devlet Televizyonu binasının ordunun kontrolünde olduğu iddiası yalanlandı. Binanın kapısında bekleyenlerin Mursi'nin korumaları olduğu ifade edildi.

16.20: Ordunun açıklamayı Mursi'ye verilen süre dolar dolmaz yapmayabileceği belirtiliyor.

*Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin sözcüsü Ayman Ali Reuters'a yaptığı açıklamada Mursi'nin Mısırlıların demokrasi umutlarını yok eden kişi olarak tarihe geçmektense demokratik sistemi korumak için ölmeyi tercih edeceğini dile getirdi.

*Mursi'nin dün Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdul Fettah el-Sisi ile görüştüğü ve bir uzlaşma paketi sunduğu ancak bu paketin reddedildiği öğrenildi. Paket şunları içeriyordu: 1-Tüm partilerin temsil edildiği bir ulusal hükümetin kurulması. 2-Anayasayı değiştirmek için tarafsız bir komitenin kurulması. 3- Anayasa konseyine çağrıda bulunularak parlamento seçimleri yasasının hızlandırılması. 4-Yeni bir adalet bakanının getirilmesi. 5-Mursi'nin başkanlığı için referandum..

*Müslüman Kardeşler'in bugün el-Sisi ile görüşmeyi reddettiği açıklandı. Ordu, aralarında muhalif lider Muhammed el Baradey, el Ezher Şeyhi Ahmed el-Tayyip ve Kıpti rahibi Tawadros II ile toplantı yaptı.

*Ülkede fiili genel grev hali sürerken Tahrir Meydanı başta olmak üzere pek çok merkezde yine yüz binlerce kişi alanlara çıktı.


DAKİKA DAKİKA...

15.45 Reuters'a göre Müslüman Kardeşler, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdul Fattah el-Sisi'den gelen görüşme talebini reddetti.

15.40 Mısır Devlet Televizyonu binasının ordunun kontrolünde olduğu ifade edildi.

15.28 Reuters'ın aktardığına göre Cumhurbaşkanı Mursi'nin sözcüsü, Mursi için demokrasiyi savunurken ölmenin, tarih tarafından suçlanmaktan daha iyi olduğunu ifade etti.

15.25 Mısır İçişleri Bakanlığı, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında şiddete karşı orduyu destekleyeceğini deklare etti.

15.20: İngiltere, Mısır'da taraflar arasında uzlaşı çağrısı yaptı ve Mısır ordusuna diyalogu geliştirme tavsiyesinde bulundu.

15.15: Mursi destekçisi Cemaati İslami, taraftarlarına şiddet olaylarına karışmama çağrısı yaptı.

15.00 Suudi Arabistan Müftüsü, Mısır'da şiddet ve kargaşanın önlenmesi için girişim çağrısı yaptı.

14.50: Mısır ordusunun, Mursi'ye verilen ve TSİ 16.30'da sona eren sürenin ardından bir açıklama yayınlayacağı ifade edildi.

14.46: Baradey, el Ezher Şeyhi Ahmed el-Tayyip ve Kıpti rahibi Tawadros II Mısır Savunma Bakanlığı'ndaki toplantıya katıldı.

14.45: Mısır Merkez Bankası, ordunun verdiği süre dolmadan önce kapanacak.

14.30: Tahrir Meydanı'ndaki kalabalık giderek artıyor.

14.20 Mısır silahlı kuvvetleri yol haritasını tartışmak için tüm politik gruplara çağrı yaptı.

14.20 Muhalefetteki Anayasa Partisi lideri Muhammed el Baradey'in bazı askeri yetkililerle toplantı halinde olduğu ifade edildi.

14.15 Mursi destekçisi Cemaati İslami, cemaatin önde gelen isimlerinden Tarık el-Zomor'un Reuters'a yaptığı Mursi'ye erken bir cumhurbaşkanlığı seçimi kararı almasına dair tavsiyede bulundukları açıklamalarını yalanladı. Cemaati İslami krizi sonlandıracak birtakım önerilerde bulunduklarını ancak bunun erken bir başkanlık seçimini içermediğini söyledi.

14.00 Guardian'ın haberine göre Mursi, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdul Fatah el-Sisi ile Salı günü 4 saat süren bir toplantı yaptı. Mursi'nin önerdiği uzlaşma paketinin reddedildiği öğrenildi.

Mursi'nin reddedilen uzlaşma paketinin şunları içerdiği belirtildi;

1-Tüm partilerin temsil edildiği bir ulusal hükümetin kurulması. 2-Anayasayı değiştirmek için tarafsız bir komitenin kurulması. 3- Anayasa konseyine çağrıda bulunularak parlamento seçimleri yasasının hızlandırılması. 4-Yeni bir adalet bakanının getirilmesi. 5-Mursi'nin başkanlığı için referandum..

13.45 Tamarud(İsyan) Hareketi ordu ve diğer grupların yol haritalarını reddettiğini açıklayarak kendi yol haritasını açıkladı. Buna göre 30 gün içerisinde geçici cumhurbaşkanı, başbakan ve anayasayı oluşturacak yeni bir organın oluşturulması için seçimler gerçekleştirilecek. Anayasanın üzerinde uzlaşıldıktan sonra yeni başkan 60 gün içerisinde belirlenecek. Tüm süreç 231 gün sürecek.

13.25 Müslüman Kardeşler'in eski lideri Mehdi Akif, Al-Sharq al-Awsat gazetesine yaptığı açıklamada ordunun muhtırasının bir değer taşımadığını, Mursi'nin muhaliflerle bir anlaşmaya vararak krizi sonlandıracağına inandığını dile getirdi. Akif, "Tersi olursa kaos devam eder. Ordu, Mursi'yi destekleyen milyonları nasıl karşısına alabilir" dedi.

13.15 Dün Kahire Üniversitesi'nde Mursi karşıtlarıyla taraftarları arasında çıkan çatışmada yaşamını yitirenlerin sayısı 18'e yükseldi.

13.10 Ordunun Mursi'ye verdiği sürede son 4 saate girilirken, yüksek askeri yetkililerin, acil olarak toplandığı belirtildi.

13.00 Muhammed el Baradey'in Mursi muhalifi, Anayasa Partisi, Muhammed Mursi'nin aklını kaçırdığını belirterek orduya, Mısır halkını koruması için çağrı yaptı.

12.50 Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad, bir darbenin hazırlandığına dair çok sayıda işaretin olduğunu belirterek ordunun "yol haritası açıklamak" gibi bir hakkının bulunmadığını söyledi. Ordunun görevinin bu olmadığını söyleyen Haddad, Müslüman Kardeşler olarak halkın temsilcilerinin yer aldığı her türlü çözümü konuşmaya açık olduklarını dile getirdi. Haddad, "Mısır halkının meşru iradesini korumak için kendi hayatlarımızı ortaya koyacağız" dedi.

12.20 Mursi destekçisi Cemaati İslami'nin önde gelen isimlerinden Tarık el-Zomor anayasayı korumak, askeri darbenin ve kan dökülmesinin önüne geçmek için erken bir cumhurbaşkanlığı seçimi önerdi.

12.10 İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün açıklamasına göre son 4 günde Tahrir Meydanı'ndaki eylemlerde en az 91 kadın cinsel tacize uğradı.

12.00 Pazar günkü büyük protestoları ve Mursi'nin istifası için imza kampanyasını organize eden Mursi karşıtı Tamarud(İsyan) Hareketi, Başkanlık Sarayı'nın önünde yürüyüş çağrısı yaptı.

11.40 Kuveyt, vatandaşlarına Mısır'ı terk etme çağrısı yaptı.

11.35 Mısır'da devam eden siyasi karışıklık Amerikan ham petrolünün varil fiyatını 2012 yılının Eylül ayından bu yana ilk kez 100 doların üzerine çıkardı.


Muhammed Mursi, dün televizyon ekranlarından yaptığı konuşmada, seçimlerle iktidara gelen biri olarak kendisine demokratik yollarla verilen sorumluluklarını sürdüreceğini vurguladı. Mursi, iktidardaki ilk yılının zor olduğunu kabul ettiğini belirterek, 'eski rejimin yozlaşmış kalıntılarının' varlığını sürdürdüğünü kaydetti. "2011 devrimi"nin amaçlarına ulaşacağını anlatan Mursi, Mısır halkına, “Devriminizi satın almalarına izin vermeyin” dedi. Anayasal meşruiyetin alternatifi olmadığını dile getiren Mursi, halkı askere, polise ve birbirlerine saldırmamaya çağırdı. Mursi son protestolarda gençlerin öfkesinden yararlanmak isteyenler olduğunu öne sürdü.

MURSİ KARŞITLARI 'GİT' DEMEYİ SÜRDÜRDÜ

Mursi'nin açıklamasın sonrası Tahrir Meydanı, Kuba ve İttihadiye'deki başkanlık saraylarının önünde toplanan yüz binler Mursi'ye yeniden "İrhal" sloganlarıyla "Git" çağrısı yaptı.

Ulusal Kurtuluş Cephesi Sözcüsü Halit Davut, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Mursi'nin sözlerinin iç savaşı tahrik etmekten başka bir işe yaramayacağını belirtti.

6 Nisan Gençlik Hareketi'nin kurucusu Ahmed Mahir ise Twitter üzerinden şunları söyledi: "Maalesef Mursi'nin açıklaması çok geç geldi. Birkaç ay önce söylense işe yarayabilirdi ancak artık Mısır'ı gerçekten seviyorsa istifa etmeli."

Rabaa el-Adawiya Camisi'nde toplanan Mursi taraftarları ise açıklamayı sevinçle karşıladı. Mursi taraftarları "Kanımızla ve ruhumuzla, başkanın meşruiyetini savunacağız" sloganları attı.

ORDU: ÖLÜME HAZIRIZ

Mursi'nin açıklaması sonrası, önceki gün iktidara 2 gün süre verdiğini aksi halde kendi yol haritasını çizeceğini açıklayan Mısır ordusunun yarı resmi Facebook sayfasından bir açıklama yapıldı.

Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Şurası (SCAF)’ın resmi Facebook sayfasından açıklamalarda bulunan Abdülfettah el Sisi, ‘Son saatler’ başlıklı yazısında, “Tanrıya yemin ederiz ki Mısır ve onun halkını teröristlere, radikallere ve ahmaklara karşı savunmak için kanımızı dahi kurban ederiz” denildi.

Mursi destekçisi Cemaati İslami, ise kan dökülmesinin ve askeri darbenin önüne geçmek için erken bir cumhurbaşkanlığı seçimi önerdi.

ÇATIŞMALAR SÜRDÜ

Milyonların sokakta olduğu ülkede çatışmalar da sürüyor. Kahire ve İskenderiye başta olmak üzere pek çok kentte Mursi karşıtları ile taraftarları karşı karşıya geldi. Kahire Üniversitesi’nde ise Mursi destekçileri ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 18 kişi öldü, 367 kişi yaralandı.

Giza'daki çatışmada ise 3'ü Müslüman Kardeşlerden 5 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.


ORDU'NUN YOL HARİTASINDA NE VAR?

Mısır'ın en çok satan gazeyesi Al-Ahram bugün "Mursi ya istifa edecek ya da görevden alınacak" manşetiyle çıktı. Ahram'a göre ordunun "yol haritası" askeri bir liderin başkanlığında tarafsız bir geçiş hükümetinin kurulmasını öngörüyor. Geçiş sürecinin yeni anayasa ve başkanlık seçimleri yapılana kadarki 9-12 aylık bir süreyi kapsaması planlanıyor.

'MEŞRUİYETİ KORUMANIN BEDELİ BENİM HAYATIMDIR'

Müslüman Kardeşler'e yakın bir gazete ise Mursi'nin geri adım atmayacağını bildirdiği açıklamasını manşete taşıdı ve Mursi'nin ağzından "Meşruiyeti korumanın bedeli benim hayatımdır" dedi.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bütün nöbetçi kulübelerinden ateş açıldı

SONRAKİ HABER

Snowden iddiası Morales'e zorunlu iniş yaptırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa