20 Temmuz 2013 17:17

Yoksul öğrenciler işçileştiriliyor

Her yıl sayısız müdahale ve değişikliklerle yap-boz tahtasına dönen eğitim sisteminde eğitimin ortaöğretim kademesi de değişimi derinden yaşıyor.Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan ve ‘Yoksul ailelerin çocukları meslek lisesi ya da açık liseye gitmek zorunda bırakılıyor’ isimli raporda da eğitimdeki

Yoksul öğrenciler işçileştiriliyor
Paylaş

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan ve ‘Yoksul ailelerin çocukları meslek lisesi ya da açık liseye gitmek zorunda bırakılıyor’ isimli raporda da eğitimdeki dönüşüm sürecine ve mesleki eğitimde neler yaşandığına ilişkin tespitlere yer verildi. Genel liselerin isimlerinin Anadolu lisesi olarak değiştirilmesinin sadece bir tabela değişikliği olmadığı vurgulanan raporda, “Her fırsatta ‘Onlar bizim geleceğimiz’ denilen gençlerin okul sıralarında işçileştirilmesi çabası içerisindeler” denildi.
Raporda Nimet Çubukçu’nun Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının aynı masaya oturarak ortak yürüttükleri mesleki eğitim projelerine dikkat çekildi. Raporda, çeşitli sanayi çevreleri, sermaye gruplarının eğitim alanıyla bu kadar çok ilgilenmesinin ve mesleki eğitimin bu kurumların strateji raporlarında yer almasının arkasında sermayenin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ‘Nasıl bir eğitim’ istediğinin yattığına vurgu yapıldı.

ÜÇ KURUŞLARINA GÖZ DİKİLİYOR

Raporda 4+4+4 düzenlemesiyle meslek ve teknik liselerinde on personeli olan bir işletmeye sınırsız stajyer meslek lisesi öğrencisi çalıştırma hakkı verildiği, staj dönemlerinde verilen ücretlerde oynama yapılarak çocukların üç kuruşuna göz dikildiği, öğrencilerin 8 saat yerine 15-16 saatlere kadar çalıştırıldığı ve bunların hiçbir şekilde denetim mekanizmalarının olmadığı bir sistem sunulduğu belirtildi. Öğrencilere sadece iş kazalarına karşı sigorta yapıldığı vurgulanan raporda, öğrencilerin öğrenim dışı saatlerde fiili olarak çalıştırıldığında yaşadıkları iş kazasının sigorta kapsamı dışında kaldığına vurgu yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Açık bir düş, net bir dokunuş

SONRAKİ HABER

Suçlamalar yetmiyor kimlik dayatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...