03 Ağustos 2013 10:44

Çevre platformundan yeni eylem tarzı: 'Yürüyen adımlar'

Manisa'da bulunan Çal dağında yürüttüğü faaliyetlerine karşı çıkılan maden şirketinin baskıları sonucu "direniş çadırları" emniyetçe yasaklanan Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) üyeleri, benimsedikleri yeni eylem tarzlarına "yürüyen adamlar" adını verdi. Maden şirketinin faaliye

Çevre platformundan yeni eylem tarzı: 'Yürüyen adımlar'
Paylaş

Manisa Gediz ovasında yer alan Çal dağında faaliyet yürüten VTG holdingin nikel kobalt madeni çıkarmak istenmesinden dolayı çevreci faaliyet yürüten Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından aktif eylem yapma kararı alındı. İmza kampanyası düzenleyerek insanların çevreci faaliyetlere karşı duyarlılığını geliştirme ve toplanan bu imzalar ile meclise başvurularak holdingin çalışmalarının durdurulması için çalışma yürüten TURÇEP, eylemlerini değişik boyutlarda yürütme kararı aldı. Alınan kararlar Turgutlu bulvarında kurulan "direniş çadırı"nda yapılan basın açıklaması paylaşıldı. "Yaşasın Turgutlu Çaldağı direnişimiz" pankartının açıldığı meydanda, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Madenciler halka hesap verecek", "Direne direne kazanacağız", "Çal dağı bizimdir, bizim kalacak" sloganları atıldı. Hazırlanan basın metnini TURÇEP dönem sözcüsü Lütfü Bıkmaz okudu. Bıkmaz, açıklamada önce 22 Mayıs'ta kurdukları "direniş çadırı"nı kaldırma kararı aldıklarını aktardı.

'HALKIMIZI UYANIK OLMAYA DAVET EDİYORUZ'

Ramazan ayı süresince çadırlarını açık tutmak istemelerine ve bu yönlü başvurularına olumlu cevap verilmesine karşın, bir süre sonra emniyet tarafından kendilerine gönderilen yazı ile çadırlarına izin verilmeyeceğinin belirtildiğini dile getiren Bıkmaz, bu tavır değişikliğinin ardında Çal dağı'ndaki faaliyetlerine karşı çıkılan VTG Madencilik şirketinin olduğunu çok iyi bildiklerini söyledi. Bıkmaz, "Buna dair elimizde çok sağlam deliller var. Maden şirketi tarafından uygulamaya sokulan senaryo doğrultusunda, TURÇEP ve çevreci mücadelenin engellenmesi için sistemli şekilde bazı oyunlar tezgâhlanmaktadır. Senaryonun asıl amacı ise, halkımızın kandırılmasına yöneliktir. Bu nedenle halkımızı uyanık olmaya davet ediyoruz" dedi.

'BİZ HALKIZ, ÇALDAĞI DA BİZİMDİR'

Çadırın kaldırılmak istenmesinin sebebi başlatılan imza kampanyasını engellenmek olduğunu söyleyen Bıkmaz "Ancak bunu durduramayacak ve başaramayacaklar" dedi. Şimdiye kadar halkın çadıra gelerek imza verdiğini, bu kez ise kendilerinin halka giderek imza toplayacaklarını söyleyen Bıkmaz "TURÇEP, toplumun her kesimini temsil eden 40'ın üzerindeki bileşeni ile halkı temsil etmektedir. Bu nedenle çadırımız engellenmek istense de bütün Turgutlu bizimdir. Biz halkız, Çaldağı da bizimdir" dedi.

'MADENCİLİK, ÇEVRE FELAKETİ İLE VAHİM SONUÇLAR DOĞURACAK'

Bıkmaz, VTG maden şirketinin yeni dönemde TURÇEP'i karalayarak Çal dağında yeni ağaç katliamı için değişik senaryolar ile sahneye çıkacağını da ifade etti. Bıkmaz "TURÇEP'i karalamak ve engellemek istemelerinin nedeni de, senaryolarını rahatça sahneye koyabilmek içindir. Ancak bunlara göz yummayacağız. Çünkü Çaldağı'nda uygulanacak madencilik projesinin ciddi çevre felaketi yaratacağı son derece aşikardır ve sonuçları çok vahimdir. Bizler bilimin yolunu izliyoruz. Bu nedenle bu madencilik yönteminin dünyanın en bereketli topraklarında uygulanmasına karşı durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Yapılan açıklamanın devamında platform olarak alınan kararlar açıklandı. Kararları açıklayan Bıkmaz "Halkımızın kandırılmasına fırsat vermeyeceğiz. Bu cennet toprakların sülfürik asitten geçirilmesine, halkımızın kobay olarak kullanılmak istenmesine karşı mücadelemizi yeni bir eylemlilik takvimiyle sürdüreceğiz. Kefenlerimizi de giyerek halkımızla buluşmak üzere buradan hareket ediyoruz. Böylece çadır eyleminden sonra 'yürüyen adamlar' dönemini başlatıyoruz" dedi. (Manisa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ethem’den son bakış

SONRAKİ HABER

İHD heyeti Ceylanpınar'da inceleme yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...