05 Ağustos 2013 16:51

Darbecilikten ceza, kontrgerilladan beraat

Türkiye’nin iki en önemli davasından biri olan ve 6 yıldır süren Ergenekon davasında mahkeme kararlarını açıkladı.Halka karşı işlenen suçlar, ve birçoğu bölge illerinde gerçekleşmiş olan “faili meçhul” cinayetlerin daha baştan yargılama dışı tutulduğu davada, cezalar “Darbeye teşebbüs&r

Darbecilikten ceza, kontrgerilladan beraat
Paylaş

Halka karşı işlenen suçlar, ve birçoğu bölge illerinde gerçekleşmiş olan “faili meçhul” cinayetlerin daha baştan yargılama dışı tutulduğu davada, cezalar “Darbeye teşebbüs”, “Hükümeti yıkmak için teşekkül oluşturmak” gibi suçlardan verildi. Dava, izlemek isteyen gazeteciler, aileler ve avukatlar için tam bir eziyete dönüştürüldü.

Aralarında Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ’a müebbet, Danıştay saldırganı Alparslan Arslan’a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ilave 90 yıl, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’e 2 kez ağırlaştırılmış müebbet verildi.
66’sı tutuklu 275 sanıklı, 23 iddianameli Ergenekon davasında karar duruşması yoğun önlemler altında yapıldı.Mahkeme sonrasında polis dağılmak istemeyenlere sert müdahale etti.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde bulunan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi duruşması salonunda görülen 66’sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon davasının karar duruşmasına, yalnızca tutuksuz sanıklar, sarı basın kartı bulunan gazeteciler ve sanık avukatları alındı. Sarı basın kartı taşıyan gazetecilerin kartları da Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü kayıtlarından doğrulatıldı. Kısa bir süre önce değişmiş olan sarı basın kartlarının henüz yenisini almayan gazeteciler de duruşmayı izlemek konusunda sorun yaşadı. Aileler ve avukatlar için de tam bir eziyete dönüştürülen duruşmada “alenilik ilkesi” ihlal edildi.

Yaklaşık 50 CHP milletvekili de duruşmayı izlemek için mahkeme salonunun önüne geldi. Silivri Cezaevi ve çevresinde polis ve jandarma ekiplerinin ablukası olurken, askeri helikopter de bölgede tur attı. Hem E-5, hem de TEM otoyolları Silivri Cezaevi’ne çıkan bölümlerde asker ve polis tarafından tutuldu. Sanıklara destek için gelen sanık yakınları başta olmak üzere CHP’liler, TGB ve İP’lilerin geçişlerine izin verilmedi. Güvenlik güçleri, kamera ile eylemcileri kaydetti.

Sarı basın kartı bulunmayan gazeteciler ise duruşma salonuna alınmayışlarını alkışlarla protesto etti. Avukatlar ise x-ray cihazından geçmelerinin ardından üst aramalarının yapılmasına karşı çıktı. Bir grup avukat uygulamayı protesto için duruşmaya girmeme kararı aldı. Birkaç avukat mahkeme heyetiyle görüştü ve görüşmenin ardından arama biraz daha esnetildi. Bu arada üzerlerini aratmak istemeyen bazı avukatlar ve CHP milletvekilleri ile jandarma arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

ARSLAN’DAN TEPKİ

Duruşmaya 23 tutuksuz sanık katıldı. Nusret Taşdeler, Levent Ersöz ve Serdar Öztürk duruşmaya katılmadı. Danıştay saldırısı sanığı Alparslan Arslan, salona en son girenler arasında yer aldı. Salonda mahkeme heyetine bağıran ve uzun süre susturulamayan Arslan’a jandarma müdahale etti. Avukatlar, salona giren sanıkları ayakta alkışladı. Sanıklardan bazılarının Türk bayrağı açtığı gözlenirken, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Her yer Silivri her yer taarruz” şeklinde sloganlar atıldı. Tutuklu sanıklardan Mustafa Balbay, “Bu davayı halktan kopardılar, biz halkın adaletine sığınıyoruz. Herkes hazırlansın sıcak bir sonbahar geliyor” diye bağırdı.


TAHLİYE EDİLENLER

TAHLİYE edilenlerin isimleri şöyle: CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, Hıfzı Çubuklu, Mehmet Otuzbiroğlu, İsmail Hakkı Pekin, Osman Yıldırım, Cemal Gökçeoğlu, Erkan Ayyıldız, Fatma Cengiz, Hüseyin Yanç, Hulusi Gülbahar, İbrahim Özcan, Kenan Özay, Mehmet Perinçek, Mehmet Bülent Sarıkayha, Sedat Özüer, Selçuk Özkan, Ziya İlker Göktaş.


DAVANIN GEÇMİŞİ

ERGENEKON davası Ümraniye’deki bir gecekonduda 27 el bombası bulunmasıyla başladı. Ergenekon ana davasıyla 23 farklı  iddianame birleştirildi.12 Haziran 2007’de Ümraniye’deki bir gecekonduda 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler ele geçirildi. Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Emekli Astsubay Mahmut Öztürk, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Bekir Öztürk tutuklandı. Jandarma Eski Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, 1. Ordu Eski Komutanı Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay gözaltına alındı. Eruygur ve Tolon, TSK içerisinde Ergenekon yapılanmasını yürüttükleri ve yönlendirdikleri’ iddiasıyla tutuklandı. Aygün tahliye edildi, Balbay tutuklandı.

5 Temmuz 2008’de Gazeteci Tuncay Özkan, İstanbul eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi 8. dalgada gözaltına alındı. Ardından tutuklandı. 12 ilde aralarında muvazzaf subayların da bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. MGK Eski Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, Yalçın Küçük, Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Yarbay Mustafa Dönmez, Eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin, Çağdaş Türkiye Partisi Başkanı Hasan Ataman Yıldırım, Bedrettin Dalan’ın oğlu Barış Dalan, gözaltına alındı. Özel Harekat Eski Şube Müdürü İbrahim Şahin’in İstanbul’daki evinde Ankara Gölbaşı civarını gösteren bir kroki ele geçirildi. Aramada 2 adet kullanılmaya hazır lav silahı, 10 adet el bombası 1 kilogram kadar patlayıcı, 1 adet antipersonel tüfek bombası, ele geçirildi. Dava ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası’ ile birleştirildi.

DALGALAR SÜRDÜ

24 Mart 2008’de Ankara’da İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve İstanbul Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk’un da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Alemdaroğlu ve Selçuk tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.. 20 Ekim 2008’de Ergenekon davasında yargılama başladı. 25 Mart 2009 ‘İkinci iddianame’ kabul edildi. 20 Nisan 2009 Ankara’da görülen Danıştay davası Ergenekon davasıyla birleştirildi. 4 Haziran 2009’da 13. dalgada Poyrazköy’deki kazılarda bulunan 22 lav silahı ve çok sayıda patlayıcı ile ilgili soruşturmada pek çok muvazzaf asker tutuklandı. 5 Ağustos 2009’da 3. iddianame kabul edildi. 19 Aralık 2011’de AKP müdahil oldu. 6 Ocak 2012’de Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ, tutuklandı. (HABER MERKEZİ)


Açıklanan karara göre ceza alan sanıklar şöyle:

İlker Başbuğ (Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral): Müebbet hapis

Şener Eruygur (Eski Jandarma Komutanı Başkanı emekli Orgenaral): Müebbet hapis

Hurşit Tolon (Eski Birinci Ordu Komutanı emekli Orgeneral): Ağırlaştırılmış müebbet hapis

Alparslan Arslan (Avukat): İki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis

Muzaffer Tekin (Emekli Yüzbaşı): İki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 117 yıl hapis

Veli Küçük (Emekli Tuğgeneral): İki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 99 yıl hapis

Doğu Perinçek (İşçi Partisi Genel Başkanı): Ağırlaştırılmış müebbet hapis

Tuncay Özkan (Gazeteci): Ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 15 yıl hapis

Dursun Çiçek (Emekli Albay): Ağırlaştırılmış müebbet hapis

Hasan Iğsız (Eski 1. Ordu Komutanı): Müebbet hapis

Nusret Taşdeler (Emekli Orgeneral): Müebbet hapis

Mehmet Özbek (Sendikacı): Müebbet hapis

Mehmet Eröz (Emekli Korgeneral): Müebbet hapis

Durmuş Ali Özoğlu: Ağırlaştırılmış müebbet hapis

Kemal Kerinçsiz (Avukat): Ağırlaştırılmış müebbet hapis

Fikri Karadağ (Emekli Albay): Ağırlaştırılmış müebbet hapis

Sevgi Erenerol (Eski Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü): Müebbet hapis

İbrahim Şahin (Eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili): 30 yıl 2 ay hapis

Fuat Selvi (Emekli Albay): Ağırlaştırılmış müebbet hapis

Hasan Ataman Yıldırım: Ağırlaştırılmış müebbet hapis

Mustafa Dönmez (Emekli Yarbay): 49 yıl 2 ay hapis

Arif Doğan (Emekli Albay): 25 yıl hapis (Toplamda 47 yıl 2 ay)

Mehmet Haberal (CHP Milletvekili): 12 yıl 6 ay hapis

Mustafa Balbay (CHP Milletvekili): 34 yıl 8 ay hapis

Sinan Aygün (CHP Milletvekili): 13 yıl 6 ay hapis

Fikret Emek (Emekli Binbaşı): 41 yıl 4 ay hapis

Oktay Yıldırım (Emekli asker): 33 yıl 10 hapis

Serdar Öztürk (Emekli Asker): 25 yıl 6 ay hapis

Hikmet Çiçek (Aydınlık gazetesi yazarı): 21 yıl 9 ay hapis

Mehmet Otuzbiroğlu (Koramiral): 20 yıl 6 ay hapis

Adnan Bulut: 6 yıl 3 ay hapis

Alaaddin Sevim: 10 yıl hapis

Adil Serdar Saçan (Eski Emniyet Müdürü): 14 yıl hapis

Emekli Tuğamiral Alaattin Sevim: 10 yıl hapis

Fatih Hilmioğlu (Eski Rektör): 23 yıl hapis

Hasan Atilla Uğur (Emekli Albay): 29 yıl 3 ay hapis

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin: 7.5 yıl hapis

Ali Yasak: 6 yıl 3 ay hapis

Yalçın Küçük (Yazar): 22 yıl 6 ay hapis

Mehmet Demirtaş: 22 yıl hapis

Levent Göktaş: 23 yıl 9 ay hapis

Noyan Çalıkuşu (Teğmen): 8 yıl 6 ay hapis

Hıfzı Çubuklu (Emekli Tümgeneral): 9 yıl 6 ay hapis

Mehmet Perinçek: 6 yıl hapis

Adnan Akfırat: 19 yıl hapis

Adnan Türkoy: 10 ay hapis

Osman Yıldırım: 8 yıl 9 ay hapis

Sedat Peker: 10 yıl hapis

Semih Tufan Gülaltay: 12 yıl hapis

Levent Temiz (Eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı): 10 yıl hapis

Turan Özlü: 9 yıl hapis

Deniz Yıldırım (Eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni): 16 yıl 10 ay hapis

Ferit Bernay (Eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü) : 10 yıl hapis

Mustafa Abbas Yurturan (Eski Rektör): 10 yıl hapis

Ferda Paksüt: 2 yıl 6 ay hapis

Bedirhan Şinal: 18 yıl hapis

Kemal Alemdaroğlu (Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü): 15 yıl 8 ay hapis

Zekeriya Öztürk (Emekli Astsubay): 19 yıl 6 ay hapis

Özlem Usta: 6 yıl 3 ay hapis

Muhittin Erdal Şenel (Eski Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri): 7 yıl 6 ay hapis

Hayrettin Ertekin: 12 yıl hapis

Sami Hoştan: 10 yıl hapis

Tuncer Kılınç (Eski MGK Genel Sekreteri): 13 yıl 2 ay hapis

Ferit İlsever (İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı): 15 yıl hapis

Mehmet Ali Çelebi (Teğmen): 16 yıl 6 ay hapis

Boğaç Kaan Murathan: 17 yıl hapis Ergut Ersoy: 11 yıl 15 gün hapis

Hayrettin Ertekin: 16 yıl hapis

Vedat Yenerer (Gazeteci): 7 yıl 6 ay hapis

Ünal İnanç (Gazeteci): 19 yıl hapis 1 ay hapis

Güler Kömürcü: 7 yıl hapis

Nusret Senem (Avukat): 20 yıl 3 ay hapis

Emcet Olcayto: 13 yıl 2 ay hapis

Fatma Cengiz: 11 yıl hapis

Kemal Yavuz (Emekli Orgeneral): 7 yıl 6 ay

Ergun Poyraz: 29 yıl 9 ay hapis

Serhan Bolluk (Eski Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): 7 yıl 6 ay hapis

Prof. Dr. Erol Manisalı: 9 yıl 8 ay hapis

Gürbüz Çapan: 1 yıl 3 ay hapis

Doç. Dr. Ümit Sayın (Adli Tıp Uzmanı): 4 yıl hapis

Kemal Gürüz (Eski YÖK Başkanı): 13 yıl 11 ay hapis


ÖNCEKİ HABER

Hastane evimiz oldu

SONRAKİ HABER

Roger Waters'ın konserine Gezi direnişi damgasını vurdu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...