16 Ağustos 2013 18:33

KESK Ankara’ya yürüyor

Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan TİS’i ve memurların taleplerinin karşılanmamasına tepki olarak Ankara’ya yürüyen KESK, 4 koldan hareket etti.KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de içinde bulunduğu “Orhan ve Bedran Encü/Abdullah Cömert” yürüyüş Kolu Roboski’den yürüyü

KESK Ankara’ya yürüyor
Paylaş

KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de içinde bulunduğu “Orhan ve Bedran Encü/Abdullah Cömert” yürüyüş Kolu Roboski’den yürüyüşe başladı.

Yapılan sözleşmenin kendilerini bağlamadığını kamuoyuna açıklamak amacıyla KESK’in, 31 ilde eylemlere yaparak Ankara’ya ulaşacağı yürüyüş kolları yollara düştü.

Diyarbakır merkezli hareket edecek olan KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de içinde bulunduğu Abdullah Cömert Yürüyüş Kolu, yürüyüşünü savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortaca köyü’nden (Roboski) başladı.

Yürüyüşe geçmek için Roboski’ye gelen aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Yapı-Yol-Sen Genel Başkanı Haydar Arslan, Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, SES, Tüm Bel-Sen temsilcilerinin de bulunduğu onlarca kişi, önce Roboskili aileler ile görüştü. Roboskili ailelerle birlikte mezarlığa gelen KESK heyeti adına açıklama yapan Genel Başkanı Lami Özgen, KESK olarak bugün yine Roboski’de olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Kurulduğumuz günden beri Türkiye’de emek ve demokrasi mücadelesi, eşitlik, özgürlük mücadelesi veren bir konfederasyon olarak kendi taleplerimizle ilişkili kendi mücadele programımızı hayata geçirirken, aynı zamanda Türkiye demokrasi güçlerinin, Türkiye halklarının demokrasi taleplerini de içerecek şekilde programlarımızı yürütüyoruz. Bu çerçevede kamuoyu emekçileri açısından toplu sözleşme sonrası karşı karşıya kaldıkları mağduriyetten dolayı Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya doğru başlatmış olduğumuz ve Salı günü Ankara’da merkezi bir eylemlilikle sonuçlanacak eylemimizi dört koldan yani Türkiye’nin dört ucundan gerçekleştireceğiz” dedi.

‘ROBOSKİ BİZİZ, BİZ ROBOSKİ’YİZ’

Bugün Roboski, Hopa, Edirne ve Manisa’dan emek, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve barış yürüyüşü başlattıklarını belirten Özgen şunları aktardı: “Niye Diyarbakır kolunu Roboski’den başlatıyoruz? Roboski AKP hükümetinin son iki yıllık politikası çerçevesinde en yakın, en taze, failleri açıklanmamış katliamlardan biridir. Bu yüzden Diyarbakır kolundan başlatacağımız yürüyüş kolumuza Roboski katliamında yaşamlarını yitiren en küçük çocuklarımız olan Orhan ve Bedran Encü ile Hatay’da katledilen Abdullah Cömert yürüyüş kolu ismini verdik.”

Yine aynı şekilde yürüyüşün diğer üç koluna da Metin Lokumcu, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş ve diğer arkadaşlarının ismini vererek Türkiye halklarının, emekçi, demokrasi güçleri, yoksul ve muhaliflerin taleplerini ortaklaştırdıklarını dile getiren Özgen, “KESK baskı, zulüm, zorbalığa karşı, eşitlik, özgürlük, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren konfederasyon ve bu mücadeleyi kendine şiar etmiş insanların örgütüdür. Roboski biziz, biz Roboski’yiz. Türkiye’deki emek ve demokrasi güçleri adına kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya da hiç. An azadî, an azadî” diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından KESK heyeti ailelerle sohbet ettikten sonra Anraka’ya doğru yola çıktı. (Şırnak/DİHA)


KESK’TEN HAKEM HEYETİ'NE İTİRAZ

MEMUR-SEN ve Hükümet arasında yapılan kamu toplusözleşmesine itiraz eden KESK, Hakem Heyetine başvuru yaptı. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı önünde açıklama yapan Kültür Sanat-Sen Başkanı Yavuz Demirkaya, yapılan anlaşmanın kamu emekçileri için satış sözleşmesi niteliğinde olduğunu söyledi. Demirkaya, hizmet kollarında yapılan anlaşmaların kazanımla sonuçlanmış gibi basına yansıtıldığını fakat geçen yıl alınan hakların dışında farklı bir maddenin olmadığını söyledi.

Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen 2 No’lu Şube üyeleri burada basın açıklaması yaparken, toplusözleşmenin hükümet ve Memur-Sen arasında gizli kapaklı yapılmasını protesto etti.

Basın açıklamasını okuyan Tüm Bel-Sen 2 No’lu Şube İdari Sekreteri İsmail Kaygusuz, KESK’in başlattığı yürüyüşün 20 Ağustos’ta Ankara’da sona ereceğini, tüm kamu emekçilerini salı günü saat 12.30’da AŞTİ Metrosu önünde buluşmaya çağırdı.

KESK’liler açıklamanın ardından Hakem Heyetine başvurmak için İzmir Caddesi’nde bulunan Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı önüne yürüdü. Hizmet kolunda yetkili sendika olarak toplusözleşme masasında bulunan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya burada açıklama yaptı.  Açıklamanın ardından Kültür Sanat-Sen temsilcileri itirazda bulunmak için dilekçelerini Devlet Personel Başkanlığına iletti. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ülker Mısır’da üretimi durdurdu

SONRAKİ HABER

Karşıyaka’da TİS imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...