Darbecileri korumayın
Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Nejat Kangal, aralarında EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, Halkevleri’nden Abdullah Aydın, İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu’nun da bulunduğu emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri ile Meclis’te, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’la birlikte basın toplantısı düzenledi.
Uras’ın kısa konuşmasının ardından söz alan Nejat Kangal, 12 Eylül’deki referandumla anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırıldığını, ancak AKP’nin darbeceleri yargılama konusunda gerekli adımları atmadığını söyledi. İktidarın da muhalefetin de, darbecilerin yargılanması konusunda topu yargıya atarak kurtulamayacaklarını belirten Kangal, bu yargılama için siyasi iradenin gerekli olduğunu söyledi. Gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını isteyen Kangal, “Darbeciler derhal yargılanmalıdır” dedi.
‘CUMHURBAŞKANLIĞI UNVANLARI ALINSIN’
Darbecilere, darbe öncesi ve sonrası işledikleri suçlardan davalar açılmasını, 12 Eylül anayasasının kaldırılmasını, yargılamalar için yasal düzenlemelerin derhal yapılmasını isteyen Kangal, “Darbe marifetiyle, süngü gücüyle seçilen Kenan Evren, Cemal Gürsel ve 12 Mart muhtırasının sorumlusu Cevdet Sunay’ın cumhurbaşkanlığı unvanları geri alınmalıdır” dedi.
“Darbecilerle birlikte oluşturdukları suç örgütlerinde görev alan bütün rütbelilerin rütbelerinin geri alınmasını, resmi-sivil tüm suçluların yargılanmasını, darbeciler ve yandaşlarına verilen tüm akademik unvanların geri alınmasını ve sokak, meydan, okullardan adlarının silinmesini, servetlerinin açıklanarak, malvarlıklarına el konulmasını, emekli maaşlarının kesilmesini, bu paraların 12 Eylül Tazminatları Fonu’na aktarılmasını” isteyen Kangal, cunta döneminden bu yana devam eden tüm yargılamalara son verilip, yargılananlardan özür dilenmesini de talep etti.
‘ÖZÜR DİLENSİN’
Cunta döneminde öldürülen, idam edilen, yargılanan, işkence gören, gözaltına alınan, kaybedilen herkes adına özür dilenmesini de isteyen Kangal, özürün anlamlı olabilmesi için topluma hakikatlerin açıklanması gerektiğini de belirtti.
Başta Diyarbakır, Mamak, Metris askeri cezaevleri olmak üzere, ülke genelinde zulüm merkezine dönüştürülen her yerin, toplum belleğini diri tutmak adına müzeye dönüştürülmesini de talep ettiklerini belirten Kangal, cezaevlerinde geçen sürelerin, yargılamanın sonucuna bakılmaksızın sigortalılıktan sayılmasını ve primlerinin devlet tarafından ödenmesini istedi.
‘TÜM YASAKLAR KALDIRILSIN’
O dönem vatandaşlıktan çıkarılanların kayıtsız-şartsız geri alınmasını, herkese menfi ve müspet zararlarını karşılayacak şekilde tazminat ödenmesini, darbe düzeninin tüm kurumlarının ortadan kaldırılmasını istediklerini de belirten Kangal, “12 Eylül darbesiyle derinleşen Kürt sorununda, barışçıl, demokratik çözüm gerçekleştirilmeli, ifade özgürlüğüne ilişkin dahil bütün yasaklar kaldırılmalıdır” dedi.
Kangal ayrıca yeni, demokratik katılımcı bir anayasanın hazırlanması, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması, Siyasi Partiler Yasası’nın demokratikleştirilmesi taleplerinde de bulundu.
Heyet daha sonra bazı CHP’li milletvekilleri ile de görüşerek, taleplerini iletti. (Ankara/EVRENSEL)
78 78’LiDEN SUÇ DUYURUSU
İSTANBUL’da 78’liler Derneği üyesi 78 kişi, Sultanahmet Adliyesi’nde bir kez daha “darbecileri yargılayın” diyerek suç duyurusunda bulundu.
Referandumdan bir gün sonra 13 Eylül 2010’da Sultanahmet Adliyesi’nde 12 Eylül darbecileri hakkında suç duyusunda bulunan 78’liler Derneği üyeleri, işleme alınmayan dilekçelerinin ardından 5 ay sonra ikinci suç duyurusunda bulundu. Aralarında 78’liler Derneği Başkanı Celalettin Can, Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere’nin de olduğu çok sayıda kişi Sultanahmet Adliyesi önünde bir araya geldi. Burada, “12 Eylül darbecileri suçludur! Adalet istiyoruz!” yazılı pankartı açan grup “Paşa paşa yargılanacaklar”, “Zamanaşımı kalksın kaldırılsın”, “Gün gelecek devran dönecek darbeciler halka hesap verecek” sloganlarını attı. Daha sonra basın açıklamasına geçen grup adına açıklamayı 78’liler Derneği üyesi Nimet Tanrıkulu okudu.
78’liler Derneği üyesi 78 kişi olarak periyodik zamanlarda 12 Eylül darbecilerin yargılanması için suç duyurusunda bulunacaklarını anlatan Tanrıkulu, darbecilerin suçlarının zamanaşımına uğramasının imkansız olduğunu çünkü darbenin bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Geçici 15. maddenin kaldırılması için yıllarca mücadele ettiklerini ifade eden Tanrıkulu, hükümeti 12 Eylül darbecilerini yargılamak için siyasi irade koymadığı için eleştirdi. Yeni darbelerin olmaması için darbecilerin yargılanması gerektiğini ifade eden Tanrıkulu “Ne var ki hükümet geçici 15 maddeyi kaldırırken zaman aşımı meselesini çözmedi. TBMM bünyesinde 12 Eylül gerçeklerini araştırma komisyonu kurmadı, Böylesi bir gelişme için siyasi irade ortaya koymadı” dedi.
HESAPLAŞMA ZAMANI GELDİ
Darbecilerin suçlarını insanlık önünde sergilemek ve 12 Eylül darbecileri ile hesaplaşmak istediklerini ifade eden Tanrıkulu, 12 Eylül darbesinin açtığı travmaların toplumun ve halkın bünyesinde adalet duygusu ile sarılması gerektiğine dikkat çekti. Müeyyidesi olmayan her suçun yeniden işleneceğini anlatan Tanrıkulu, son olarak “12 Eylül darbecilerin yargılanmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz” dedi. (İSTANBUL)
Evrensel'i Takip Et