Polisi güçlendirme paketi geliyor
Demokratikleşme paketinin ardından, polise, “eylem yapma olasılığı olanları” hâkim ve savcı talebi olmaksızın, 12-24 saat gözaltına alma yetkisi veriliyor. İnsan hakları savunucuları polise verilen yetkilerin önümüzdeki dönem hak ihlallerini artıracağını belirtiyor. Hükümet, demokratikleşme paketinin ardından, polisin yetkilerini artıran paket hazırlıyor. Paketin en önemli özelliği, daha önce hâkim ve savcı talebiyle uygulanan önleme gözaltılarını bundan böyle 12-24 saate kadar polis yetkisiyle yapılmasına izin vermesi. Polis, eylem yapma ve olay çıkarma olasılığı olanları, direkt gözaltına alabilecek.
POLİS DEVLETİNE DOĞRU GİDEN BİR ADIM
Konuyla ilgili gazetemize konuşan MAZLUMDER Genel Başkanı Faruk Ünsal, bu paketin polis devletine doğru giden bir adım anlamına geldiğini belirtti. Suç oluşmadan, tahmin üzerinden hürriyeti kısıtlamanın demokrasiye uymayacağına dikkat çeken Ünsal, “Bu hem ispiyon kültürünü yaygınlaştırır, hem de demokratik kültürün üzerinde polis vesayetini inşa etmek demektir” dedi.
Bunun demokrasi paketiyle de uyuşmayacağını vurgulayan Ünsal, “Bunun Gezi direnişiyle alakası olduğunu söyleyebiliriz. Demokratik haklarını kullananlara polisin bu paketle kısıtlayıcı yetkisinin olduğunu düşünüyoruz” dedi.
BU HUKUKİ OLAMAZ
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı İHD Öztürk Türkdoğan da bunun fiili OHAL uygulaması olacağını söyledi. Türkdoğan, “Fiili diyorum, çünkü bu hukuki olamaz” dedi. OHAL’de vali ve kolluk kuvvetlerinin olağanüstü yetkileri olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, şöyle konuştu: “İkincisi, bu tip durumlarda yetkili cumhuriyet başsavcısıdır. Başsavcı da yetkili hakimden izin almak zorundadır. Bu kanun olacaksa kişinin ifade özgürlüğü ortadan kaldırılacaktır. Toplanma ve gösteri hakkı, toplanma yoluyla ifade özgürlüğü ortadan kaldırılacaktır. Hükümetin bu hareketi bir adım ileri, iki adım geridir. Demokrasi paketiyle 1 adım ileri atan hükümet, bu paketle 2 geri adım geri atıyor” (Ankara/EVRENSEL)
YETKİ PAKETİNDE NELER VAR?
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları’nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmaya göre, eylem yapma ve olay çıkarma potansiyeli olan örgütler izlemeye alınacak. İstihbarat raporlarının bu faaliyetleri doğrulaması durumunda, örgüt üyeleri hâkim ve savcı talebi olmadan doğrudan polisin isteği üzerine 12 veya 24 saat gözaltında tutulabilecek. Bu süre hâkim kararıyla uzatılabilecek. Mevcut uygulamada önleyici gözaltı için hâkim veya savcının talebi gerekiyor.
POLİSE CEBİRE HAPİS
Düzenlemeyle, polise mukavemet ve kamu malına zarar vermenin cezaları da artırılacak. Türk Ceza Kanunu’nun “Mala zarar vermenin nitelikli halleri” başlıklı 152’nci maddesiyle, “Görevi yaptırmamak için direnme” başlıklı 265’inci maddesi yeniden düzenlenecek. Bu maddelerde öngörülen cezalar artırılacak. Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla ‘cebir veya tehdit’ kullananlara verilen hapis cezasının da arttırılması düşünülüyor.
MOLOTOFA 5 YIL
Taslak çalışmaya göre, molotof kokteyli “Yanıcı ve parlayıcı madde kullanılarak oluşturulmuş, el yapımı saldırı veya savunma aracı” olarak tanımlanacak ve taşıyan, bulunduran kişiye 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gündeme gelebilecek. Molotof kokteyli, ‘suç işlemek için kurulmuş bir örgüt’ tarafından kullanılırsa, cezalar yarı oranında artırılacak.
TEKERRÜRE TUTUKLAMA
Eylemler sırasında, kimliği gizlemek için yüzün örtülmesi halinde de daha fazla ceza verilmesi planlanıyor. Pakete, ceza sınırı 2 yılın altında olan suçlarda tutuklama yapılamaması nedeniyle, suçun tekerrürü halinde tutuklamaya olanak sağlayacak hüküm konulacak. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et