22 Kasım 2016

Birkaç hafta önceydi, Ankara’da Çankaya Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı Aziz Nesin 100 Yaşında başlığı altında güzel bir Aziz Nesin akşamı izledik. Ben bu olağanüstü etkinliği Evrensel’e yazdığımı sanıyordum; yazmışım, ama gazetemize değil de internette “Sanattan Yansımalar” adlı müzik portaline göndermişim. Çünkü, bu etkinlikte ağırlıklı olarak Aziz Nesin’in şiirleri üzerine besteler yapan Can Aksel Akın’ın seslendirilen eserleri vardı, onları vurgulamak istiyordum. Her neyse, okurlarım için o akşamı anlatan yeni bir “Aziz Nesin” yazısı yazmayı görev sayarım.

Aziz Ağabey, yalnızca uluslararası büyük bir yazar değil, aynı zamanda örnek yönüyle yetim ve öksüz çocukların koruyucusu bir insandı. Bu üstün tarafı onu, 1970’li yıllarda İstanbul’un epeyce batısındaki Çatalca ilçesinde 15 dönüm bahçesi olan bir arazide kurduğu “Nesin Vakfı”yla kimsesiz yoksul çocukları sahiplenmeye götürmüştü. Ben oraya birkaç kez gittim. O yıllarda vakıfta 20 dolayında çocuk vardı; günümüzde bu sayı, oğlu Prof. Ali Nesin’in sayesinde 45’e yükselmiş. Vakıf personelinin sayısı da 25 olmuş; bu sayıya ayrıca 10 “büyük insan” da gönüllü olarak katılmış.

Aziz Nesin Akşamı’nın açılış konuşmasını Işın Önol yaptı ve hem Aziz Nesin’i hem de Nesin Vakfı’nın kurduğu öksüz ve yetim çocukları barındıran yurdun günümüzdeki durumunu, yeni çalışmaları anlattı. Işın Önol, o günlerde Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin 3. Katında açılan “Aziz Nesin Sergisi”nin de küratörüydü. Bu sergiyi kaç bin Ankaralı gezdi ve inceledi bilemiyorum, ama “yazar” olarak Aziz Nesin’in günümüze bıraktığı bütün çalışmalar (başta Marko Paşa ve Zübük olmak üzere, yayımladığı ve yazdığı dergiler ve kitaplar) hatta özel eşyaları camekânlar içinde özenle sergilenmişti.

Sonra düzeyli bir açık oturum izledik: Konuşmacılar Esin Pervane, Levent Cantek ve Ali Nesin’di. Heyecanlı ve dopdolu bir konuşma yapan Esin Pervane’yi, vakıfta iyi işler başardığını hissettiğimiz Levent Cantek izledi. Prof. Ali Nesin ise içtenlikli ve çok etkileyici bir konuşma yaptı.

Bu kısa konuşmalar tamamlanınca Sanattan Yansımalar’a gönderdiğim yazıda anlatılan “Müzik akşamı”na geçildi. Can Aksel Akın’ın piyano eşliğinde bariton Mert Özdemir’in şarkı programı, böyle bir akşam için birebirdi. Bu kısa ama çok düzeyli resitalden sonra, değerli koro şefimiz Çiğdem Aytepe’nin yönettiği Saygun Filarmoni Korosu’na piyanoda yine Can Aksel Akın eşlik etti. Seslendirilen eserler ise Can’ın besteleriydi; pardon, bir eser de Can’ın değerli bir besteci olan babası Cenan Akın’ındı (1932-2006).

Program sona erince şu duygularla ayrıldım Çağdaş Sanatlar Merkezi’nden: Büyük insan Aziz Nesin, bizi yıllarca güldürerek düşündürdü, o akşam ise hem düşündürdü hem ağlattı.

NOT: İnsan İletişim Derneği, yoksul 6-8 yaşlarındaki köy çocuklarına ayakkabı dağıtıyor. Özellikle doğu illerimizde karda kışta terlikle ya da kara lastikle okula giden köy çocuklarını düşünerek… Katkıda bulunmak isteyenler şu e-posta adresinden bilgi alabilir: info@insaninternational.org

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yasak çuvala sığmıyor

Yasak çuvala sığmıyor

KAMUAR’ın hesaplamalarına göre son bir yılda meyve fiyatları yüzde 154.5, sebze fiyatları yüzde 116.5, gıda fiyatları ortalama yüzde 70 arttı. Hane halkının bir yıl sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 59’u, işçilerinki ise yüzde 62’yi aştı. Emekçiler için bıçak kemikte! Yasak, tutuklama, işten atma tehdidi işçilerin harekete geçmesini durduramıyor.

Has Çuval 37 ülkeye ihracat yapıyor.

İstanbul Sanayi Odası nın ikinci en büyük 500 listesinde.

Has Çuval'ın iki fabrikasında 600 işçi fiili greve katıldı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan: Dünya bir imtihan yeridir, ekonomik zorluklar gelip geçer.

Evrensel'i Takip Et