29 Kasım 2009 00:00
İlk sığınma evi; Hatuniye Dergahı
Osmanlı döneminde Istanbulda bir kadın sığınma evinin varlığının bilgisine, Yüksek Mimar Dr. Fatma Sedes tesadüfen ulaştı.
Osmanlı döneminde Istanbulda bir kadın sığınma evinin varlığının bilgisine, Yüksek Mimar Dr. Fatma Sedes tesadüfen ulaştı. 17. yy. sonlarında başkent Dersaadetin (Istanbul) Eyüp semtinde kurulan ve 1900lerin ortalarına kadar hizmet veren Karilar Tekkesi adı altında kadın sığınma evi hizmeti veren Hatuniye Dergahına ait kalıntılar ortaya çıkarıldı. Baba ve kocalarının baskısından kaçıp Hatunlar Dergahına sığınan kadınlar çeşitli zanaatlar öğrendi. Dergahta 16-80 yaşları arasında 100 kadar kadın vardı. Bektaşi Tarikatına ait olan Dergah, kimsesiz kadınlara yuvalık yapmasının yanı sıra, Kurtuluş Savaşında Anadoluya silah sevkıyatı yapan bir işlev de üstlendi.
*1990 yılında Uğur Ilhan, Türkiyenin ilk kadın sığınma evinin kurulmasına öncülük etti.
*1990 yılında açılan ve 5 bin kadına destek hizmeti veren Bakırköy Kadın Sığınma Evi, iki yıl sonra yönetiminin değişmesiyle kapatıldı.
*Restorasyon gerekçesiyle aynı kaderi Şişlide açılan Kadın Sığınma Evi paylaştı.
*Kadın Dayanışma Vakfı, 1993 yılında Altındağ Belediyesi ile işbirliği içinde bağımsız bir kadın kuruluşunun işlettiği ilk kadın sığınma evini kurmuştur.
*2005 yılında çıkarılan yasayla nüfusu 50.bini geçen tüm belediyelerde en az bir kadın sığınma evi bulunması zorunluluğu getirildi. Eğer bu yasaya göre davranılsaydı şu anda Türkiyede 3.bin civarında kadın sığınma evi bulunması gerekiyordu. Sadece İstanbulda 29 sığınma evi olmalıydı.