Yıldırım: Almanya ile ilişkilerin olumsuz seyri akla ziyan
Alman firmaların yöneticileriyle bir araya gelen Yıldırım ‘Almanya ile ilişkilerin olumsuz bir şekilde seyretmesi akla ziyan bir iştir' dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileriyle yaptığı toplantıda, Almanya gerilimine ilişkin, " Yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada eleştiriye tabi tutulması bu ilişkilerden bedel ödemesi asla düşüneceğimiz bir şey değil. Başından beri biz şunu söylüyoruz; Almanya ile ilişkilerimizin çok kökü bir geçmişi var. Orada yaşayan 3 buçuk milyon vatandaşımız aynı zamanda bir kısmı da Alman olan vatandaşlarımızı düşündüğümüzde Almanya ile ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesi akla ziyan bir iştir" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Türkiye'de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileriyle bir araya geldi. Yıldırım toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye- Almanya ilişkilerinin önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: "Siyaseten geçici olduğunu düşündüğümüz ilişiklerdeki bu gerginliğin en az yarım asırdan beri Türkiye'de olan artık bir Alman firmasından ziyade Türk firması gibi halkın hafızasında yer almış
ALMANYA İLE İLİŞKİLERİN KALICI OLARAK OLUMSUZ BİR ŞEKİLDE SEYRETMESİ AKLA ZİYAN BİR İŞTİR
Yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada eleştiriye tabi tutulması bu ilişkilerden bedel ödemesi asla düşüneceğimiz bir şey değil.
Başından beri biz şunu söylüyoruz; Almanya ile ilişkilerimizin çok kökü bir geçmişi var. Orada yaşayan 3 buçuk milyon vatandaşımız aynı zamanda bir kısmı da Alman olan vatandaşlarımızı düşündüğümüzde Almanya ile ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesi akla ziyan bir iştir. hem Almanya hem Türkiye açısından.
ÜLKELERİMİZE KAZANDIRACAĞI HİÇBİR ŞEY YOKTUR
Ülkelerimize kazandıracağı hiçbir şey yoktur. Bunu görmemiz lazım. Bu yüzden tabi bugün alman menşeli, alman sermayeli Türkiye'deki şirketlerin tamamı burada yok. Ama belli başlı önemli 20'ye yakın şirket burada. Bütün şirketleri temsilen sizlerle bira araya geldik. Amacımız ilk ağızdan Türkiye'de istihdam oluşturan Türk ekonomisinin gücüne güç katan şirketlerimizin beklentileri ne? İki ülke arasındaki ilişkilerden kaynaklanan olumsuzluğa nasıl bakıyorlar sizlerden bunu anlamaya çalışacağız.
KESİNLİKLE RESMİ KURUMLARIMIZ NEZDİNDE BÖYLE BİR SORUŞTURMA YOK
İkincisi de birkaç gündür konuşulan bir konu var. Türkiye'de iş yapan Alman şirketlerine soruşturma başlatıldığı yönünde. Kesenlikle resmi kurumlarımız nezdinde böyle bir soruşturma yok.
Bizim Almanya'dan beklentimiz, PKK ve FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içerisine girmesi onlara alan açılmaması. Onlar bu ülkenin düşmanları bu ülkenin hayrına bir faaliyet yapmıyorlar. Dolayısıyla örgütlere alan açılması bizi rahatsız ediyor ikili ilişkilerimizi zehirliyor. Ülkeler arasında husumet olmaz. Ülkeler arasında dostluk da husumet de gelip geçicidir. Bunun hasar bırakmadan yönetilmesi de siyasetçilerin en önemli sorumluluğundadır. Bu konuda biz, ilişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz.
SİZİ ALMAN ŞİRKETİ OLARAK GÖRMÜYOR BU ÜLKENİN ŞİRKETİ OLARAK GÖRÜYORUZ
Sizin bu yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli. Açık söylüyoruz biz sizi Alman şirketi olarak görmüyor bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz. Bu ülkenin kanununa göre çalışıyorsunuz. Bazılarınız 60 yıldan beri bu ülkede faaliyet gösteriyor. "
Yıldırım, Türkiye'de önde gelen 19 Alman firmasının temsilcileriyle Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Türkiye'deki toplam ihracatları 10 milyar dolar civarında olan, toplam yatırımları ise yaklaşık 20 milyar avro olan firma temsilcileri ile istişarelerde bulunacak olan Yıldırım'ın firma temsilcilerinin önerilerini dinleyeceği de öğrenildi. (DHA)