"Sevgili babamızı bugün kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok büyük bir bilim insanı, çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi"
Hawking'in çocukları Lucy, Robert ve Tim...
Galilei Gelileo'nun 300. doğum gününde, 8 Ocak 1942'de İngiltere'nin Oxford kentinde doğan Stephen Hawking, Albert Einstein'ın 139. doğum gününe denk gelen bir Pi gününde, 14 Mart 2018'de, 76 yaşında hayatını kaybetti.
Stephen Hawking'in hastalığı Amyotrofik Lateral Skleroz'un (ALS) ilk belirtileri 20 yaşında doktorasına başladığı sırada ortaya çıktı. Kısa süre sonra Hawking tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Doktorlar, Hawking'in yakalandığı hastalık nedeniyle yalnızca iki yıl ömrü kaldığını söylemişti. Sesini kaybeden Hawking, yazıları sese dönüştüren bir cihaz sayesinde konuşabiliyordu.
Stephen Hawking’in en önemli çalışması kendi adıyla da anılan karadelik (Hawking) ışımasıdır. Karadelikler yıldızların kendi kütle çekim kuvvetlerinden dolayı çökerek çok küçük hacimli devasa kütleye sahip ve her şeyi içerisine çeken uzayın bölgeleridir. Işık bile kara deliğin kütle çekiminden kaçamadığı için “kara delik” ismini almışlardır.
STEPHEN HAWKING'İN KİTAPLARI
- Zamanın Kısa Tarihi
- Evrene Açılan Gizli Anahtar
- George’nin Kozmik Hazine Avı
- George ve Büyük Patlama
- Benim Kısa Tarihim
- Büyük Tasarım
- Zamanın Daha Kısa Tarihi
- Ceviz Kabuğunda Evren
- Kara Delikler ve Bebek Evrenler
- Zamanın ve Uzayın Doğası
Stephen Hawking, savaş karşıtı söylemleriyle de tanınıyor. ABD'nin Vietnam işgaline karşı çıkan Hawking 2003'te Irak'ın işgalini de eleştirdi. Nükleer silahlanma karşıtı kampanyalara destek veren Hawking, ABD Başkanı Donald Trump’ın iklim değişikliği anlaşmasından çekilme kararını eleştirdi ve küresel ısınmanın dünyanın sonunu getirebileceğini söyledi.