Kozanoğlu: Totaliterleşmeye gidiyoruz
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu Hükümetin "Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu" karşısındaki tutumunu antidemokratik olduğunu söyledi. Kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığını vurgulayan Kozanoğlu, bunun da totaliterleşmeye doğru bir gidişat olduğuna dikkat çekti.
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, toplumsal muhalefetin yolsuzluk teşhirini yeterince yaptığını, ancak bunun bütün vatandaşlara yeterince ulaşmadığını söyledi. Bunun için de toplumsal muhalefete önemli görevler düştüğünü belirten Kozanoğlu, “Tek tek yurttaşa, sokakta, okulda, bulunduğumuz her yerde anlatmalıyız” dedi.
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, hükümetin “Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu” karşısındaki tutumu ile halkın yolsuzluğa gösterdiği tepkileri hükümetin engellenmesini gazetemize değerlendirdi. Yolsuzluğa karşı insanların fikirlerini ve tepkilerini ortaya koymalarının temel özgürlüklerden biri olduğunu ifade eden Kozanoğlu, “Hırsızlık ve yolsuzluğa insanların tepki göstermesinin engellenmesinin antidemokratik olduğu görülecektir. Halk kitlelerinde büyük tepkilere yol açacaktır” dedi.
Yurttaşların yolsuzluğun ve hırsızlığını üstünün örtülmesine karşı, gerekli hukuki soruşturmanın önünü açılmasını beklediğini dile getiren Kozanoğlu, bunun yerine soruşturmanın yürütülmesinin engellendiğine dikkat çekti.
Yargının elinin bağlandığını ifade eden Kozanoğlu, kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığını vurguladı. Bununla da bütün kuvvetlerin tek adamda toplanması anlamına geldiğini ve totaliterleşmeye doğru bir gidişatın olduğuna dikkat çeken Kozanoğlu şunları söyledi: “Meclis Komisyonu yolsuzluk soruşturulmasının yürütülmesini engelliyor. Hırsızlık suçlamalarının kanıtları ortada. Yürütmenin başı bunlarla suçlanıyor. Demokraside olması gereken, Başbakanın ve Bakanların bu kadar iddia ve kanıtlar ortaydayken, istifa etmeleri gerekir. Yargının bağımsız yürümesinin koşullarını yaratmalılar. Bu bağımsız yargılama sürecinde eğer suçları kanıtlanırsa, gereken cezalarını çekerler, eğer yoksa, tekrar görevlerinin başına dönemleri gerekir.”
Dünyada son dönemlerde hükümetlerin adının karıştığı yolsuzluk iddialarına ilişkin de konuşan Prof. Kozanoğlu, “Hindistan’da, Tayland’da özellikle şehirli kesimlerin yolsuzluk protestoları hükümetin düşüşünü getirdi” dedi.
TOPLUMSAL MUHALAFETE GÖREVLER DÜŞÜYOR
Sendikalara, meslek örgütlerine, siyasi partilere önemli görevler düştüğünü kaydeden Kozanoğlu, “Türkiye’nin iki temel sorunu var. Birincisi gericiliğin tek mezhep üzerinden İslam faşizminin yerleştirilmesi, bununla birlikte yolsuzluk ve hırsızlık. Bunları birleştiren ortak gündemle, muhalefetin bunu teşhir etmesi gerekir. Bunun için gayret etmeliyiz”diye konuştu. Toplumsal muhalefetin yolsuzluğun teşhir boyutunu yeterince yaptığını düşünen Kozanoğlu, teşhirin bütün vatandaşlara ulaşamadığını söyledi. Bunu içinde toplumsal muhalefete önemli görevler düştüğünü belirten Kozanoğlu, “Tek tek yurttaşa, sokakta, okulda, bulunduğumuz her yerde anlatmalıyız. Toplumsal muhalefet toplumun bütün dokularına anlatması gerekir, bunu yapmalıyız” dedi.