Kadın ve LGBTİ örgütleri engellere rağmen GREVIO toplantısında
Kadına yönelik ayrımcılık ve eşitsizlikle mücadelede ciddi yaptırımlar içeren Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye’de nasıl uygulandığını denetleyecek kurula kimin gönderileceğini belirleme toplantısına kadın örgütlerinin eleştirileri damga vurdu.
Kadına yönelik ayrımcılık ve eşitsizlikle mücadelede ciddi yaptırımlar içeren Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye’de nasıl uygulandığını denetleyecek kurula kimin gönderileceğini belirleme toplantısına kadın örgütlerinin eleştirileri damga vurdu. Pek çok bürokratik engellemeyle karşı karşıya bırakılarak toplantıya katılımları kısıtlanan kadınlar ısrar edince içeri alındı.
BU BÜROKRASİ SÖZLEŞMENİN RUHUNA AYKIRI
Kadın örgütleri bir süredir resmi kurumlardan bu toplantının ne zaman yapılacağına dair bilgi edinmeye çalışmasına rağmen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan bir cevap alamamıştı. Bakanlık, kısa süre önce sitesine koyduğu bir duyuruyla GREVIO adaylarının seçileceği toplantının 22 Aralık Pazartesi günü Ankara’da yapılacağını duyurdu. Ancak katılmak isteyen gruplara bir sürü bürokratik engel koydu. Bu bürokratik engellere rağmen toplantıya katılmak için Ankara’da buluşan kadın örgütleri, sürecin bu biçimde sürdürülmesini protesto etti.
Ankara Meyra Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya katılan kadın örgütleri tepkilerini dile getirdi. Toplantıya katılacak sivil toplum örgütlerinin belirlenmesinde bakanlığın izlediği yöntemin şeffaflıktan uzak ve bürokratik olduğunu söyleyen kadınlar, yıllardır kadına yönelik şiddet alanında çalışmış kadın örgütlerinin sürecin dışında bırakılmaya çalışılmasının sözleşmenin ruhuna aykırı olduğunu dile getirdiler.
İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu adına konuşan Gökçeçiçek Ayata “Her türlü bürokratik işlemle oyalandık. Bize yapılan dayatmalara rağmen bu toplantıda bulunmak için büyük emek verdik. Süreçle ilgili şeffaflıktan bahsedilirken, bu toplantıya kimlerin hangi kriterlerle nasıl çağrıldığı, kimlerin toplantıya neden kabul edildiğine ilişkin açıklama yapılmadı” diyerek eleştirileri dile getirdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, GREVIO adayının belirleneceği kurulda 9 devlet kurumu temsilcisi ve 3 sivil toplum örgütü temsilcisinin yer alacağını ifade ediyor. Kadın ve LGBTİ örgütleri ise bu eşitsiz temsile karşı çıkıyor, katkı sundukları İstanbul Sözleşmesi sürecine ana taraflardan olarak eşit şekilde kabul edilmeyi talep ediyorlar.
DAYATMAYI PROTESTO ETTİLER
Toplantının öğleden sonraki bölümünde, İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Grubu’ndan kadın örgütleri, Bakanlık seçim usulü dayattığı için toplantıyı topluca terk etti.
Bakanlık, toplantıya katılım esaslarını yerine getirebilen –yani kaşe, vergi numarası, ıslak imza vs gibi bürokratik işlemleri yerine getiren- örgütlerin GREVIO adayını belirlemek için oluşturulacak kurulda yer alacak 3 STK’dan biri olmak için aday olabileceğini, bu 3 STK’nın belirleneceği seçime de ancak bu bürokratik işlemleri yerine getiren örgütlerin katılabileceğini söyledi. Bunun demokratik bir yöntem olmadığını söyleyen kadın örgütleri toplantıdan ayrıldı. İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Grubu’ndan kadın örgütleri toplantıyla ilgili bir açıklama da yayınlayacak. (Ankara/EVRENSEL)