Karayolları işçisi vaatlere temkinli
Karayolları’nda 41 ay önce verilen yargı karara rağmen kadroya alınmayan taşeron işçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk-İş ziyareti ve Ocak ayında Meclis’ten ‘müjdeli’ yasa çıkacağına ilişkin söylentilere temkinli yaklaşıyor.
Birkan BULUT
Ankara
Karayolları’nda 41 ay önce verilen yargı karara rağmen kadroya alınmayan taşeron işçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk-İş ziyareti ve Ocak ayında Meclis’ten ‘müjdeli’ yasa çıkacağına ilişkin söylentilere temkinli yaklaşıyor.
Yargının kadrolu işçi olduklarına karar vermesine rağmen 41 aydır hakları tanınmayan binlerce taşeron yol işçisi bekleyişte. İşyerlerinde Ocak’ın ilk haftası kadro sorunlarının Meclis Genel Kuruluna taşınacağı şeklindeki söylentiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk-İş ziyareti sonrası hararetlendi. İddiaya göre, yeni çıkan torba yasanın 11. ve 12. maddelerindeki asıl iş düzenlemesi 11 Ocak’tan sonra yürürlüğe girecek ve Bakanlar Kurulu asıl iş yardımcı iş listesini yayınlayacak.
Erdoğan ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in Türk-İş yönetimiyle yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan konfederasyon da “Karayollarında çalışan işçilerin sonuçlanan yargı kararlarının bir an önce uygulanması, maden yer altı işlerinde çalışan işçilerin taban ücret olarak en az iki asgari ücret alması, geçici işçilerin kadro sorunu, madenlerin daha sıkı denetlenmesi, ücretlerin vergilendirilmesindeki adalet ve sendikal örgütlenmenin önündeki engeller konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a talepler iletildi” açıklaması yaptı. Konuştuğumuz işçiler ise sabırlarının taştığını ve yeni yılda da kadro verilmezse artık beklemeyeceklerini ifade ettiler.
Birçok işçi kendilerine verilen sözlerin daha önce de tutulmadığını ve konu Meclis gündemine gelse bile kendileri lehine bir karar ortaya çıkmayacağını ifade ediyorlar. Bir yandan 6 Ocak’ta sorun çözülecek dedikodusu dönerken diğer yandan ise yeni taşeron ihaleleri devam ediyor. Van’da asfaltta çalıştığını belirten bir işçi her sene 11 ayda bir işten çıkarıldıklarını söylüyor. Çorum Karayolları’nda çalışan bir işçi ise birçok arkadaşının evinde borçları nedeniyle elektrik ve suyun kesildiğini belirtiyor. İşçilerin yaşadığı sorunların yanı sıra verilen hizmette de sıkıntılar mevcut. İşçiler ihale sözleşmesine aykırı olarak 1998 model eski araçların kullanıldığına, bunun da kışın yol çalışmalarını sekteye uğratabileceğine dikkat çekiyorlar.
NE MESAİ, NE İZİN!
Her işyerinde güvencesiz çalışma hakim. Taşeron işçiler hem Karayollarının asıl işini yapıyor, hem de karşılığını alamıyorlar. Farklı bölgelerden sorunlarını aktaran işçiler, diğer işkollarında da sıkça görülen dertlerini aktarıyorlar. Kırklareli’ndeki 15. Şube’de işçiler mesai ücretleri yerine izin kullandırılıyorlar. Çorum’da 712. Şube’de 45 saatten fazla çalıştırılan işçiler, hafta sonları da nöbet tutmak zorunda bırakılıyor ancak para verilmiyor. Ankara Polatlı’da ise hem mesai ücretleri verilmiyor, hem de maaşlar eksik yatırılıyor. İşçilerin asgari ücreti bankaya yatırılıp, kalanı ise elden veriliyor. Karayolları 12. Bölge Müdürlü’nde çalışan işçiler ise “Ne izin var ne masai. Hiçbir sey yok” diyorlar. Kırşehir’de çalışan işçiler ise mesaiye çağrıldıklarını ancak maaşlarının eksik yattığını söylüyorlar.