Sağcı Madrid’in asıl düşmanları
İspanya’daki antifaşist tribün grupları dosyamızın dördüncü gününde, Riazor Blues, Celtarras ve Peña Mujika gruplarını anlatıyoruz.
İspanya’daki antifaşist tribün grupları dosyamızın dördüncü gününde, Riazor Blues, Celtarras ve Peña Mujika gruplarını anlatıyoruz. İspanya’da Barcelona – Madrid rekabeti tarihsel, politik bir geçmişe sahip olsa da bugün Madrid tribünleriyle politik rekabet içerisinde olan Barcelona tribünü değil. Madrid’in sağcı tribün gruplarıyla uzun süredir asıl çatışmayı yaşayanlar Galiçya ve Bask tribün grupları. Bu iki özerk bölgeden ayrı olarak Riazor Blues’i sayabiliriz. Bir ay önce bir Riazor Blues üyesi, sağcı Frente Atletico grubuyla yaşanan çatışmada hayatını kaybetmişti.
RİAZOR BLUES:
Deportivo La Coruña kulübüne bağlı Galiçya’nın La Coruña kentinde 1987 yılında kurulmuş ve ismini şehirdeki Riazor Stadı’ndan alan ultra taraftar grubudur. 1.000’den fazla sempatizanı bulunan grubun görüşü antifaşizm.Sağcı ultra grupları ve Celta Vigo tribünleriyle sayısız çatışma yaşamıştır. Taraftar grubu içinde farklı gruplar da beliriyor, bunlardan en öne çıkanları: Beer Firm, Galiza, USA, Los Suaves, Blues Madrid ve Arsenio.
Riazor Blues, Sevilla takımının antifaşist ultra grubu Biris Norte ile dostukluk ilişkileri içerisindedir.
BİR ÜYESİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Riazor Blues adı şiddetle sıkça anılır. Deportivo La Coruña - SD Compostela arasında yapılan maç sonrasında deportivist taraftar Manuel Rios, San Lazaro stadı çevresinde ölü bulunmuştur ve ölümünden Riazor Blues sorumlu kabul edilmiştir. Ancak Manuel Rios ölümüyle ilgili tutuklanan tek kişi de daha sonra serbest bırakılmış, olay hala çözüme kavuşmamıştır.
Barcelona Universitesi’nde Modern Tarih alanında doktora yapan ve uzun yıllar gençlik stilleri ile radikal gruplar hakkında araştırmalar yapan Carles Viñas, Riazor Blues’in kurulduğu tarihten beri ideolojik bir evrim geçirdiğini aşırı sağa bağlı bir kuruluşken sol bir gruba dönüştüğünü yazdığı bir çalışmada belirtmiş ve tartışmalara neden olmuştur.
Tribünde de etkili şovlar sergileyen Riazor Blues, son olarak bir üyesini Atletico Madrid maçı öncesi kaybetmesiyle ülkenin gündemine oturmuştu.
CELTARRAS
1987 yılında Galiçya’nın Vigo kentinde kurulmuş, Celta de Vigo kulübüne bağlı tribün grubudur. Holigan ve radikal olan bu grup Herri Norte (Athletic) ve Fende Testas (Compostela) antifa grupları ile iyi ilişkiler içerisindedir. Frente Atletico (Atletico Madrid), Indar Gorri (Osasuna), Ultras Sur (Real Madrid) ve Riazor Blues (Deportivo de La Coruña) ile ise anlaşamadıklarını söyleyebiliriz. Atletico Madrid ve Real Madrid taraftarlarıyla aralarındaki anlaşmazlık daha çok siyasidir. Celtarras Galiçya’nın bağımsızlığını savunuyor ve bölgenin İspanya’dan tamamen ayrılması gerektiğini savunuyor.
O dönemlerde İngiltere ve İtalya’da yıllardır var olan tribün grupları İspanya’daki taraftarları da etkilemişti. Bunun üzerine 1980’li yılların ortasında İspanya’da tribün gruplarının oluşumunda büyük bir artış yaşandı. Vigo da bu gelişmeye uzak kalmadı, 80’li yılların başında Comando Celta Vigo ile birlikte Juventudes Celestes (Celtalı Gençlik) doğmuştu. Celtarras üyelerinin çoğu da bu gruptan gelmektedir. Ayrıca stadyumda lokal sahibi tek grup olan Juventudes Celestes, Balaidos stadını çeşitli renkte flamalar ve takım renkleri içeren büyük uzunluklarda dev resimli bayraklarla donatarak güzel bir atmosfer yaşattı.
HEM POLİTİKA HEM TRİBÜN
Celtarras doğduğu günden beri düşünceleri, politik ve sosyal duruşuyla tutarlı bir çizgide durmak için çabalamıştır. Çeşitli organizasyon ve kolektifler ile sosyal, politik, doğasal ve eğitimsel birçok eyleme katılmış, futbol sahasında da devamlılığı hep sağlamıştır. Celtarras kurulduğundan beri başka radikal isyancı gruplar olsun güvenlik ve polis güçleri ile sayısız çatışma yaşamıştır, fakat tribünlerden tezahürat, marş ve şarkılar hiç susmamış Galiçya başta olmak üzere başka diğer ülkelerdeki siyasi mahkumlar için ve Küba, Filistin, Timor hakları ile hep dayanışma içerisinde olmuştur. olmuştur.
PEÑA MUJİKA
Peña Mujika yada Baskça Mujika Taldea olarak bilinen grup Real Sociedad takımına bağlı taraftar grubudur. Abertzale (yurtseverlik) ideolojisine sahip grup 200’den fazla üyeye sahiptir. 1979-80 yıllarında Donestia’da doğmuş 1981’de Real Sociedad ilk başarısını alana kadar kendini pek göstermemiştir. İsmini, Atotxa’nın güney kısmında yer almadan önce, var olan Mujika Kardeşler kereste fabrikasından almış olan Peña’yı ilk başlarda Real’i destekleyen küçük arkadaş grupları oluştursa da, daha sonra bu topluluk büyümüştür. Her başlangıçta olduğu gibi grup içinde çok organizasyon sağlanamıyordu fakat insanların coşkusu ve hevesi ile her şey başarılıyordu. Kurulmasıyla Real’in aldığı 2 lig başarısı ile Peña, Atotxa’nın güney tarafından güç sahibi oldu ve stadyumda büyük bir atmosfer oluşturdu.
ÇATIŞMALI DEPLASMANLAR
Peña’nın yaptığı seyahatler kuşkusuz en problemli konuydu. Madrid Bernabeu’ya giden Mujika otobüsü varmak üzereyken Madridliler ve İspanyol polisi tarafından durdurulmuş, aralarında çatışmalar yaşanmış hatta otobüs insanlar tarafından yakılmaya çalışılmıştır.Yine bir başka Madrid maçı seyahatinde ise kupa finali için 1.200 kişinin içinde bulunduğu trenle tedbirli bir organizasyon yaptığını inanan Peña için durum pek de öyle gelişmemişti. İspanyol polisi stadyum içerisinde ve çevresine iyi konumlanmış, grup stada girer girmez üyelerini gözaltına almış, aynı gün gözaltına alınanlar serbest kalsa da bu durum karşısında çoğunluk gruptan ayrılma kararı almıştır. 1 yıl boyunca Peña içinde hiçbir organizasyon, gezi düzenlenmemiş adeta yok olmanın eşiğine gelmiştir. Son gibi gözüktüğü anda, bir grup Peña’yı ayağa kaldırdı. Büyük bir heves ve heyecanla her geçen gün daha fazla kişinin Peña’da toplanmasıyla grup büyümeye devam ederken, yarım kalan deplasman yolculukları daha kalabalık şekilde devam ediyor.
YARIN: Bukaneros (Rayo Vallecano)