04 Ocak 2015 18:42

60’lar ve 1970’lerin medya sanatından kesitler

Dijital Sonrası Tarihçeler: 1960’lar ve 1970’lerin Medya sanatından Kesitler, dijitalin hayatımıza gerçekten ve çıkmamak üzere girişinden sonraki hayatımızın tarihçelerine bakmak istiyor.

Paylaş

Dijital Sonrası Tarihçeler: 1960’lar ve 1970’lerin Medya sanatından Kesitler, dijitalin hayatımıza gerçekten ve çıkmamak üzere girişinden sonraki hayatımızın tarihçelerine bakmak istiyor. Bunu da başından, ilk girişimler, ilk sanatsal ürünlerden,1960’lar ve 1970’lerden başlayarak, her bir etkinlikle, her bir araştırma ya da sanat ürünüyle yazılan ve içinde yaşadığımız paradigmanın parçaları olan tarihçeleri bugünden bakarak okumaya çalışıyor.

BİR SANAT MEDYUMU OLARAK BİLGİSAYAR

Serginin iki ana ekseni var. Birincisi “9 Gece: Tiyatro ve Mühendislik” 1966 yılında New York’da, Regiment Armory binasında 9 gece süren bir dizi gösteriye yoğunlaşıyor.

On sanatçının performanslarından oluşan etkinlik, birçok bakımdan bir ilk ve sanat-ve-teknoloji alanı için bir kilometre taşı olma özelliği taşıyor. İkincisi ise; Yeni Eğilimler Hareketi’nin (New Tendencies) 1968-69 ve 1973 yıllarında Zagreb’de gerçekleşen 4. ve 5. sergilerine yoğunlaşıyor. Oldukça erken bir dönemde ve göreli olarak periferide ortaya çıkan bu iki sergi ve çevresinde yarattığı tartışma, bir sanat medyumu olarak bilgisayarın rüştünü ispatlamasını sağlıyor.

Sergi, MSU - Zagreb Çağdaş Sanat Müzesi  ve özel arşivlerle işbirliği ile Waldemar Cordeiro, Gustav Metzger, Vladimir Bonaèiæ, Frieder Nake’nin de arasında olduğu Eğilimler hareketinde katılmış birçok sanatçının erken dönem özgün dijital sanat işlerini sunuyor.

SANAT VE ELEKTRONİK MEDYA

Serginin büyük bir bölümünü kaplayan Off-Line Medya Köşesi ise, geniş bir kitap koleksiyonundan 30 yıllık Transmediale ve Ars Electronica kataloglarına, Neural dergisinin tüm sayılarına, Mediamatic dergisinin koleksiyon değerine ulaşan tüm sayılarına kadar, medya alanında geniş bir kaynak sunuyor.

DİJİTAL İŞLERİ SERGİLENEN SANATÇILAR:

Marc Adrian, Jean Baptists Bedaux, Vladimir Bonaèiæ, Frank Böttger, Jeroen Clausman, Compos 68, Waldemar Cordeiro, Charles Csuri, D. E. Evans, Michael Fahres, David R. Garrison, Hans Köhler, Auro Lecci, Robert Mallary, Jean Claude Marquette, Gustav Metzger, Tomislav Mikuliæ, Petar Milojeviæ, Jorge Moscati, Frieder Nake, Georg Nees, A. Michael Noll, Ivan Picelj, Ludwig Rase, Sylvia Roubaud, Beverly Rowe, Remko Scha, Manfred Robert Schroeder, Arthur Veen, Aron Warszawski, Georg Weiss, Rolf Wölk, Edvard Zajec, Vilko Žiljak, Anton Zöttl. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İttifak Cephesi’nde Savaş ve Propaganda

SONRAKİ HABER

Madenci işsiz esnaf kepenk kapatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa