07 Ocak 2015 16:03

E-spor deyip geçme

2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı çok önemli bir adım atarak elektronik sporcu kavramını ilerleterek lisans sistemini getirdi. Bu lisansı alabilmek için sağlık durumunuzun iyi olduğuna dair rapor almanız gerekiyor. Bunun dışında 2 adet vesikalık fotoğraf ve tescil fişi de gerekiyor. Şehirlerde belirli bürolar bulunuyor

Paylaş

Oğulcan Dönmez - Berkcan Şimşek –  Adnan Güngör
Keçiören İncirli Anadolu Lisesi

Günümüzde gittikçe artan, dünya çapında büyük ilgi gören ve bir spor olarak sayılan online oyunları artık bir meslek haline geldi.

E-spor nedir?

E-spor, günümüzde spor olarak adlandırılan oyunlardan farkı olmayan bir hale gelmesine rağmen, birçok insan bundan habersiz. 75 milyon oyuncu kitlesine sahip e-spor, bilindik lig sistemi ile gerçekleşiyor.

Oyuncular takımları, takımlar da ligleri oluşturuyor. Böylece rekabet ortamı oluşuyor. İnsanlar bu sektörün film sektöründen daha büyük olduğunu ve 60 milyar dolar değerine sahip olduğunu bilmiyor.

Diğer spor aktivitelerinin aksine fiziksel olarak değil, bilgisayar başından gerçekleşen turnuva ve maçlar ‘eski kuşakların’ ilgisini çekmiyor.

Diğer sporlardan farkı, sadece fiziksel bir aktiviteye hitap etmemesi değil ayrıca tamamen strateji ve mantaliteye dayalı bir spor dalı olmasıdır. En ön plana çıkan şeyse takım oyuncularının birbirleriyle olan ilişkileri oluyor. Oyuncuların birbirleriyle olan uyumları, maç içerisinde verilen kararlar maçın gidişatını ciddi bir şekilde yönlendiriyor.

Bu spor dalı içerisinde yer alan oyunlar dallara ayrılır. Örnek olarak Counter-Strike: Global Offensive, DoTA 2 ve en popüler olanlardan League of Legends verilebilir. Tabi bu sanal dünyaya herkes ciddi bir şekilde bakmıyor. İnsanların çoğu bilgisayarda vakit geçirmenin boşa harcanan zaman olduğunu düşünüyor, fakat e-spor bu tabuları yıkıyor.

İnsanların bilgisayar başında çok fazla zaman geçirilmesine olumsuz bakması normal çünkü bilgisayar oyunları çevrimiçi sisteme geçmeden önce sadece eğlenme amacı güdüyordu.

Bu yüzden oyuncular çok vakit harcayarak sorumluluklarını ihmal ediyorlardı. Fakat günümüzde bazı oyuncuların bilgisayarda vakit geçirmesinin amacı kendini geliştirmek, e-sporcu olmaktır.

E-SPORCU NASIL OLUNUR?

2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı çok önemli bir adım atarak elektronik sporcu kavramını ilerleterek lisans sistemini getirdi. Bu lisansı alabilmek için sağlık durumunuzun iyi olduğuna dair rapor almanız gerekiyor. Bunun dışında 2 adet vesikalık fotoğraf ve tescil fişi de gerekiyor. Şehirlerde belirli bürolar bulunuyor. Başvuru onaylanınca bu bürolara giderek lisansınızı alabiliyorsunuz. Bu lisans kart şeklinde olduğu için ehliyet gibi kimlik görevi de görebiliyor.

Tabi ki lisansı herhangi bir oyunu oynayarak alamıyoruz. Elektronik sporcu olabilmek için bu iş için yeterliliğini kanıtlamış, gerekli izinleri almış dijital çevrimiçi oyunlar gerekiyor. Henüz tam olarak rayına oturmamış olsa da lisanslı oyuncular tıpkı diğer sporlardaki gibi amatör ya da profesyonel olarak ayrılabiliyor. Sonuç olarak oyuncu resmi bir sporcu olabiliyor ve bu olayı meslek haline getirebiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Mohsen Namjoo Türkiye'de!

SONRAKİ HABER

Nasıl geçti habersiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa