Harçlar bizi de katlar mı?
Öğrencilerin barınma, ulaşım, sağlık gibi temel sorunlarına; yetersiz yurtları, öğrenim kredisi adı altında verdiği sadaka mahiyetindeki kredisi ile karşılık veren devletin hiç mi suçu yok
Sıla GÜLEN
Pamukkale Üniversitesi
Denizli
YÖK tarafından 2012-2013 yılında yasalaştırıldığı bilinen ancak gençlerin muhalefeti ve güçlü tepkileri ile rafa kaldırılan katlamalı harç sisteminin mevcut öğretim yılının ikinci döneminde –resmi bir açıklama henüz olmamakla beraber- tekrar uygulanması gündemde.
Geçtiğimiz yıl öğrencisi olduğum Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) de içinde bulunduğu bazı üniversitelerde katlamalı harç sistemi uygulamasına geçildi. PAÜ’de 2013-2014 yılının ilk dönem başında öğrencilerden bu uygulama dahilinde alınan harçların, tepkiler ve güçlü eylemler üzerine 3 ay sonra iade edildiğine şahit olduk. Uygulamaya geçen diğer üniversite yönetimleri tarafından da buna benzer tutumlar sergilendi. Atılan bu geri adımlardan sonra katlamalı harç sisteminin tekrar gündeme gelmesi, hükümetin öğrenci tepkilerini ve taleplerini dikkate almadığını ve bahsi geçen uygulamayı tekrar servis etme yolunu seçtiğini gösteriyor. Bu yolun faturası, zaten mevcut koşullarda eğitim hayatını devam ettirmekte zorlanan ve makarna marifetiyle yaşamak zorunda bırakılan öğrenciye kesiliyor. Uzun süre gündemde kalacak bu konunun asıl muhatabı, en ağır faturanın kesildiği öğrenciler iken; uygulamaya geçme aşamasında dahi öğrencilerin aklında sınırsız sayıda soru işareti olması, kararın öğrencileri temsil eden mekanizmalar üstünden tartışılmadığının da göstergesidir. HES yaparken köylüye sormayan, iş güvenliği yasalarını işçiler yerine patronlarla tartışan kafanın; harçları katlarken de öğrenciye sorma gereği duymamasına şaşırmıyoruz. Peki öğrencilerin tartışmasına lüzum görülmeden katlanan harçlar nedir?
HADİ HARCI KATLAMAMIŞ OLSALAR!
Kabul ediyorum. Henüz bir dersi ikinci defa alma şerefine erişemedim. Ancak bu konuda göğsü şeref madalyalarıyla bezeli birçok arkadaşımın yoğun soruları sonucunda, naçizane bir katlamalı harç uzmanı olarak karşınızdayım.
Hem meraklısı olmadığım şeref madalyalarının bir bir benim de göğsümü bezeme ihtimali hem de gediklisi olduğu derslerden bilimsel eğitim beklerken yarı zamanlı garsonlukla harç parası denkleştiren arkadaşlarıma karşı sınıf bilinci beni bunları yazmaya sürükledi.
2012 yılında Arınç, bakanlar kurulu toplantısından sonra ‘müjde’ olarak açıklamak istiyorum deyip; Başbakan Erdoğan’ın öğrenciler için harçları kaldıracağının kararnameyle gerçekleştiğini belirtti. Müjde verildi, harçlar kaldırıldı. Hadi harcı geri getirdin, peki niye katlıyorsun? Hani katlamamış olsalar...
Önce kaldırılan, sonra katlanıp geri getirilen harçlar hangi durumlarda, nasıl ve kaça katlanıyor?
Normal öğrenim süresi dahilinde:
3. kez alınıyorsa kredi başına katkı payı veya öğrenim zücretinin %50 fazlası,
4. kez alınıyorsa kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası,
5 veya daha fazla alınıyorsa kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300 fazlası Diyelim ki okul uzadı…
Bu durumda öğrencilerin barınma, ulaşım, sağlık gibi temel sorunlarına; yetersiz yurtları, öğrenim kredisi adı altında verdiği sadaka mahiyetindeki kredisi ile karşılık veren devletin hiç mi suçu yok!
1. alımda kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası, 2. alımda kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %200 fazlası,
3. alımda kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300 fazlası,
4. ve daha fazla alımda kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %400 fazlası
PEKİ BİZ NEYİ KATLAYACAĞIZ?
Üstelik katlanan harçlarla birlikte kredisi de kesilen arkadaşım hem kredi yokluğundan doğan boşluğu doldurmak hem de katlanarak gelen harç parasını denkleştirmek için yarı zamanlı çalıştığı işte belki de tam zamanlı çalışmak zorunda kalacak. Yani okulu uzatan arkadaşım artık ailesinden gelen telefonları açmakta zorlandığı gibi devletin gözünde de ‘olaylara karışması muhtemel biri’ olacak.
Parası olanın okuduğu, meraklısı olmadığımız şeref madalyalarının göğsümüze bezendiği, tepkilerimiz, taleplerimiz dikkate alınmadan önümüze sunulan uygulamaların zorunlu kılındığı üniversitelerde; onlar harçları katlamaya devam ediyor. Biz de ortak taleplerimiz etrafında birleşip mücadeleyi katlayarak hayatın akışını değiştirmeye devam edeceğiz. 2013’de olduğu gibi mesela, belki de daha fazlası..