‘Dertleri TMMOB’yi vesayet altına almak’
TMMOB Yasası’nda yapılması planlanan değişiklikler arasında ‘Kamu kuruluşu niteliğinde meslek kuruluşu’ ifadesinin kaldırılması; illerde açılacak odaların, oda merkezine değil kendi il merkezine bağlı bulunması ve yönetimlerde nispi temsil sisteminin bulunması önerileri dikkat çekiyor.Konuyla ilgili gazetemize görüşlerini bildiren TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ercüment Çervatoğlu, hükümetin tasarı ile neyi amaçladığını ve yürürlüğe girmesi halinde olası sonuçlarını değerlendirdi.
Deniz KILIÇ
Ankara
En son 2012 yılının kasım ayında önerilen ve tepkiler üzerine gündemden düşen 6235 sayılı TMMOB Yasası’ndaki değişiklik, yeni torba yasa tasarısı ile tekrar TBMM gündemine geldi. Toplamda 24 farklı yasada değişiklik içeren tasarı, TMMOB Yasası’ndaki değişiklikler dışında yapı denetimi alanında ve tarihi, doğal, kültürel çevreyi ilgilendiren alanlarda da değişiklik öngörüyor.
TMMOB Yasası’nda yapılması planlanan değişiklikler arasında ‘Kamu kuruluşu niteliğinde meslek kuruluşu’ ifadesinin kaldırılması; illerde açılacak odaların, oda merkezine değil kendi il merkezine bağlı bulunması ve yönetimlerde nispi temsil sisteminin bulunması önerileri dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili gazetemize görüşlerini bildiren TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ercüment Çervatoğlu, hükümetin tasarı ile neyi amaçladığını ve yürürlüğe girmesi halinde olası sonuçlarını değerlendirdi.
‘BALONU KORU, TMMOB’Yİ PATLAT’ STRATEJİSİ
Çervatoğlu, ‘70’lerde sınıf mücadelesi yükseldiğinde TMMOB’nin de kendi safını belli ettiğini, o günden beri de sürekli olarak siyasal iktidarın hedefinde olduğunu söyledi. AKP’nin ülke ekonomisini ‘balon’ inşaat sektörü üzerinden döndürdüğünü ifade eden Çervatoğlu, TMMOB’nin ‘torbaya girme’ sebebinin genel olarak bu sektöre yönelik kapsamlı bir dönüşüm amaçlanması olduğunu belirtti. Çervatoğlu, TMMOB’nin yapısının legonun parçaları gibi ayrı ayrı işlevli olduğunu ve bir araya geldiğinde güzel bir eser ortaya çıktığını dile getirirken, AKP’nin TMMOB’nin bu bütünlüklü yapısını bozmak istediğini vurguladı. Çervatoğlu, meslek odalarının dağıtıldığı bir Türkiye’nin ‘Bundan sonra her şey sermayenin” anlamına geleceğini vurguladı.
İL ODALARIYLA AMAÇLANAN NE?
Çervatoğlu, düzenlemeyle birlikte merkeze bağlı şubeler yerine ayrı ayrı il odaları kurulmasını şu sözlerle eleştirdi: “Tasarıya göre 25 mühendisin olduğu yerde il odası kurulabilecek. Biz bu düzenlemeye karşı değiliz, kurulsun. Peki bunun etkisi nasıl olacak? Baro örneğini düşünelim. Türkiye Barolar Birliği bir konuya itiraz ediyor. Sonra 30 tane avukat bir araya geliyor, ‘Biz onun gibi değil siyasal iktidar gibi düşünüyoruz’ diye açıklama yapıyorlar. Halbuki meslek örgütlerinin görevi kendi siyasetimizden bile olsa siyasal iktidarların arka bahçesi olmak değil, bilimi, tekniği ve doğruları kullanarak halkın ve ülke çıkarlarının yanında olmaktır. TMMOB vesayet altına alınamaz.”
‘AİDAT PARA DEĞİL, AİDİYET MESELESİ’
Tasarıyla birlikte yeni bir düzenleme olarak gelecek tüm disiplinlerde odalaşma uygulamasını Makina Mühendisleri Odasından verdiği örnekle eleştiren Çervatoğlu, MMO’ya bağlı birbirine çok yakın branşlar olan mekatronik, havacılık, makine, endüstri gibi alanların ayrılmasını, o odanın örgütlülüğünü dağıtmaya yönelik bir hamle olarak değerlendirdi.
Diğer bir değişiklik olan kamuda çalışan mühendislerden aidat alınması zorunluluğunun kaldırılmasına da değinen Çervatoğlu, aidatın örgüt ve üye arasındaki aidiyet duygusu ile alakalı olduğunu fakat hükümetin bunu bir para meselesiymiş gibi kullandığını ifade etti. Çervatoğlu, “Kamu bugün siyasal iktidarın elinde. Dolayısıyla gidin odaya üye olun bizim için oy kullanın, bakın ben aidatı da kaldırdım diyecekler” değerlendirmesi yaptı.
MECLİSE GELDİ MÜCALEDE BAŞLADI
Hükümetin meslek odalarını boyunduruk altına alma girişimlerine izin vermeyeceklerini belirten Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ercüment Çervatoğlu Meclis gündemine gelen tasarıya ilişkin mücadelelerine dair şu bilgileri verdi: “TMMOB Yasası’ndaki değişikliklere tepki olarak ‘İzin verecek miyiz?’ başlıklı bildirileri her gün halkımıza dağıtacağız. Tüm Türkiye’de çevre il müdürlüklerine siyah çelenk bırakacağız. Bütün Türkiye’de üyelerimizle serbest müşavirlik hizmeti verenlerle toplantı yapacağız. Her perşembe bilgilendirici broşürler dağıtacağız. Milletvekilleri ve belediye başkanlarına mektup göndereceğiz. Sosyal medyadan da sesimizi duyuracağız. Önümüzdeki süreçte de merkezi bir eylem veya etkinlik de söz konusu olabilir.”