Çelik-İş’in tabelası indirildi
Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan, OYAK grubuna bağlı İSDEMİR’de, yetkisizlik ve işten atmalarla süren sendikal rekabet, en son Çelik-İş Sendikasının tabelasının sökülmesine yol açtı.
Halil İMREK
İskenderun
Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan, OYAK grubuna bağlı İSDEMİR’de, yetkisizlik ve işten atmalarla süren sendikal rekabet, en son Çelik-İş Sendikasının tabelasının sökülmesine yol açtı.
Çelik-İş’in imzalamış olduğu iki yıllık toplu iş sözleşmesi, ocak ayı itibarıyla sona erdi. İSDEMİR Genel Müdürlüğü, “yetkisizlik” yaşandığı gerekçesiyle, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na dayanarak, Çelik-İş Baştemsilciliğine izin vermedi. Temsilcilik binası yıkıldı, tabelası indirildi.
1989 VE 2013 GREVLERİ
Çelik-İş üyesi İSDEMİR işçilerinin, kendinden sonraki nesillere bıraktığı en büyük miras 137 gün süren ve kazanımla biten 1989 grevi oldu. Bu grev, nasıl mücadele edeceğinin, haklarını nasıl söke söke alacağının mirasıydı aslında. Hükümet MESS’i devre dışı bırakarak direk sendika ile görüştü ve işçilerin taleplerinin tamamını kabul etti. İşçiler yüzde 300-400 lira ücret zammının yanı sıra sosyal haklarını da artırdılar.
Yıllar sonra 2013 yılında yine “grev” dedi İSDEMİR işçileri. Grev 22 gün sürdü. İşçilerin kararlı tutumuna rağmen Çelik-İş’in imzaladığı sözleşme beklentileri karşılamıyordu. Yüzde 58 ücret artışı talebi ile greve çıkan Çelik-İş, ilk altı ay için yüzde 14’e imza attı. Üstelik işçilerden habersiz imzalanmıştı.
İşçiler arasında hoşnutsuzluğu artıran bu sözleşmenin ardından Çelik-İş’ten istifalar başladı. Çelik-İş’in Şube Başkanı Metin Önde’nin işçileri Türk Metal’e yönlendirmesiyle sendikal rekabet başladı.
SENDİKASIZLIK DAYATILIYOR
Bir yılı aşkındır devam eden sendikal rekabetten fayda sağlayan İSDEMİR Genel Müdürlüğü oldu. Sendikasızlığı teşvik eden işveren, bir yandan da Çelik-İş, Türk Metal üyesi ayrımı yapmadan işçi atıyor. “Sendikasız işçilerin C kadrosundan B kadrosuna geçeceği”ni vadeden işveren, en son sendikasızlığı seçen 23 İSDEMİR işçisini işten attı. Gelinen noktada yarım asırdır İSDEMİR’de örgütlü olan Çelik-İş Sendikasının iş sahası içindeki tabelası indirildi, temsilcilik binası yıkıldı.
MAHKEME 29 OCAK’TA
ÇELİK-İŞ Sendikası, İSDEMİR işçilerine dağıttığı bildiride 3 Eylül 2014 tarihinde 2 bin 760 üye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki başvurusu yapıldığını ve çoğunluğa sahip tek sendika olduğunu savundu. 29 Ocak 2015 tarihinde İş Mahkemesinden çıkacak kararla yetkilerinin netlik kazanacağını duyurdu. Sendika temsilcilik binasının yıkılmasıyla ilgili açıklamasında da tüm temsilcilerin görevlerini yapmaya devam edeceğini belirterek, işçilere “Birlik ve beraberliği koruma” çağrısı yaptı.