Kışın vücut direncine dikkat!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Senem Döz, soğuk kış aylarında vücudun direncini güçlendirmek için yapılması gerekenleri anlattı. Kışın beslenmeye ve uykuya daha çok dikkat edilmesi geretiğini söyleyen Döz, öğün atlanmamasını tavsiye etti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Senem Döz, soğuk kış aylarında vücudun direncini güçlendirmek için yapılması gerekenleri anlattı. Kışın beslenmeye ve uykuya daha çok dikkat edilmesi geretiğini söyleyen Döz, öğün atlanmamasını tavsiye etti.
Sabah kahvaltısının, uyandıktan sonra bir saat içinde yapılması gerektiğini belirten Döz, ''Metabolizmamızı hızlandırmamıza yardımcı oluyor. Kahvaltımızda yumurtamız, peynirimiz, zeytinimiz olmalı; tuz oranı düşük tabii ki. Bu aralar domates ve salata pek önermiyorum ama yeşillikten bol bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ekmeğimizi tam tahıllı seçersek, liften zengin olduğu için daha çok tok tutar bizi. Öğle ve akşam yemeğimiz dışında süt, ayran, ceviz, fındık, badem, peynir, ekmek gibi küçük ara öğünler yapabiliriz'' dedi.
Kış aylarında vücut direncini yükseltmek için bolca sebze ve meyve yenmesi gerektiğini söyleyen Senem Döz, "Elma, portakal, mandalina gibi meyveler tercih edebiliriz. Sebzelerde de havuç, lahana, karnabahar gibi sebzelerle beslenebiliriz” dedi.
'A VE C VİTAMİNİ DİRENCİMİZİ YÜKSELTİR'
A ve C vitaminlerinin vücut direncini yükselttiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Döz, "A vitamininden zengin besinlerden ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar kış aylarında tüketilmeli, tabii aşırıya kaçmamak şartıyla. C vitaminince zengin besinlerden mandalina, maydanoz, portakal gibi sebze ve meyveler tüketilebilir. Meyve suları sıkıldıktan hemen sonra tüketilmeli, yoksa içindeki C vitaminini maalesef düşürmüş oluruz. Vücut direncimizi güçlendirmek için E vitamini de çok önemlidir. Baklagilleri, özellikle bu kış aylarında haftada iki üç gün gibi tüketmek gerekir; posaca da zengin olan besinler bunlar" dedi.
‘KIŞIN D VİTAMİNİ DÜŞÜKLÜĞÜ GÖRÜLÜR’
Kış ayında vücudun fazla güneş görmediğine değinen Senem Döz, şu bilgileri verdi: "Bu aylarda D vitamini düşüklüğünü çok fazla görebiliyoruz. Sadece güneş ışınıyla aldığımız bir vitamin olduğu için güneşi gördüğümüz zaman mutlaka dışarıya çıkıp faydalanabiliriz. Kış aylarında daha çok evde zaman geçirdiğimiz ve geceler uzun olduğu için televizyon karşısında çok zaman geçiriyoruz. Çok şekerli ve yağlı şeylere yöneliyoruz. Bu da vücut ağırlığımızın yükselmesine neden olur. Abur cubur şeyler yerine daha çok meyve tüketilmeli, böylece kışı sağlıklı geçiririz. Vücudumuzun ısısının ayarlanması, zararlı toksinleri atmak, metabolizmamızın sağlıklı bir şekilde çalışması için mümkün oldukça günde iki üç litre su içmelidir. Yine kış aylarında fiziksel aktivelerimize devam etmeliyiz. Günlük en az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır." (Eskişehir/CİHAN)