Metal grevinde takvim belli oldu
Birleşik Metal-İş Sendikasının aldığı karar gereği MESS’e bağlı 42 işyerinden 22’sinde grev 29 Ocak'ta başlayacak. Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, İzmir, Bilecik, İstanbul ve Gebze’deki fabrikalarda başlayan grev 19 Şubat’ta tüm işyerlerini kapsayacak.
Birleşik Metal-İş Sendikasının aldığı karar gereği MESS’e bağlı 42 işyerinden 22’sinde grev 29 Ocak'ta başlayacak. Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, İzmir, Bilecik, İstanbul ve Gebze’deki fabrikalarda başlayan grev 19 Şubat’ta tüm işyerlerini kapsayacak.
29 Ocak'ta greve çıkacak fabrikalar, grev saatleri ve illeri şöyle: “Cengiz Makina Saat: 09.00/Gebze-Kocaeli, Yücel Boru Saat: 10.00/Gebze-Kocaeli, Alstom Saat: 10.30/Gebze-Kocaeli, Kroman Çelik Saat: 09.00/Darıca-Kocaeli, Sarkuysan Saat: 09.30 Darıca-Kocaeli, Çayırova Boru Saat: 10.00 Gebze-Kocaeli, Anadolu Isuzu Saat: 9.00/Çayırova-Kocaeli, Arpek Saat: 09.30 Çayırova-Kocaeli, Schneıder Enerji Saat: 10.00 Çayırova-Kocaeli, Dostel Makina Saat: 10:00/Gebze-Kocaeli, Bekaert İzmit Saat: 13.00 İzmit-Kocaeli, Ejot Tezmak Saat: 07.00/Gaziosmanpaşa-İstanbul, Paksan Makina Saat: 08.00/Bağcılar-İstanbul, Mahle Motor Saat: 08.30/Gaziemir-İzmir, Schneider Elektrik Saat: 12.30/Manisa, Schneider Elektrik Saat: 15.30/Çiğli – İzmir, Demisaş Döküm Saat: 9.00/Vezirhan-Bilecik, Çukurova Saat: 9.00/ Akdeniz-Mersin, Yücel Boru Saat: 12.00 Toprakkale-Osmaniye, Yücel Boru Saat: 13.00 Dörtyol-Hatay, Mahle Motor Saat: 9.00/Selçuk-Konya, Prysmian Kablo Saat: 10.00/Mudanya-BURSA”
İNSANCA YAŞAMAK İÇİN...
Sendikadan yapılan açıklamada metal işçilerinin insanca çalışmak, insanca yaşamak ve çocuklarının geleceği için 29 Ocak'ta greve çıkacağı bildirildi. Greve çıkacak işyerlerinde 15 bini sendika üyesi 20 binin üzerinde çalışan bulunduğu belirtilen açıklamada “İhracat rekorları kıran, kârlarını katlayanlar bu fabrikalar. Diğer taraftan işçiler ağır çalışma koşulları ve uzun çalışma süreleri nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşıyorlar. Canlarını vererek, kanlarını dökerek çalışıyorlar. Onlar büyüyüp zenginleşirken, işçiler sürekli yoksullaşıyor. Metal iş kolunda çalışan bir işçinin aylık en düşük çıplak ücreti net 866 liradır. MESS bu işçilere net 100 lira artış öneriyor. Bu işçiler iş kolunun yüzde 60’ını oluşturuyor. MESS, ucuz işçilik sisteminin kalıcılaştırmak, işçilerin en önemli hak arama aracı olan toplusözleşmelerini etkisiz kılmak için düşük ücret artışlarına ek olarak 3 yıllık sözleşme öneriyor” dendi. İşçilerin bu dayatmaları kabul etmediği belirtilen açıklama şöyle devam etti: “MESS, aynı işi yapan işçiler arasındaki ücret farklarının kapanmasını istemiyor. Çünkü işçilerin birliğini istemiyor. MESS metal işçilerinin kendi ücret zamlarını örgütsüz, sendikasız kesimlerin ücret zamlarıyla kıyaslayıp halinize şükredin demeye getiriyor. Metal işçileri MESS’in zam tekliflerini işyerlerinin karları ile cirolar ile kıyaslayacak bilince sahip. Metal işçisi ücret maliyetlerinin toplam maliyetler içinde çok küçük bir orana denk geldiğini biliyor. O nedenle dayatmaları kabul etmiyor. O nedenle greve çıkıyor.”
Açıklamada “Diğer sendika üyelerin sözleşmeden memnun olduklarını” iddia eden MESS’e şöyle seslenildi: “Sözleşmenin bu koşullarda bitmesini istiyorlar mı istemiyorlar mı sandıkta görüşlerini ortaya koysunlar. Onların çoğunluğu sözleşmeden memnun ise biz de o sözleşmeyi imzalayacağız.”
Birleşik Metal-İş’in bundan sonra iyileştirme, iki yıllık sözleşme ve gerçek refah paylarını içeren yaklaşımları görüşeceği ifade edilen açıklamada, “MESS üyelerini bu konuda serbest bırakmayacağına göre geriye kalan tek seçenek MESS’i devre dışına çıkarmaktır” dendi. (İstanbul/EVRENSEL)