22 Temmuz 2011 04:30

Çocukların mağduriyeti aynı

TMK yasasındaki değişikliklerin üzerinden bir yıl geçti. Yapılan değişiklikler neticesinde birçok "taş atan" çocuğun tahliye edilmesi, kamuoyunda sorunun çözüldüğü yönünde bir hava yarattı. Oysa Diyarbakır’da yapılan bir araştırma, sorunun derinleşerek devam ettiğini, son 6 ayda gözaltına alın

Çocukların mağduriyeti aynı
Paylaş
Mehmet Aslanoğlu

Aralarında Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Toplumsal Barış için Psikologlar Girişiminin bulunduğu kurumlar ortak bir çalışmayla 2010 yılında TMK’da yapılan değişiklikler sonucu tahliye edilen “Taş atan çocuklar” ile ilgili bir araştırma raporu yayınladı. TİHV Diyarbakır Şubesinde bir basın toplantısıyla raporu kamuoyuna açıklayan TİHV Genel Merkez Yöneticisi Necdet İpekyüz  2010 yılı temmuz ayında TMK’da yapılan değişiklilerle TMK mağduru çocukların bir kısmının tahliye edildiğini ve kamuoyunda sorunun çözüldüğü yönünde bir hava yaratıldığını belirterek, TMK mağduru çocuklardan Mustafa Malçok’un kendini yaktığını, Mazlum Erenci’nin Dersim’de bir çatışmada hayatını kaybettiğini hatırlattı. İpekyüz  “Onlar gibi yüzlerce çocuk tahliye edildikten sonra hâlâ problemler yaşıyorlar” dedi.

AYRIMCILIK DİYARBAKIR’DA TEPKİYE DÖNÜŞÜYOR

2010 temmuzunda çıkan yasa ile çocukların önemli bir kısmının tahliye edilmesinin kamuoyunda sorunun çözüldüğü yönünde bir hava yarattığına değinen İpekyüz,  “Oysa bu çocuklar ya köylerinin yakılmasına şahit oldu ya da büyüklerinden bunun öyküsünü dinlediler. Akrabaları için de faili meçhul cinayetlere kurban gidenler var. Bir kısmının ağabeyleri, ablaları dağa çıktı. Cezaevine düşen yakınlarından işkence  hikayeleri dinleyerek büyüdüler. Ne eğitim ne de sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Hiç biri rehabilitasyon ve sosyal destek alamadı” dedi. Yapıkları çalışmada TMK mağduru çocuklara ve ailelerine hem psiko-sosyal hem de hukuksal destek sağladıklarını, eğitim ve sağlık gibi konularda yardımcı olduklarını, yoksul olanlara yardım ettiklerini belirten İpekyüz, “Diyarbakır’da fındık toplama vb. işler için eğitimini yarıda bırakan 4 bin çocuk var. Bu çocuklar eğitim ve sağlık haklarından yoksun kaldıkları gibi gittikleri yerlerde de ayrımcılıkla karşılaşıyorlar. Bunun yarattığı öfke Diyarbakır’a döndüklerinde sokak eylemlerinde taş atma vs. gibi tepkilere dönüşüyor” dedi.

POLİS BASKISI TAHLİYEDEN SONRA DA VAR

Diyarbakır’da tahliye edilen 30 çocuğun ailesini ziyaret ettiklerini söyleyen İpekyüz 17 ailenin zorunlu göç mağduru olduğunu, 12 ailenin 1. derece yakınlarını Bölge’deki savaşta kaybettiğini belirtti. Ailelerle ilgili yaptığı görüşmenin verileri hakkında da bilgi veren Akyüz, yaşanan mağduriyeti ortaya koydu. Yaptıkları araştırma ve gözlemlerde çocukların tahliye edilmelerinin sorunu çözmediğini ifade eden Akyüz, tahliyeden sonra da polis tarafından izlendiklerini, gözaltına alındıklarını, darp edildiklerini, tespit ettiklerini de söyledi. İpekyüz, Bölge’de son 9 ayda 481 çocuğun gözaltına alındığını, bunların 139’unun tutuklandığını belirterek “TMK ‘da yapılan değişikliklere rağmen çocuk tutuklamaları devam ediyor” dedi.

Eylül ayında şu an hâlâ tutuklu bulunan ve tahliye edilen çocukların davaların görülmeye başlanacağını hatırlatan İpekyüz, “Bizce asıl önemli olan bu sürecin takip edilmesi olacak. Kamuoyunun bu davalara duyarlı olması çağrısında bulunuyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MAS DAF işçileri: Bu nasıl demokrasi?

SONRAKİ HABER

Ordu derelerinde HES’e isyan var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa