30 Ocak 2015 12:13

Metal grevi de yasaklandı!

AKP'nin 'milli güvenlik' gerekçesiyle getirdiği durdurma kararlarıyla grev yapmanın fiilen yasak olduğu Türkiye'de Birleşik Metal-İş'e üye 22 fabrikada 15 bin işçinin grevi de yasaklandı. Sendika, yasağa karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Paylaş

AKP'nin "milli güvenlik" gerekçesiyle getirdiği durdurma kararlarıyla grev yapmanın fiilen yasak olduğu Türkiye'de Birleşik Metal-İş'e üye 38 fabrikada 15 bin işçinin grevi de yasaklandı.

Bakanlar Kurulu, Birleşik Metal-İş'in grevine "milli güvenliği bozucu" olduğu gerekçesiyle 60 gün durdurma kararı getirdi. Grev yasaklarıyla 12 Eylül'cüleri aratmayan AKP'ye işçilerden tepki yağıyor. "Grev hakkımız engellenemez" sloganları atılıyor.

SENDİKA DAVA AÇACAK
22 iş yerinde başlayan grevlerin yanı sıra, 16 fabrikada 19 Şubat'ta başlaması planlanan grev "milli güvenlik" gerekçesiyle ertelenen Birleşik Metal-İş yöneticileri, sendika binasında acil bir toplantı yaparak, açıklama yapmaya hazırlanıyor. Grevin 60 gün süreyle ertelenme kararı, 6256 sayılı yasanın 63. maddesinde düzenleniyor ve usule göre kararın tebliği sendikaya gönderilmiyor sadece resmi gazetede yayınlanıyor. 

Söz konusu yasa sendikalar tarafından "erteleme" olarak değil "yasak" olarak değerlendiriliyor. Anti-demokratik bir uygulama olduğu için yıllardır sendikalar tarafından tepki gören yasa gereği, erteleme süresi olan 60 gün içinde arabulucu aracılığıyla taraflar arasında her hangi bir anlaşma sağlanamadığı zaman, sendikanın toplu sözleşme yetkisinin düşmemesi için Yüksek Hakem Kurulu'na başvurmak zorunda kalıyor ve sözleşmeyi hakem kurulu bağlıyor. Ancak, Yüksek Hakem Kurulu'nda yapılan sözleşmelerde da büyük çoğunlukla sermaye tarafının lehine kararların alındığı biliniyor. 

Grevi ertelenen Birleşik Metal-İş Sendikası'nın önünde duran bir başka seçenek ise "yürütme durdurma" kararı almaları. Eğer yürütmeyi durdurma alamayıp sendika greve devam edemezse grev yetkisi düşüyor ve bir nevi işçilerin sendikalı olmalarının anlamı kalmıyor. Öte yandan, sendika avukatlarının "yürütmeyi durdurmaya" gideceği öğrenildi. 

BİRLEŞİK METAL-İŞ'TEN İLK TEPKİ

Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Hayat TV canlı yayınında yaptığı açıklamada  "İşçilerin hak arama mücadelesi engelleniyor. Mutsuz olan metal işçisi fabrikada gereken üretimi yapmayacaktır. Siyasal iktidara düşen görev emekçinin yanında olmak, işçiyi mutlu etmektir. Hükümet hem demokrasiden dem vuruyor hem grevi yasaklıyor!" dedi.

Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci de yasak kararının MESS'le birlikte alındığını belirtti. Ekinci, "Grev yasağına daha güçlü şekilde hak arayarak cevap verebiliriz. Metal iş kolunda bundan sonra rahat yok, daha fazla mücadele edeceğiz" dedi.

Bursa'dan Prysmian işçileri ise tepkisini "Hükümetin işverenle bir olarak bu kararı almasına tepkiliyiz. Metal işçilerinin mücadele ateşini söndürmeye güçleri yetmeyecek. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Yasağın sonuçları genel seçimlere yansıyacak, bunu da bilsinler. Ne olursa olsun sendikamızın arkasındayız, ekmeğimizin peşindeyiz. Biz insanca yaşamak istiyoruz, taleplerimizi kazanmak için ne gerekiyorsa yapacağız" sözleriyle gösterdi.

İŞÇİLER KARARLI: METAL GREVİ YASAKLANAMAZ!

'ONLARIN İNLERİNE GİRECEĞİZ'

Gebze'de grevci Kroman işçileri de "Biz bu yasağa uymayacağız" dedi. Hayat TV'de konuşan Kroman işçisi "Onların kalelerine yürüyeceğiz. İnlerine gireceğiz" dedi.

PAKSAN İŞÇİSİ: GEREKİRSE FABRİKAYI İŞGAL EDERİZ

AKP'nin grev yasağına metal işçisinin tepkisi gecikmedi. İşçiler "Gemileri yaktık geri dönüş yok" diyor.

Paksan İşyeri temsilcisi Rıfat Codura, "Ailelerimiz ve çocuklarımızla gerekirse fabrikayı işgal edeceğiz" derken fabrika önünde öfke hakim. İşçiler "Bekliyorduk, işgale ve direnişe hazırız", "MESS MESS şaşırdı, sabrımızı taşırdı" diyor.

Paksan işçisi Adem Çiçek arkadaşlarına sesleniyor: "Bunu biz değil MESS istedi. Fabrikayı işgale hazırız..."

METAL GREVİNİN 2. GÜNÜNDE YAŞANANLAR...

TÜZEL: HÜKÜMET-PATRON DAYANIŞMASINA EMEKÇİ DAYANIŞMASIYLA YANIT VERELİM

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de "Hükümet metal işçilerinin grevini yasaklayarak sermaye sınıfının hükümetiyiz dedi. İşçiler de bunun karşısında sınıfının tutumunu göstermeli. Türkiye işçi sınıfı, hükümet ve patronların dayanışmasına emekçi dayanışması ve direnişiyle yanıt vermeli. Metal grevi sınıfın grevi deyip sahiplendiysek şimdi hepimizin metal grevcisi olması, yasakları tanımama zamanı. millet iradesi diyen iktidar işçi iradesi grev deyince patron iradesinin yanında oldu. Demek ki neymiş millet dediklerinin içinde işçi yok!" sözleriyle grev yasağına tepki gösterdi.

GÜRKAN: BU YASAĞI BOŞA ÇIKARALIM

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da yasağa şu sözlerle tepki gösterdi: "Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu 20 fabrikada önceki gün başlayan grevin yasaklanması kabul edilemez. Daha önce de hava işçilerinin, cam işçilerini ve maden işçilerinin grevi aynı gerekçelerle yasaklamıştı. Hükümet bu yasaklamalarla işçi sınıfının Anayasal hakkı olan grev hakkını gabetmektedir. Grev başlarken metal grevi hepimizin grevi demiştik. Şimdi bu grev yasağını boşa çıkarma mücadelesi de hepimizin deme zamanıdır. Bütün emek ve demokrasi güçlerini bu yasağı boşa çıkarmaya çağırıyoruz.

CHP: İŞÇİ DÜŞMANI VE GREV KIRICI HÜKÜMET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, metalde grevin yasaklanması sonrası bir açıklama yayımladı:

"Metal İşçilerinin 29 Ocak tarihinde 10 İlde 22 Fabrikada başlayan yasal grevleri, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla 60 gün süreyle ertelenmiştir.
12 Eylül hukukunu kaldıracağız söylemiyle milleti kandıranlar, 12 Eylül’ü aratmamakta ve işçi ve emekçiler için her gün yeni saldırılarına devam etmektedirler. Grev hakkı işçilerin temel haklarından birisidir. Grev hakkını kullanan metal işçilerine yönelik bu tavır açıkça AKP’nin işçi düşmanlığını ve grev kırıcılığını tescillemektedir. Grevleri ertelemek grev hakkına darbedir. AKP darbeci olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Yurtdışında, demokrasiden söz eden AKP hükümeti demokrasinin olmazsa olmaz haklarına birbir saldırmakta, yasakçı, baskıcı, otoriter zihniyetini emekçilere dayatmaktadır.
Cam işçilerinden, maden işçilerinden sonra metal işçilerinin yasal grevlerini yasaklayarak işçiye, hak ve özgürlüklere, örgütlü topluma, ekmeğe, düşman olduğunu bir kez daha gösteren AKP ve zihniyeti 12 Eylül’ün zihniyeti gibi tarih ve toplum önünde hesap vermekten kaçamayacaktır."

METAL GREVİNE ÖZEL İNTERAKTİF SAYFA

AKP HÜKÜMETİ’NİN YASAKLADIĞI GREVLER:

Metal grevinin Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanması, AKP iktidarı döneminde yaşanan ilk yasak değil. İşte, AKP döneminde yasaklanan grevler. Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Şirketine (ŞİŞECAM) bağlı işyerlerinde Kristal-iş Sendikası’nın başlattığı grev 27 haziranda, ‘Genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu’ gerekçesiyle Bakanlar Kurulu tarafından ‘2 ay süresince ertelendi’ adı altında yasaklandı.
Lastik-İş Sendikasının toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanan Goodyear, Türk Pirelli ve Brisa lastik fabrikalarında aldığı grev kararı Bakanlar Kurulu tarafından, “milli güvenliği bozucu nitelikte” görülerek 21 Mart 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile 60 gün süreyle ertelendi.
Kristal-İş Sendikasının 9 Aralık 2003’te başlayacağı ilan edilen Şişecam grevi, Bakanlar Kurulu tarafından “Milli güvenliği tehlikeye attığı” gerekçesiyle, daha başlamadan, 60 gün süreyle ertelendi.
1 Eylül 2005’de Türkiye Maden-İş Sendikasının örgütlü olduğu ERDEMİR Madencilik AŞ (Sivas) işyerindeki grev, “Milli güvenliği bozucu olduğu” gerekçesiyle ertelendi. Erteleme kararından kısa bir süre sonra taraflar arasında anlaşma sağlandı ve sendika idari yargı yolunu kullanmadı.
Çayırhan ve Çöllolar'da Ciner grubuna ait madenlerde geçen yaz Maden İş üyesi işçilerin grevi ertelendi.

İŞTE UTANÇ KARARI VE İMZACILARI

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘Ben Charlie değilim’ diyen çocuğa sorgulama

SONRAKİ HABER

TÜBİTAK yoğunluktan işkence görüntülerini incelemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa