24 Temmuz 2011 08:59

Herne Pêş'e gözaltı

Van’da belediye tarafından düzenlenen festival etkinlikleri sırasında ‘yasaklı parça çaldığı’ gerekçesiyle ses düzeni sorumlusunun gözaltına alınmasının ardından başlayan olaylar gece boyunca devam etti. Polisin tutumunu kınayan BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, “Van Valisinin provokasyon yaratmak istediğini&rdquo

Herne Pêş'e gözaltı
Paylaş

Van Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Vangölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali çerçevesinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde Koma Pel, Karmeta, Koma Bertav ve Koma Nujiyan’ın sahne alacağı konser, festivalin ses düzenini sağlayan Veysel Tuncay’ın ‘yasak parça çaldığı’ iddiasıyla gözaltına alınması üzerine iptal edildi. Gözaltı olayını protesto eden kitleye ise polis saldırdı. Geç saatlere kadar devam eden olaylarda polis bazı kişileri darp etti. Olaylar kitlenin dağılmasıyla sona erdi.

‘Herne pêş Marşı’nı çaldığı gerekçesiyle bir kişinin gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar sürerken, 5 günlük kamp nedeniyle kentte bulunan BDP ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekilleri de festival alanına geldi. Burada halka seslenen BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlerin kendi topraklarında, kendi dillerinde parça çaldığı için gözaltına alındığı bir dünyada yaşadıklarını belirterek, “Festival provoke edilmek isteniyor. Demokrasi adına bunu yaptığını söyleyenler gözaltını tehdit olarak kullanıyor. ‘Ya sana kim bu parçayı çaldırdığını söyleyeceksin? Ya da biz seni bırakmayacağız’ diyorlar. Ben bu hukuksuzluğu yapan savcıya sesleniyorum. Bu parçayı çaldıran, dinleten ve söyleyen benim. Savcı efendi bilmiyor mu ki Kürt halkı Kürdistan’da Kürtçe konuşuyor ve Kürtçe dinliyor” dedi. Kentte Vali ve savcıların provokasyon yaratmak istediğini belirten Demirtaş, daha sonra Herne pêş Marşı’nı hep birlikte söyleme çağrısı yaptı. Bütün sanatçılar da sahneye çıkarak halkla birlikte Herne pêş marşını okudu. Polis, marşın okunmasından sonra dağılan kitleye saldırdı. (VAN)

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de çatışma: 3 asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Ceylan cinayeti aydınlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa