Engellilerin bakım aylıkları tehlikede
Hanede kişi başına düşen aylık gelir 255.22 TL’nin üstündeyse ailedeki bakıma muhtaç engellinin ve emeklinin aylığı kesilecek.
Tolga Alp TURGUT
İstanbul
2022 sayılı Engelliller Aylıkları Yasası’nda yapılan değişikliğe göre hanede kişi başına düşen aylık gelir 255.22 TL’ye eşit ya da üstündeyse ailedeki engelli bireyin aylığı kesilecek. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Sekreteri Avukat Turan Hançerli, “Ödenek bağlanırken yalnızca engelli veya 65 yaş üzerindeki vatandaşların gelirinin belirleyici olmasını talep ediyoruz” dedi. Hançerli, tüm engelli dernekleri ve vakıflarının seslerini duyurmak için 21 Şubat’ta Türkiye genelinde ortak basın açıklaması yapacakları duyurdu.
AİLEYE MUHTAÇ
Bakıma muhtaç engelliler, bakıma muhtaç çocuğu olan engelli yakınları ve bakıma muhtaç emekliler, 2022 sayılı Yasa’ya göre 3 ayda bir 1312 TL engelli aylığı alıyordu. Fakat söz konusu kanun Hükümet tarafından yeniden düzenlendi. Bu kanun doğrultusunda çıkartılan en son yönetmelikle evde bakım aylıkları, muhtaçlığın tespitinde hane gelirlerine dahil edildi. Yani “Evde bakım aylıkları da dahil hanede kişi başına düşen aylık gelir 255.22 TL’ye eşit ya da üstündeyse ‘2022 aylığı’ bağlanmayacak.
‘HAYATLARI FELÇ OLACAK’
Evrensel’e konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Sekreteri Avukat Turan Hançerli, “Engelli ve yaşlılara maaş bağlanırken kişinin kendisi dışında başka birinin gelirine bakılması insan haklarına aykırıdır. Engelli ve yaşlıyı bırakın eşitliği birey yerine koymayan bir yasa karşımızda duruyor. Mevcut yasaların değişmesi gerekiyor” dedi. Hükümetin çıkarmış olduğu yeni yasada evde bakılan engelli için alınan bakım parasını almak için hane gelir tespiti istendiğini anlatan Hançerli, “Bu paralara güvenerek ev tutan eşya alan engelli çocuğu ya da yakını ile yaşayan vatandaşların hayatları felç olacaktır” dedi. Mevcut yasanın yarattığı sorunları anlatan Hançerli, “18 yaşından büyük bir engelli vatandaşı düşünün. Aynı evde yaşadığı kardeşi işe giriyor. O kardeş sigortasız çalışmayı tercih ediyor. Çünkü ailenin tüm geliri engelli veya yaşlı birey ile paylaşmak zorunda bırakılıyor. Evde engelli ve yaşlı insanlara karşı hakaret ve hor görme olayları yaşanıyor. Engelli bireylerin onurlu bir yaşam sürdürmesi için aile içinde ekonomik olarak güçlü olmaya ihtiyacı var” dedi.
‘YASA DEĞİŞENE KADAR KENDİMİZİ HATIRLATACAĞIZ’
Türkiye Sakatlar Derneği Örgütlenme Sekreteri Ali Güler de Meclis kapanmadan önce yasanın değiştirilmesini beklediklerini söyledi. Mecliste görüşmeler yapan temsili heyette bulunan Güler, “Bütün siyasi partiler talebimizi olumlu karşıladı. HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan yasa değişikliği teklifi verdi. Diğer partilerin de bir an önce tekliflerini vermesini ve yasanın değiştirilmesini bekliyoruz” dedi. “2022 evde bakım maaşı, yaşadığımız sorunlarımızı çözmek için ihtiyacımızdır. Biz devletten bir lütuf veya sadaka istemiyoruz” diyen Güler, “Tüm engelli dernekleri ve vakıfları olarak Türkiye genelinde 21 Şubat’ta ortak basın açıklaması yapacağız. Yasa değişene kadar kendimizi hatırlatacağız. Engelli birey ailesinin, toplumun üzerine yük olarak bindirilmiş, geçiştirilmeye çalışılıyor. Tüm engelli kesimler de hatta engelli olmayanlar da bu sorunun çözümüne el atmalı” şeklinde konuştu.
MECLİSE TAŞINDI
Engelli maaşı ve evde bakım aylığı ödeneklerinin bağlanması için ‘engelli veya yaşlının geliri dışında başka bir kişinin gelirine bakılmasın’ talebiyle, engellilerle ilgili faaliyet yürüten 164 kuruluş tarafından imzalanan yasa değişiklik teklifi, oluşturulan temsili bir heyet tarafından TBMM gündemine taşındı.
Ayrıca, Mecliste CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ve HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan yasa değişikliği teklifi verdi.