25 Temmuz 2011 07:52

Onlar hep var ama kimse görmüyor

Urfa’nın Bozova İlçesi’nde çalışan ‘yarıcı’ olarak çalışan pamuk işçileri sağlıksız ve zor koşullarda yaşamaya çalışıyor. Çocukların yalın ayak dolaştığı tarlalarda akrep, yılan gibi zehirli hayvanlar ortada cirit atıyor. Çocuklar, yılın 8 ayını evlerinden uzak tarlalarda kurdukları çad

Onlar hep var ama kimse görmüyor
Paylaş
Murat Çiftçi

YOK YOK YOK

Bozova’nın Yaylak Beldesi’ndeki bir tarlada üst üste konmuş briketler ile kendilerine sığınak yapan Kurtaran Ailesi’nin en yaşlısı 78 yaşındaki Rahime Kurtaran.

Yoksul oldukları için bu zorluklara katlanmak zorunda olduklarını söyleyen Kurtaran, “İçme suyumuz yok, tarlalar bitişik olduğu için barakalarımıza gelecek yol yok. Tuvalet yok. Yemek pişirecek ortam yok. Kısacası rezalet içinde yaşıyoruz” dedi. Kimsenin kendilerini görmek istemediğini belirten Kurtaran, yoksul oldukları için de ihtiyaçları olan malzemeleri alamadıklarını kaydetti. 8 ay boyunca bu rezilliği çekmek zorunda kaldıklarını ifade eden Kurtaran, yaptıkları işlerin ise ‘Pamuğun kökünü havalandırmak (Kax) ve taş toplamak olduğunu söyledi.

‘SURUÇ’UN YARISI MEVSİMLİK İŞÇİ’

Başka bir tarlada çalışan Çetin Ailesi ise 23 kişilik büyük bir aile. 4 ay kaldıkları Suruç’taki evlerinde 8 ayda kazandıklarını yediklerini belirten 40 yaşındaki Suphi Çetin, aç kalmamak için tekrar tarlalara geldiklerini dile getirdi. Başka bir iş bulamadıkları için bu işi yaptıklarını vurgulayan Çetin, başka bir işleri olsa ilçelerini ve evlerini terk etmeyeceklerini kaydetti. 23 kişilik bir aile olarak pamuk tarlasında kaldıkları anlatan Çetin, 8 ayda toplam 30 bin TL kazandıklarını ancak bunun 20 bin TL’sinin masraf olduğunu aktardı. kalan 10 bin TL’nin de kalan 4 ay da kendilerine yetmediğini belirten Çetin, “Burada akrep, yılan, sivrisinek ne isteseniz var. Çocuklarımızın çoğunun ayağında ayakkabı yok. Sağlıksız koşulların yanında bir de her an tehlike içindeyiz” dedi.

SURUÇ’A SU YOK HARRAN’A VAR!

Atatürk Baraj Gölü’nden Urfa’nın Suruç ilçesine su verilmediğini iddia eden Çetin, ancak Suruç’tan daha uzakta olan Harran’a su yıllardır su verildiğini kaydetti. Ayrım yapıldığını ifade eden Çetin, “Neden bize su verilmiyor Harran’a su veriliyor. Bize su verilse biz de tarlalarda yaşayacağımıza kendi topraklarımızı eker, bu zorlukların hiç birini yaşamayız” diye konuştu. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf unutturuluyor

SONRAKİ HABER

Bir istihbarat programı: SMISC

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa