02 Mart 2015 07:13

Yaşar Kemal, bu ülkenin kalbine gömüldü

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Türk edebiyatının dev çınarı Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı. Şişli’de bulunan Teşvikiye Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Yaşar Kemal’in mezarına dünyaya geldiği Osmaniye'nin Gökçedam Köyü’nden getirilen toprak serpildi.

Paylaş

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Türk edebiyatının dev çınarı Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı. Şişli’de bulunan Teşvikiye Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Yaşar Kemal’in mezarına dünyaya geldiği Osmaniye'nin Gökçedam Köyü’nden getirilen toprak serpildi.

Kemal’in cenaze törenine 11. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM Başkanı Cemil Çiçek,Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, HDP İstanbul Milletvekili Aday Adayı, Akademisyen Nilgün Ongan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Orhan Gencebay, Suavi, Ferhat Tunç, Aydın Doğan, Hasan Cemal, Can Dündar, Cengiz Çandar, Okan Bayülgen, Türkiye Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim ve Milli Takım’ın eski Teknik Direktörü Mustafa Denizli’nin yanı sıra çok sayıda siyasi parti temsilcisi, sanatçı, aydın ve yazar katıldı.

‘ZULME KARŞI HEPİMİZ İNCE MEMED’İZ’

Teşvikiye Camisi’ne Yaşar Kemal’e veda etmek için gelenler cami avlusuna sığmadı, Teşvikiye Caddesi’ne taştı. Alkışlarla ve “Zulme karşı hepimiz İnce Memed’iz” sloganlarıyla ebediyete uğurlanan Yaşar Kemal’in cenaze töreni öncesinde konuşan oyuncu Tarık Akan, “Yeni nesiller onun eserleri ile büyüyecek. Çünkü ondan öğrenecek çok şeyimiz var. Benim gibi gençlerin de onun eserlerini okuyacağına inanıyorum” dedi. KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de “Anadolu ve Mezopotamya’nın çiçeklerinden birisiydi. Tohumları bütün dünyaya saçıldı. Onun barış ve kardeşlik mücadelesi bütün ötekileştirilenlere ilham verdi” dedi.

Yaşar Kemal için “Bu topraklarda gerçeğin peşinde koşan gerçekleri yazan bir tek o vardı” diyen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, “Onun kitapları, öyküleri bizlere güç verdi. Onu okuyarak demokrasi mücadelesi verdik” dedi. Gazeteci Hasan Cemal, “Onun da başlangıç noktası gazetecilikti. Türkiye ve Dünya için değer tartışılmaz. Yaşarken bir efsaneydi. Barış, demokrasi ve insan hakları konusunda hepimize örnek oldu. Yaşar abiyi unutmayacağız” dedi.

Yaşar Kemal’in İnce Memed eserini ilk kez ortaokulda okuduğunu anlatan Yazar Nuray Sancar, “Dünyada yaşanan adaletsizlikleri ilk kez o zaman farketmiştim. Fikirlerim olgunlaşıp tepkiye dönüşmüştü. Yaşar Kemal sıradan insanlara kahraman olabileceklerini gösteriyordu” dedi. Yaşar Kemal’i sadece kalemiyle tanımadığını söyleyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “12 Eylül koşullarında Barış Meclis’i için yaptığı çalışmalar beni çok etkilemişti. Toplumsal mücadeleye çok önemli etkileri oldu. Ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, işçi sınıfının yazarıydı” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


YAŞAR KEMAL İÇİN ANMA

Binlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlanan usta yazar Yaşar Kemal için Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde anma düzenlendi.

Tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hayata veda eden ve binlerce kişi tarafından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilerek son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal için Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde anma düzenlendi. Anmaya, HDP ve CHP'li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, yazar, sanatçı , akademisyen ve Kemal'in dostları katıldı. Anma Kemal'in hayat hikayesini anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı.

Sinevizyon gösteriminin ardından sanatçılardan Tilbe Saran, Meltem Cumbul, Selçuk Yöntem ve Cihan Ünal tarafından Yaşar Kemal'in eserlerinden kısa kesitler okundu. Kemal'in şiirlerinin de okunduğu anmada, son olarak birlikte yaşamı ele alan Kemal'in son eseri olan " Bu bir çağrıdır" kitabından kısa bir alıntı yapıldı. Yaşar Kemal'in kendi sesi ile yapılan alıntıda, daha fazla demokrasi için birlikte yaşamın önemine vurgu yapıldı.

Kemal'in günlüklerinden yapılan alıntı ile yaşamının anlatılmasının ardından anma, alkışlar ve "Yaşar Kemal onurumuzdur" sloganı eşliğinde son buldu.


SOKAKLAR YAŞAR KEMAL’E AKTI

Yaşar Kemal’i uğurlamaya giden pek çok kişi, sanatçı, yazar ve gazeteci cenaze alanından fotoğraf paylaştı. Kimisi yürüdüğü sokakta haykırılan Yaşar Kemal ismini yazdı, kimisi tekrar tekrar “hoşçakal” dedi...
Mücella Yapıcı (Mimar): Uğurlar olsun Yaşar Kemal...Yazılmadık destanlar anlat çocukluğundan vurulmuş evlatlarımıza...
Metin Üstündağ (Karikatürist): ‘Yaşar Kemal abi’m ne vakit aklıma gelse ikinci cümlem hep: ‘Ohhh.. Mis gibi toprak koktu’ olmuştur!
Şeyhmus Diken (Yazar): Yaşar Kemal ustamızı öte yakaya yolculamak üzere hava alanındayım. Yanımda Mehmed Uzun’un mezarından 4 avuç toprakla...
Ahmet Güneştekin (Ressam): Namuslu bir ömür yaşadı, bize iyi insanlar olmayı öğütledi... #YaşarKemal
Doğu Yücel (Yazar): Yaşar Kemal alıntıları hep röportajlarından çünkü o bir aforizma yazarı değildi. Yaşayan son büyük yazarlardandı. #BuDünyadanYaşarKemalGeçti
Ciğdem Mater (Gazeteci): Işık lisesinin pencerelerinden seslerinden epey küçük olduğu belli çocuklar Yaşar Kemal’i unutmayacağız diye sesleniyor. #YasarKemal
Yıldız İmrek (Avukat): Şişli sokakları #YasarKemal e akıyor. İnsanlık, saygı-sevgi, barış, özgürlük idealleri yaşasın diye...
İlkay Akkaya (Müzisyen): İnsanın yarattığı gürültüyü susturur bazı insanlar hakikate giderken ve ‘Sır’ı fısıldar. Doğasını kaybetmeyen duyar ancak. Yaşar Kemal O’dur.
Cüneyt Özdemir (Gazeteci): Yaşar Kemal’in ölümü sonrasında resmi yas ilan edilmeliydi.


YAŞAR KEMAL'İ DÜNYA BÖYLE UĞURLADI

92 yaşında yaşama veda eden Yazar Yaşar Kemal’in ölümü dünya basınının da ana gündem maddelerindendi.
Reuters: Mazlumun yanında duran, 40 dile çevrilen, Türkiye’nin en büyük yazarlarından biri olan Yaşar Kemal, yaşamını yitirdi. Kürt yazar, Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan birkaç hafta önce doğmuştu. En çok bilinen romanlarından İnce Memed 1973’te ona Nobel Edebiyat adaylığı getirmişti.
New York Times: Haberi, “Türkiye’nin usta romancısı ve gözüpek eleştirmeni Yaşar Kemal öldü” başlığıyla veren gazete, “Yaşar Kemal’in zorba toprak ağalarının, vurdumduymaz bürokratların ve adaletsizliğe karşı savaşan köylü kahramanlarının coşkulu öykülerini anlatan yapıtları, memleketi Güney Anadolu’daki Çukurova’da geçer. Geniş kitlelere seslenen renkli bir anlatımla, adaletsizliği acımasızca eleştiren ve soylu eşkıyalar yaratan iki düzineden fazla kitap yazmıştır” cümlelerini kullandı.
BBC: Kitapları sayısız dile çevrildi. Romanları beyazperdeye uyarlandı. Türkçeyi edebi bir dil haline getirenlerin başında yer alıyor.
Washington Post: Sosyal eşitsizliğe odaklandığı için iktidarlarla başı derde giren Yaşar Kemal cumartesi günü İstanbul’da yaşamını yitirdi. İnce Memed’le tanınan, bir parçası olduğu Kürt halkının ve tüm azınlıkların haklarını savunan biriydi.
Guardian: Yaşar Kemal’in ölümü üzerine Yönetmen Elia Kazan’ın şu cümlelerini haberinde kullandı: “Kemal, kadim gelenekten gelen bir hikâyeci. Homeros gibi... Sesi olmayanların sesi...” Gazete ayrıca John Berger’ın Kemal hakkındaki, “Yaşar Kemal bin kilometre boyundadır ve iki taştan sevecen ve büyüleyici bir öykü çıkartabilir” cümlesine de yer verdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kore protesto için füze fırlattı

SONRAKİ HABER

Canbolat'la Nusra anlaştı: Dürziler ölmemek için Müslüman olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa