Ama Hocam!
Dergimizde şiir ve resim yayınlamakla kalmayıp en azından yüzümüzde tebessüm bırakacak bölümler yapıyoruz
Suzan Mehmet Gönç
Meslek Lisesi’nden öğrenciler
Mamak
Ankara
Bizim kısaca ‘SMG’ dediğimiz tam ismi Mehmet Gönç Ticaret Meslek Lisesi olan okulumuzda çıkan ‘Ama Hocam’ adlı dergi üzerine bir sohbet gerçekleştirelim dedik Genç Hayat’ın 226. sayısına... Oturduk bir masaya ses kaydının düğmesine bastık ve ‘Ama Hocam’ın hikayesini konuşmaya başladık. Ortaya da böyle bir şey çıktı...
Derginin isminin sitemkarlığıyla başlayalım. Lisede çıkarılan dergiler genelde okulun ismiyle çıkar. İsim tercihiniz neden ‘Ama hocam’ ?
‘Ama hocam’ oturduğumuz bu sıralarda en çok kullandığımız çıkışma cümlesi... Memnuniyetsizliğimizi dile getirmenin, itirazlarımızı ileri sürmenin iki kelimelik ifadesi gibi... Bu yüzden ‘Ama Hocam’ Biz de buradan yola koyulduk. İlk iş okulun panolarını, tuvaletlerinin duvarlarını, sınıfların tahtalarını, okulda yazı yazılabilecek her yeri ‘Ama Hocam’ yazılarıyla donattık. Bu söz bir hayalet gibi okulda dolaşmaya başladı... Her lise öğrencisinin olduğu gibi bizlerin de yaşamının bir parçası olan bu ifade arkadaşlarımızın da dikkatini hemen çekti. Yazıları gören herkes birbirine soruyordu ‘Bu ne ki?’ diye... Bu ilginin de bizi heyecanlandırdığını söylemek gerek.
SMG Lisesi’nde ismi bu kadar benimsenen bir derginin kendisinden ve içeriğinden bahseder misin?
Okulumuzdan haberler veren bir dergiyiz. Gün geçmiyor ki bir olay yaşanmasın okulumuzda... Okulda göreve yeni başlayan güvenlikçi abiyi bile gündem yapıyoruz. Ancak önceliğimiz öğrenci sorunları. Bu yüzden dergimize okul gündemiyle başladık. Daha sonra okulumuz öğrencileriyle röportaj yaptık. Güncel olaylara bizlerin gözünden değerlendiren bir dergi çıkarmak istedik. Ortada bir sürü ‘kendi gençliğini’ yaratmaya çalışan politikacının olduğunu düşünürsek bu bizim için oldukça önemli bir öncelik haline geldi.
Dergimizde şiir ve resim yayınlamakla kalmayıp en azından yüzümüzde tebessüm bırakacak bölümler yapıyoruz. Toplumsal ve güncel olaylara üç maymunu oynamayan bir dergi olarak da özetleyebiliriz.
Öğrenciler ‘Ama Hocam’ı nasıl karşıladı, tepkier nasıldı ?
Aslında okulumuz Genç Hayat dergisinden kaynaklı gençlik dergilerine aşinaydı. Biz bunu daha okul endeksli hale getirmek istedik. İsminin yayılmasıyla bulduğumuz ilgiyle çok heycanlandık. Okul arkadaşlarımızın da ‘Ama Hocam’ ın yazı, karikatür ve haber ekiplerine girmesiyle dağıtım sayımız 300 ‘e ulaştı. Dergimizin ilk sayısını çıkardığımızdan bu yana arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz merakla ikinci sayıyı bekliyorlar. Dergimizi sadece okulumuzda değil Mamak genelindeki okullarda da dağıtmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki aşama zorlu olmasına rağmen bunun da üstesinden geleceğimize inanıyoruz.
Bizler de derginin ikinci sayısını merakla bekleyenler kervanına katılarak ses kayıt tuşuna birkez daha basarak röportajımızı bitiriyoruz. ‘Ama Hocam’ ekibine kolay gelsin diyerek bu röportajı yazıya dökmek üzere yola koyuluyoruz...