28 Temmuz 2011 08:25

YARGI-SEN kapatıldı

YARGI-SEN’in Kurucu Başkanı Eminağaoğlu, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Anayasanın 90. maddesine atıfta bulunarak, “Açılan dava yersizdir. Davanın açılması dahi Türk Ceza Kanunu’nun sendikal hakların etkin kullanılmasına ilişkin olan maddeyi ihlal etmektedir” dedi ve davanın reddini talep etti. Hazine Avukatı ise davanın kabul edilmesi talebinde bulundu. Tarafları dinleyen Ankara 15. İş Mahkemesi Hakimi Şahin ise Ankara Valiliğinin açtığı davayı kabul ederek YARGI-SEN’in kapatılmasına karar verdi. Duruşma sonrasında YARGI-SEN’in kapatılması kararını değerlendiren Eminağaoğlu, “Bu davanın açılması zaten nasıl bir sürecin bizi beklediğini önümüze koydu” dedi.

Türkiye’de örgütlenemeyen, kendini ifade edemeyen, hakkını aramayan bir yargının varlığının amaçlandığını belirten Eminağaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir yargıdan adalet dağıtması bekleniyor. Bu tabloya biz yargıçlar ve savcılar seyirci kalmamak için sendikal örgütlenerek karşı koymak amacıyla yola çıktık. Önümüze tamamen bir siyasi baskıyı yansıtırcasına bu dava açılarak çıkıldı. Süreçte YARGI-SEN’in yönetim kurulu üyeleri Ankara dışına atanarak, sendikanın etkin bir şekilde çalışması engellendi. HSYK’nın yapmış olduğu işlemler mahkemede bugünkü kararın yol göstericisi ve etkileyicisi niteliğinde işlemlerdir. Mahkeme bu yolla etki altında da alınmıştır.”

Eminağaoğlu, karar duruşmasında siyasi partilerin YARGI-SEN’e destek vermemesine sitem etti. Sendikanın kapatılması kararına öncelikle iç hukuk yollarında temyiz edileceğini belirten Eminağaoğlu, karara karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve ILO süreçlerini de kullanacaklarını ifade etti.

BAĞIMSIZLIĞA DARBE VURULDU

İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş ise “Yargı bağımsızlığı yargının örgütlenme özgürlüğüne sahip olduğu yerde vardır. Hukuk devleti örgütlenme özgürlüğünü koruyan bir devlettir. Yargıç ve savcıların bağımsız olarak örgütlenme özgürlüğü varsa o zaman onlar bağımsızdır. Yargı bağımsızlığına indirilmiş bir darbedir” dedi.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Aras da kararın hak arama hürriyetine indirilmiş ağır bir darbe olduğunu belirterek, “Hukukun üstünlüğü ve demokrasi konusunda yapılan mücadelenin aldığı büyük bir yenilgidir. Bizim yargıçlarımız ne yazık ki Anayasanın 90. maddesinde yapılan değişikliği bir türlü algılayamadılar. Anayasadaki sendikal örgütlenmenin önündeki engeller Anayasanın 90. maddesinde yapılan değişiklikle tamamen bertaraf edilmiştir” dedi. (ANKARA)
 

Evrensel'i Takip Et