11 Mart 2015 11:18

Şal û şepikler Newroz'a hazırlanıyor

Yüksekova'da yurttaşlar yaklaşan Newroz öncesi şal û şepik diktirmek için adeta kampanya başlatarak "İç Güvenlik Paketi" tepki gösterirken, terziler, şal û şepik için gelen siparişleri yoğunluktan sıraya koyuyor.

Şal û şepikler Newroz'a hazırlanıyor

Şal û şepikleri "örgüt üniformasını çağrıştıran giysiler" olduğu iddiasıyla yasaklayan "İç Güvenlik Paketi" yasa tasarısına tepkiler sürerken, Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde yurttaşlar yaklaşan Newroz Bayramı öncesi şal û şepiklere özel bir ilgi gösteriyor.

Yurttaşlar, yıllarca tutuklanma gerekçesi olan şal û şepik, puşi ve ran û berguzu, tüm uygulama ve yasaklanmalara rağmen giymeye devam ediyor.

Meclisten geçen yasaya rağmen ilçede şal û şepik giyimi adeta bir kampanya dönüşürken, terziler de yoğun talepler gelmeye başladı. 

'YASAK KARARI BİR TRAJEDİ'

Kürt ulusal kıyafetlerinin yasaklanmasının tam bir trajedi olduğunu söyleyen Gever Kültür Sanat Derneği yöneticilerinden Ayhan Kızıldoğan, "Bu yasağı getiren zihniyet bir şeyleri gözden kaçırıyor. Bahsi edilen örgüt, elbisesini zaten bu halkın ulusal kıyafetlerinden almış, yani bu örgüt savaşını verdiği halkın ulusal elbisesini kendisine üniforma yapmış, yasak koyamazsınız" dedi. Şal û şepikin rahat ve kullanışlı olduğuna dikkat çeken Kızıldoğan, "Şal û şepik Kürt coğrafyasının dağlık kesimlerinde yoğunlukta kullanılır. Çünkü çok rahat ve kullanışlıdır. Bu kıyafetler ovada da giyilir insanın hareketlerini kolaylaştırır. Bir başka ulusal kıyafet ise şal û şepikın başka bir modeli ran û berguzdur. O da giyilmesi tercih edilen bir kıyafettir. Daha çok göze hitap eder biraz daha şıktır. Bu yasağın yaşam bulacağına inanan zihniyet görecek ki amacına ulaşamayacak. Kürdistan'ın bazı yerleşim yerlerinde halkın tamamı bu kıyafetleri giyer. Bu insanlar burjuvanın topluma dayattığı kot, keten ve kumaş pantolon giyemiyor" diye konuştu. 

TERZİLER SİPARİŞLERİ SIRAYA KOYDU 

Yaklaşan Newroz nedeniyle yurttaşların adeta şal ê şepik diktirme yarışına girdiklerini söyleyen terzi Mehmet Kırbaş ise "Yasaklamayla beraber halkımız kendi kültürünün farkına vararak bize elbise siparişi vermeye başladı. Şimdiden 100 yakın şal ê şepik sipariş aldık. 5 dikiş makinesi kurarak verilen siparişleri karşılamaya çalışıyoruz. Siparişleri sıraya koyduk" ifadesinde bulundu. Kadınların da kiras fistan için seferber olduğunu söyleyen Kırbaş, "Ayrıca kadınların da kiras û fistan talebi, kadın terzilerin işlerini yüzde yüz arttırdı. Kumaşı karşılamaya çalışan esnaf ise başta İran, Irak ve Dubai'den kumaş siparişlerini arttırdı. Doların yükselmesiyle kısmen pahalılaşan kumaşa rağmen yeni yasa halkı, yöresel kıyafet diktirmeye yöneltti" şeklinde konuştu. (Hakkari/DİHA) 

Evrensel'i Takip Et