H&M fabrikalarında cinsel taciz ve çocuk emeği sömürüsü
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Kamboçya’da aralarında H&M’in de bulunduğu 73 tekstil fabrikasında incelemelerde bulundu ve işçilerle görüşme yaptıktan sonra hazırladığı raporu açıkladı.
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Dünyanın en büyük giysi tekelleri arasında yer alan İsveç firması H&M’in Kamboçya’daki fabrikalarında çocuk emeği sömürüsü, cinsel taciz ve sendikal hak ihlallarinin devam ettiği belirtildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Kamboçya’da aralarında H&M’in de bulunduğu 73 tekstil fabrikasında incelemelerde bulundu ve işçilerle görüşmeler yaptıktan sonra hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.
Raporda, fabrikalarda çocukların üretimde çalıştırıldıkları, işçilerin tatil günlerinde çalışmaya zorlandıkları, kadın işçilere yönelik cinsel tacizin sürdüğü, haklarını arayan ve sendikaya üye olan işçilerin işten atılmakla tehdit edildikleri belirtiliyor. En kötü durumda olan işçilerin de küçük fabrikalarda çalışan kadınlar olduğuna dikkat çekiliyor.
HRW’nin kadın haklarından sorumlu temsilcisi Aruna Kashyap, İsveç Devlet Televizyonu’na yaptığı açıklamada Kamboçya’da işçilerin haklarını güvence alan yasalar olmasına karşın büyük tekellerin yasaları hiçe saydıklarını söyledikten sonra uygulamalardan en fazla kadın işçilerin zarar gördüklerini söyledi.
Tekstil sektöründe çalışanların yüzde 90’ının kadın olduğunu söyleyen Kashyap, fabrikalarda kadınlara yönelik cinsel tacizlerin olduğunu ve hamile kalan kadınlara patronların ayrımcılık yaptığını da dile getirdi. Raporda, HRW’nin görüştüğü işçilerden bazıları zorla fazla mesai yapmaya zorlandıklarını ve hiç kimsenin sendikalarda örgütlenmeye cesaret edemediklerini söylediler.
H&M yöneticileri, İsveç Devlet Televizyonu’nun konu hakkında görüşme taleplerine olumsuz yanıt verdi. Şirketin basın sorumlularından Håcan Andersson, HRW’den söz konusu bilgileri daha önce istemelerine rağmen taleplerinin karşılanmadığını söylemekle yetindi.
Geçtiğimiz yıllarda, Kamboçya’da H&M’ye üretim yapan fabrikalarda çalışan yüzlerce işçi, bitkinlik ve gıdasızlıktan bayıldıkları için toplu olarak hastaneye kaldırılmıştı. İşçilere yönelik sömürüyü protesto etmek amacıyla yüzlerce kişi Stockholm’de bulunan H&M’in Genel Müdürlüğü binası önünde toplu bayılma eylemi gerçekleştirmişti.