29 Temmuz 2011 11:53

ABD’de borç kumarı sürüyor

ABD’de bütçeden merkezi idareye aktarılan bütçenin arttırılması ile ilgili kriz devam ediyor. Borçlanma limiti ile ilgili hazırlanan Cumhuriyetçilerin planının oylanması muhafazakarların karşı çıkışı nedeniyle ertelendi. Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner hazırladığı plana itiraz gelince revizyo

ABD’de borç kumarı sürüyor
Paylaş

ABD’de bütçeden merkezi idareye aktarılan bütçenin arttırılması ile ilgili kriz devam ediyor. Borçlanma limiti ile ilgili hazırlanan Cumhuriyetçilerin planının oylanması muhafazakarların karşı çıkışı nedeniyle ertelendi. Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner hazırladığı plana itiraz gelince revizyona gitmişti. Fakat revize edilmiş olan plan da oylanamadı. Boehner, planın sorunsuz olmadığını ama samimi bir plan olduğunu dile getirdi.

OBAMA TEK OTURUM İSTİYOR

ABD Başkanı Barack Obama liderliğindeki Demokratlar ödeme planının iki aşamadan oluşması ve borçlanma limitinin sadece gelecek yılın başına kadar yükseltmesi nedeniyle itirazlarını dile getirdiler. Obama, 2012 Başkanlık seçimlerinden önce yeniden borçlanma meselesinin gündeme gelmemesi için ödemenin tek çırpıda gerçekleştirilmesini istiyor.

ABD’de yaşanan borç krizi ile ilgili görüşmeler sürerken 2 Ağustostan itibaren ABD’nin temerrüde düşmesi (borcun zamanında ödenememesi) bekleniyor.

YILLIK 414 MİLYAR DOLAR FAİZ BORCU

ABD 14 trilyon dolarlık borç için yıllık 414 milyar dolar faiz ödüyor. ABD kağıtlarına yatırım yapan yabancı ülkelerin toplam riski 4 trilyon doları buluyor. Bunun içinde 1 trilyon 152 milyar dolar ile ABD kağıtlarına en çok yatırım yapan ülke Çin. Çin’i 906.9 milyar dolar ile Japonya takip ederken, üçüncü olan İngiltere’nin riski 300 milyar dolar olarak gösteriliyor.
Petrol ihraç eden ülkeler Brezilya, Rusya, Kanada ve Hong Kong’un elinde tuttuğu toplam kağıt miktarı 100 milyar ile 280 milyar dolar arasında değişiyor. ABD kağıtlarını elinde bulunduran ülkeler borç tavanı krizinde iki tehlike ile karşı karşıya kalıyor.

Kriz ABD kağıtlarına ilginin azalmasını sağlayacak ve faizlerin yükselmesi ihtimali ortaya çıkacak yani iç pazarda ekonomik büyümeler yavaşlayacak. ABD tahvillerine yönelik talebin düşmesi ise doları aşağı çekecek ve sermaye krizi derinleşecek. (DIŞ HABERLER)


BORÇ KRİZİ KİMİ VURACAK?

ABD’nin borçlarını ödemesi gerektiği 2 Ağustostaki temerrüd riski ABD kağıtlarını elinde bulunduran Çin, Japonya ve İngiltere gibi dev ekonomileri de etkileyecek. Bu kriz aynı zamanda sermaye piyasaları üzerinde baskıyı artırıyor. ABD’nin toplam borcu (iç ve dış) bu krizle beraber 14 trilyon dolara ulaşacak. Bu rakamın üçte ikisi kamu borcu iken, borç yükünün üçte biri iç ve dış yatırımcıların satın aldıkları tahvil, bono ve hazine kağıtlarından oluşuyor.

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıslı kadınlar cami değil sığınma evi istiyor

SONRAKİ HABER

Ukrayna’da maden kazası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa