25 Mart 2015 08:13

Joan Baez, İstanbul Caz Festivaline geliyor

Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali Joan Baez’i konuk edecek. 22.’si, 27 Haziran - 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival bu yıl da cazın önde gelen isimlerini ve güncel müziğin yıldızlarını İstanbul’da ağırlayacak. 

Joan Baez, Jools Holland, Marcus Miller, Melody Gardot ve Tigran Hamasyan gibi folk, blues ve cazın farklı seslerini ağırlayacak olan 22. İstanbul Caz Festivali,  Fenerbahçe Parkı’ndaki “Parklarda Caz” ve Kadıköy’deki “Gece Gezmesi” etkinlikleriyle Anadolu yakasına da taşınacak.

Caz festivalinin programı, dün akşam Mixo Restaurant & Bar’da düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya konuşmacı olarak İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin katıldı. 

Festival programı ve etkinlikleriyle ilgili bilgi veren İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören “Parklarda Caz” etkinliğinin bu yıl Anadolu yakasına taşınarak Fenerbahçe Parkı’nda gerçekleştirileceğini açıkladı. Opcin ayrıca festival programındaki genç keşifler, Kuzey Işıkları, Kadıköy’deki “Gece Gezmesi” ile festivale eş zamanlı kulüp etkinlikleriyle daha çok gence ulaşmayı ve festivalin kente daha çok yayılmasını hedeflediklerini belirtti. Konuşmasının ardından program kapsamında İstanbul’a gelecek yıldızlar Jools Holland ve Marcus Miller’dan festival izleyicilerine görüntülü mesaj olduğunu söyleyen Opcin, sanatçıların heyecanlı dileklerini katılımcılarla paylaştı. 
Toplantı Yahya Dai tek kişilik projesi “B Planı” ile sona erdi. 

FESTİVAL EMİN FINDIKOĞLU KONSERİ İLE BAŞLIYOR

27 Haziran Cumartesi akşamı 21.00’da Avusturya Başkonsolosluğu’nun Yeniköy’deki Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde başlayacak. Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alacak usta caz müzisyeni, piyanist ve besteci Emin Fındıkoğlu’nun, ilk kez seslendirilecek bestelerine de yer verdiği yeni projesi Emin Fındıkoğlu+12 konseri, festivalin açılışını yapacak. Gece, Türkiye’de R&B vokalin aranan ismi Bora Uzer’in festivale özel projesiyle devam edecek. 

75 yaşındaki caz müzisyeni, aranjör ve besteci Emin Fındıkoğlu, liseyi izleyen yıllarda Cüneyt Sermet’in önerisiyle Arif Mardin’le başladığı müzik eğitimine burslu olarak Berklee School of Music’te devam etti. 1970’de İstanbul’da The Rhythm Section adlı caz klübünü açan Fındıkoğlu, 70’li yıllarda Onno Tunç ile kurduğu topluluklarla Türkiye caz müziğine büyük katkılarda bulundu. Sanatçı, Tuna Ötenel’le Euphony (1986) ve Detant (1999) adlı projeleri gerçekleştirdi. 1985’de Uluslararası  Bilsak Caz Festivali’ni başlatan sanatçı, son on yıldır MİAM’daki caz derslerini sürdürüyor. Fındıkoğlu’na Yaşam Boyu Başarı Ödülü, açılış konserinden önce takdim edilecek.

JOAN BAEZ, 11 YILIN ARDINDAN YENİDEN AÇIKHAVA SAHNESİ’NDE 

30’dan fazla albümle müzikte yarım asrı geride bırakan, aktivist kimliğiyle de popüler müziğin en önemli seslerinden kabul edilen efsanevi folk müzisyeni Joan Baez, unutulmaz baladlarıyla 11 yıl sonra festival kapsamında yeniden İstanbul’da. 1 Temmuz Çarşamba akşamı Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenecek konserde Baez, Diamonds & Rust, Donna Donna, Queen of Hearts gibi kendi hitleri ve yeniden hayat verdiği House of The Rising Sun, Let it Be, Forever Young gibi klasikleri seslendirecek. 
1960’lı yıllardan beri koruduğu protest duruşuyla 68 kuşağının sembolleşen kadın müzisyenlerinden Joan Baez, 1969 yılında Woodstock’ın yıldız isimleri arasında yer aldı ve şarkıları yıllar boyunca öğrenci hareketi marşları olarak söylendi. Folk müziğinin sembol isimleri arasında yer alan Baez, 2007 yılında Grammy Müzik Ödüllerinin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü.  2013’te sanat hayatının 55. senesini kutlayan Baez, en son 2004 yılında 11. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu olarak Açıkhava Sahnesi’ndeydi. Bu yıl 1 Temmuz Çarşamba, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde olacak. 

TİGRAN HAMASYAN İKİ FARKLI PROJEYLE FESTİVALDE

1987 Ermenistan doğumlu genç müzik dehası Tigran Hamasyan, iki özel konserle festivalin konuklarından. 3 yaşında piyano çalmaya başlayan Hamasyan henüz 18 yaşındayken Montreux Caz Festivali ve Thelonious Monk Enstitüsü’nün piyano yarışmalarında birincilik kazandı. Aynı yıl ilk albümü World Passion’ı çıkaran sanatçının 2011’de yayımlanan albümü A Fable, Fransa’nın Grammy’leri sayılan Victoires de la Musique ödülüne layık görüldü.  The Guardian’ın hakkında “Hem groove dolu hitler yazabilen hem de birçok stili ustalıkla çalabilen bir virtüoz”; Herbie Hancock’un “Artık benim öğretmenim sensin” dediği Tigran Hamasyan’ın hayranları arasında Brad Mehldau, Chick Corea ve Herbie Hancock gibi isimler de yer alıyor. Hamasyan 30 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde, 1 Temmuz’da ise Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahnede olacak. 

MARCUS MİLLER’LA AFRİKA’DAN AMERİKA’YA MÜZİK YOLCULUĞU 
 

Marcus Miller müzikal mirasının kaynağına döndüğü yeni projesi ve 10. albümü Afrodeezia ile bir kez daha festivalin konuğu oluyor. Nisan ayında yayımlayacağı albümü için siyah müziğin izlediği rotadan ilham alan Miller, dinleyicileri yeni topluluğuyla Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde cazdan, Latin müziğine, afro beat’ten reggae’ye uzanan bir müzik yolculuğuna çıkaracak. 

Daha önce birçok kez İstanbul Caz Festivali’nin konuğu olarak konser veren Marcus Miller, 30 yılı aşkın müzik kariyerinde çocukluk idolü Miles Davis’in yanı sıra Aretha Franklin, Roberta Flack ve David Sanborn gibi pek çok ünlü sanatçıyla çalışmalarda bulundu; Joe Sample, McCoy Tyner, Elton John, Bryan Ferry, Jay Z ve LL Cool J’in de dahil olduğu 400’ün üstünde albümde bas gitarıyla yer aldı. Aldığı Grammy ödüllerinin yanı sıra 2013 yılında UNESCO barış elçisi seçilen Miller, UNESCO’nun kölelik karşıtı projesi “Slave Route”un da sözcüsü olarak atandı.

MELODY GARDOT İLE SEPETÇİLER KASRI’NDA BİR GECE 

Melody Gardot zarif, güçlü ve karakteristik vokalinin yanı sıra yepyeni şarkılarıyla bir kez daha festival seyircisiyle buluşacak. Gardot, 6 Temmuz Pazartesi akşamı Sepetçiler Kasrı’nda olacak. Konser öncesinde Polonya’nın en iyi caz müzisyenleri arasında gösterilen, basçı Wojtek Mazolewski beşlisiyle birlikte sahneye çıkacak.

1985 yılında Amerika’da doğan genç sanatçı Gardot, 9 yaşında piyano çalmaya başladı ve 2006 yılında caz ile blues’u harmanladığı ilk albümü Worrisome Heart’ı yayımladı. Latin ritimleriyle blues tınılarını bir araya getirdiği My One And Only Thrill (2009) isimli albümü Grammy adayı oldu. Ardından yayımladığı The Absence (2012), Avrupa’da büyük bir ilgiyle karşılandı ve Amerikan Caz albümleri listesine bir numaradan girdi. Caz ve blues’un yanı sıra country ve folk etkileri de taşıyan, farklı müzikal renklerin karışımı bir sese sahip Gardot, çıkardığı üç albüm ve Baby I’m A Fool, Your Heart Is As Black As Night, If the Stars Were Mine gibi şarkılarındaki eşsiz yorumuyla ismini dünya çapında duyurdu. Sanatçının yeni albümü Haziran ayında dinleyenlerle buluşacak.

 'USTALARLA BULUŞMALAR' BU YIL İRAN’DAN NORVEÇ’E UZANIYOR: 

İstanbul Caz Festivali kapsamında 2006 yılından dünyaca ünlü sanatçıları, ülkemizden usta isimlerle yeni ve özgün üretimler sergilemek üzere bir araya getiren “Ustalarla Buluşmalar” konserleri bu yıl yine özel bir projeyle devam ediyor.  9 Temmuz Perşembe akşamı İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek “Ustalarla Buluşmalar” konserinde İranlı sanatçı Mahsa Vahdat, Norveçli piyanist Tord Gustavsen ve İstanbullu vurmalı çalgılar ustası Fahrettin Yarkın sahneden seyircilere müzikleriyle birlikte seslenecekler.
Geleneksel İran müziğinin çağdaş yorumcusu ve ifade özgürlüğü savunucusu, Tahran doğumlu Mahsa Vahdat, küçük yaşlarda müzik ve şan eğitimi almaya başladı. Dönemin, kadına getirdiği şarkı söyleme yasağına rağmen kardeşi ile birlikte yayımladıkları Songs From The Persian Garden isimli albümle büyük ilgi gören sanatçı, dünyanın çeşitli festivallerinde birçok başarılı müzisyenle birlikte sahne aldı. Piyanist ve besteci, Norveç cazının önemli temsilcisi Tord Gustavsen, Silje Nergaard ve Kristin Asbjørnsen gibi sanatçılarla ortak projelerde yer aldıktan sonra yoluna Tord Gustavsen Trio, Tord Gustavsen Ensemble ve Tord Gustavsen Quartet gibi projeleriyle devam etti. Dünyanın çeşitli yerlerinde konserler, dersler ve seminerler veren müzisyen Fahrettin Arkın ise 2005 yılında Topkapı Sarayı’nda sahnelenen Lirik Tarih Gösterisi’nde grubu ile birlikte yer aldığı performansla büyük ilgi topladı. Arkın, Türk Müziği’nde ritim kavramını anlatan kitap çalışmasına da devam ediyor. 

Irak kökenli Amerikalı trompetçi Amir El Saffar, “Ustalarla Buluşmalar” konserinden önce 19.30’da sahne alacak. 2006 yılında çıkardığı ve Arap makam müziğini caz doğaçlama tekniğiyle birleştirdiği  Two Rivers albümü büyük ilgi gördü. 2006 yılından bu yana üç stüdyo albümü daha yayımlayan sanatçı, Randy Brecker, Cecil Taylor gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştı. 

 'CAZ İÇİN TUHAF BİR YER': THE BAD PLUS VE JOSHUA REDMAN 

Yaratıcı ve eğlenceli yorumlarıyla tanınan avangard-caz üçlüsü The Bad Plus, günümüzün saksofon virtüözlerinden Joshua Redman ile festival sahnesinde güçlerini birleştirecek. 10 Temmuz Cuma akşamı ENKA Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek konserden önce, Avrupa cazının parlayan yıldızlarından Fransız akordeon sanatçısı Vincent Peirani, beşlisiyle sahnede olacak.
Reid Anderson (akustik bas), Ethan Iverson (piyano) ve David King’den (vurmalı çalgılar) oluşan Amerikan caz grubu The Bad Plus, üçlü olarak ilk kez 1989 yılında sahne aldı. Kendi adlarını taşıyan ilk albümlerini 2001 yılında yayımlayan ve Abba, Blondie, Nirvana, Neil Young, Ornette Coleman’ın parçalarını kendi tarzlarında yorumladıkları 5 albümleri bulunan grup, müziklerinde rock ve pop müziğin esintilerini hissettiriyor. Karizmatik caz sanatçısı ve saksofonist Joshua Redman ise kendi adını taşıyan ilk albümünü 1993 yılında yayımladı. Solo performanslarının yanında Brad Mehldau, Christian McBride, Kurt Rosenwinkel gibi pek çok önemli isimle birlikte çalışan Redman, The Bad Plus’la imza attığı özel konserlerden birini festival kapsamında İstanbul’da gerçekleştirecek. 

SÜPER STARLARDAN OLUŞAN BİR QUARTET: 

Saksofonda Chris Potter, basta Dave Holland, gitarda Lionel Loueke ve davulda Eric Harland; cazın yıldızları aynı sahnede buluşuyor. Underground gibi çok başarılı caz gruplarının lideri Chris Potter ve Bill Evans, Miles Davis gibi cazın en büyük isimleri ile çalmış, son dönemde gerçekleştirdiği quartet ya da big band projeleri ile aralarında Grammy de olan sayısız ödüle layık görülen Dave Holland, 13 Temmuz akşamı Cemal Reşit Rey’de bir araya geliyor. Blue Note plak şirketinin müzisyeni Lionel Loueke ile Charles Lloyd, Stefon Harris gibi isimlerle düzenli olarak çalışan, son dönem caz sahnesinin en faal ismi davulcu Eric Harland’ın da katılmasıyla tamamlanan bu quartet, caz severleri oldukça tatmin edecek eşsiz bir gece vaat ediyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Germanwings pilotları rekabete tepkili

SONRAKİ HABER

Bakanlığın üstün kamu yararına Danıştay 'dur'dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa