Depresyondaki pilota 'yüzde 100 sağlam' demişler
150 kişi taşıyan uçağı bilinçli olarak düşürdüğü iddia edilen Yardımcı Pilot Andreas Lubitz psikolojik hasta olmasına rağmen Lufthansa yönetiminin 'Yüzde 100 uçuşa güvenli' raporu verdiği tespit edildi.
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Barcelona'dan Düsseldorf'a doğru yola çıkan Germanwings uçağının Fransız Alpleri'nde düşmesiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıkıyor. 144'ü yolcu, 6'sı mürettebat olmak üzere 150 kişi taşıyan uçağın 27 yaşındaki Yardımcı Pilot Andreas Lubitz tarafından bilinçli olarak düşürüldüğünün soruşturmayı yürüten Marsilya Başsavcısı tarafından açıklanmasından sonra, pilotun Düsseldrof'taki evine baskın düzenlendi. Baskın sırasında, Yardımcı Pilot Andreas Lubitz'in psikolojik hasta olduğunu gösteren belgeler elde edildi.
Bild gazetesinde yer alan habere göre, Federal Havacılık Dairesi'nde Andreas Lubitz'le ilgili tutulan dosyada psikolojik sorunlarının olduğunun yer aldığı ileri sürüldü. Dairedeki dosyanın 6 yıllık olduğu belirtildi. Haberde, Andreas Lubitz'in son altı yılda bir buçuk yıl psikolojik tedavi gördüğü de iddia edildi.
MESLEK EĞİTİMİNİ YARIDA BIRAKTI
Uçağı bilinçli olarak düşürdüğü tespit edilen Andreas Lubitz'in hangi psikolojik sorunlara sahip olduğu konusunda bilgi verilmezken, daha önce başlattığı meslek eğitimini bıraktığı tespit edilmişti. Lufthansa yetkilileri, Andreas Lubitz'in meslek eğitimini neden yarıda bıraktığı konusundaki soruları yanıtsız bıraktı. Ancak, meslek eğitimini geçirdiği depresyon nedeniyle bıraktığı, değişik kaynaklar tarafından ifade ediliyor. Buna rağmen, Lufthansa yönetiminin Andreas Lubitz için “Yüzde 100 uçuşa güvenli” raporu verdiği tespit edildi. Bu da Lufthansa'nın yüzlerce insanın hayatından sorumlu pilotların seçiminde yeterli hassasiyeti göstermediğini ortaya koyuyor. Özellikle de ucuz bilet satışının yapıldığı Germanwings'in gerekli kontrolleri yapmadığı ileri sürülüyor.
DIŞARI ÇIKAN PİLOT BİR DAHA İÇERİYE GİREMEDİ
Düşen uçağın kokpitindeki ses kayıtlarının bulunduğu kara kutuyu inceleyen Marsilya Başsavcısı Brice Robin, Yardımcı Pilot Andreas Lubitz'in uçağı bilinçli olarak inişe geçirdiği kanaatine vardıklarını söylemişti. Başsavcı, "Yardımcı pilotun uçağı yok etme iradesiyle hareket ettiği ihtimali üzerinde duruyoruz" dedi. Yardımcı pilotun kokpitte tek başına olduğunu belirten başsavcı, kaptan pilotun tuvalet ihtiyacı için yerinden ayrıldığını, kokpite dönme çabasının başarısız olduğunu söyledi. İddialara göre, kokpite dönmek isteyen pilot kapıya önce hafifçe, karşılık alamayınca daha sert şekilde vurdu. Kayıtlara göre, kaptan pilot kapıyı kırmaya çalıştı. Bu sırada kokpitte bulunan yardımcı pilot herhangi bir karşılık vermedi.
Marsilya Başsavcısı, yolcuların kokpitte yaşananların "son ana kadar" farkında olmadıklarını, çarpmadan birkaç saniye önce çığlıkların duyulduğunu söyledi.
GÜVENLİK TARTIŞMASI ALEVLENDİ
Germanwings uçağının düşmesinin ardından uçaklardaki güvenlik tartışmaları yeniden alevlendi. Buna göre, asıl pilotun neden kokpiti terk ettiği soruluyor. Pek çok havayolu şirketi ve ülke, kokpitte iki kişinin bulunmasını zorunlu tutuyor. Bir diğer önemli tartışma da pilotların sıkı bir psikolojik testten geçirilmesi üzerine yürütülüyor.
Salı günü düşen uçakta 57'si Almanya'dan olmak üzere 144 yolcu bulunuyordu. Kazada hayatını kaybedenlerin cesetlerinin kaldırılmasına dair çalışmalar ise Fransız Alpleri'nin zirvesinde zor koşullarda devam ediyor.