Soykırım’ın 100. yılında ‘Sınırları Aşmak’
Sınırları Aşmak sergisi Lahey’de bulunan Tarihi Adalet ve Uzlaşma Enstitüsü’nün Ermenistan ve Türkiye’den iki ayrı fotoğrafçıyı bir araya getiriyor...
Gamze ÇELİK
İstanbul
‘Öyle bir sınır düşünün ki ; insanların geçişine kapalı.
Oysa ki, binlerce yıldır ticaret yollarının, göçlerin, istilaların, savaşların aralıksız gelip geçtiği bu özel coğrafya sevinçleri, acıları paylaşmış.
Soğuk savaşın en zor dönemlerinde bile bir demiryolunun geçtiği bu sınır dünyanın nadir kapalı sınırlarından biri. Bu sınırın iki yanında yaşayan insanların ortak bir tarih geçmişi, birbirinden beslenen zengin kültürü var.’
‘Sınırları Aşmak‘ sergisinin belki de en can alıcı tanıtımı elime geçen basın bülteninin bu giriş cümlesiydi.
Fransız Kültür Merkezinde 26 Mart’ta açılışı olan serginin çıkış noktası merkezi Lahey’de bulunan Tarihi Adalet ve Uzlaşma Enstitüsü’nün Ermenistan ve Türkiye’den iki ayrı fotoğrafçıyı bir araya getirmesi oldu.
Ermenistan’dan Zaven Khachikyan ve Türkiye’den Mesut Tufan yıllardır geçişe kapalı olan sınır bölgesinden 3 şehrin fotoğraflarını çekti.
Görsel seyahatname olarak adlandırılan fotoğraflar Kars, Gümrü ve Ani’de çekilmiş.
Şehirlerdeki gündelik yaşamı, sokakları, insanları fotoğraflarken Mesut Tufan’ın kadrajından insanlara renkli olarak bakarken Zaven Khachikyan siyah beyaz fotoğraflamayı tercih etmiş.
Ermeni soykırımı’nın 100. yıldönümü 24 Nisan yaklaşırken diyaloğa kapalı olan sınırın iki yakasından gelen Zaven Khachikyan ve Mesut Tufan tel örgüleri aşamasak da zihnimizin sınırlarını kaldırıp, diyalog kurmak için bir yol gösteriyorlar.
Farklı zamanlarda ve farklı yerlerde çekilen fotoğraflarla tarihle yüzleşmenin, yüzlerimizi birbirimize dönmenin zamanının geldiğini gösteren ‘Sınırları Aşmak’ fotoğraf sergisi 7 Mayıs’a kadar Fransız Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerine açık.