08 Nisan 2015 14:58

Sinematek ve Onat Kutlar anılıyor

İstanbul Film Festivali kurucularından Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin bu yıl 50. yılı. İstanbul Film Festivali 9 Nisan Perşembe günü Sinematek için özel bir etkinlik düzenleyecek.

Paylaş

İstanbul Film Festivali kurucularından Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin bu yıl 50. yılı. İstanbul Film Festivali 9 Nisan Perşembe günü Sinematek için özel bir etkinlik düzenleyecek. 

9 Nisan saat 16.00’da İstanbul Modern’de gerçekleştirilecek söyleşide katılımcılar efsane sinema kurumu Sinematek’i içindekilerden; Onat Kutlar’ı en yakınlarından, Türkiye sinema tarihinin en hareketli dönemlerinden birine tanık olanlardan dinleme fırsatı bulacaklar. Sinematek yıllarının, misyonunun ve mirasının tartışılacağı söyleşide İstanbul Film Festivali’nin 25 yıl boyunca direktörlüğünü yürüten Hülya Uçansu moderatörlüğü üstlenecek, festivalin kurucularından ve danışma kurulu onur üyesi sinema yazarı Atilla Dorsay, gazeteci-yazar Zeynep Oral ve eleştirmen, yazar Vecdi Sayar ile Sinematek’in kurucularından ve ilk üyesi Jak Şalom da konuşmacı olarak yer alacak. 

SİNEMATEK VE ONAT KUTLAR ÖZEL GÖSTERİMİ: IL GATTOPARDO

Onat Kutlar’ın en sevdiği yönetmenlerinden Visconti’nin 1963 yapımı başyapıtı Il Gattopardo / Leopar festival kapsamında 9 Nisan Perşembe günü 19.00’da İstanbul Modern ve 10 Nisan Cuma günü 16.00’da Rexx sinemalarında gösterilecek. 

Centro Sperimentale di Cinematografia-Cineteca Nazionale ve Cineteca di Bologna tarafından restore edilen yeni kopyasının gösterileceği, 1963 Cannes Altın Palmiye En İyi Yönetmen Ödüllü Leopar, hem Visconti’nin en iyi yapıtlarından hem de gelmiş geçmiş en iyi tarih filmlerinden biri kabul ediliyor. 

İLK ÖDÜLÜNÜ EDEBİYATLA ALDI

Gaziantepli bir ailenin çocuğu olan Onat Kutlar, babasının yargıç olarak görev yaptığı Alanya’da 25 Ocak 1936’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti, eğitiminin son yılında mezun olmayı beklemeden, felsefe eğitimi için Paris’e gitti. Türkiye’ye döndüğünde Doğan Kardeş Dergisi’nde sekreterlik yaptı. 1956 yılında A Dergisi’nin,1965’te ise Türk Sinematek Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı; 1976 yılına kadar aynı derneğin yöneticiliğini sürdürdü. Kuruluşundan başlayarak, İstanbul Film Festivali Düzenleme Kurulu (bugün danışma kurulu), 1981’den ölümüne kadar İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim ve İcra Kurulu üyesiydi. 1978’de Kültür Bakanlığı Sinema Yapım ve Gösterim Merkezi’nin kuruluş çalışmalarında yer aldı.

1952’de çeşitli dergilerde yayımlanan şiirleri ve hikâyeleriyle tanınmaya başlayan Onat Kutlar, edebiyattaki özgün yerini Türk Dil Kurumu öykü ödülünü kazanan İshak kitabıyla aldı. Denemeleri ve 1960’tan başlayarak yazdığı sinema yazılarından bazıları kitaplaştırılarak yayımlandı. 1979’da Yusuf ile Kenan, 1979’da Hazal ve 1982’de Hakkâri’de Bir Mevsim adlı filmlerin senaryolarını yazdı. Sinematek’teki çalışmalarından dolayı 1975’te Polonya’dan Kültür Nişanı, 1994’te de Fransa’dan Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres nişanına layık görüldü.

30 Aralık 1994’te The Marmara otelinin pastanesine koyulan bombanın patlaması sonucu yaralanan Onat Kutlar, 11 Ocak 1995’te tedavi gördüğü hastanede yaşamını kaybetti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Emek Sineması'nda suç işlenmeye devam ediliyor

SONRAKİ HABER

Silvan'da askeri konvoya ateş açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa