45 Avrupa ülkesinden yükselen ortak ses: ABD ile serbest ticarete hayır!
45 Avrupa ülkesinde halk, AB ile ABD arasında imzalanması planlanan Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Anlaşması'na (TTIP) karşı dün alanlara döküldü. En büyük eylem Münih’te düzenlendi.
Yücel ÖZDEMİR
Köln
ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanması planlanan Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Anlaşmasına (TTIP) karşı dün Avrupa çapında yapılan eylemlere on binlerce işçi, emekçi ve genç katıldı. Küreselleşme karşıtı hareketlerin çağrısıyla yapılan gösterilerde ABD ile AB arasında yapılan görüşmeleri durdurulması ve AB ile Kanada arasında imzalanan Kanada Avrupa Serbest Ticaret Anlaşmasının (CETA) iptal edildi. ATTAC hareketi tarafından verilen bilgiye göre 750 farklı eylem ve etkinlik gerçekleştirildi. Sadece Almanya’da 230 eylem düzenledi.
EN BÜYÜK EYLEM ALMANYA’DA
Almanya’da en büyük eylem Münih'te yapıldı. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda TTIP’nin yürürlüğe girmesi durumunda ABD’deki çalışma kurallarının, çevreye verilen zararın olduğu gibi Avrupa’ya taşınacağına dikkat çekildi. Başkent Berlin’de de 4 bin kişi Potsdam Meydanı’nda ve Brandenburg Tor’daki AB Temsilcili’nin etrafında insan zinciri oluşturdu. Ayrıca ABD ve Kanada elçiliklerinin önünde de eylemler yapıldı. ATTAC, DKP, Sol Parti, Greenpaece gibi pek çok örgüt eylemde yerini aldı. Stuttgart’ta düzenlenen yürüyüş ve mitingine de 1500 kişi katıldı. Mitingde konuşan Stuttgart Belediye Meclisi üyesi Tom Adler, eğitim, sağlık, iş alanından demokratik haklara kadar tüm kazanımların tehdit altında olduğunu belirterek, TTIP’e karşı mücadelenin güçlenerek devam etmesi çağrısında bulundu. SPD eyalet merkezi önünde toplanan kalabalık burada ıslıklar, alkışlar ve sloganlarla neoliberal politikaları protesto etti. Parti binasının önüne, SPD’nin TTIP anlaşmasını “gümüş tepside tekellere sunduğu”na dikkat çeken sembolik gümüş tepsiler bırakıldı. Yapılan eyleme Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu da (DİDF) katıldı.
Avusturya’da ise TTIP karşıtı eylemlere ülke genelinde 22 bin kişi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de 2 bin kişi katıldı.
TTIP NEDİR?
ABD ile AB arasında uzun zamandan beri Transatlantik Serbest Ticaret ve Yatırım Anlaşması’nın (TTIP) imzalanması için görüşmeler yapılıyor. Atlantik’in her iki yakası arasında gümrüklerin kaldırılması, mal, hizmet ve sermaye dolaşımın serbest olacağı anlaşmanın hangi şartlarda ve nasıl imzalanacağı henüz belli değil. AB Komisyonu ve ABD yönetimi arasında yapılan pazarlıklardan sonra son halini alacak TTIP, daha sonra 28 AB ülkesinin parlamentosu tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek. Milyonlarca insanın hayatını etkileyecek bu anlaşmanın halkın oyuna sunulması ise gündemde değil. Ancak, Atlantik’in iki yakasındaki ekonomileri, Rusya, Çin ve Hindistan’ın yükselişine karşı korumayı ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen bu anlaşmaya karşı uzunca bir süredir tepkiler yükselmiş durumda. ABD’deki kuralsız çalışma koşullarının Avrupa’ya taşınmasını da içeren TTIP’e karşı son zamanlarda sendikalar tarafından da eleştiriler yoğunlaştırılmış durumda. Bütün bunlara rağmen, ABD ve Avrupa ülkelerindeki sermaye grupları, bu anlaşmadan kolay vazgeçecek gibi görünmüyor.