20 Nisan 2015 00:52

Hozan Beşir: Çocuklar hep mazlumdur

Hozan Beşir ikinci albümüyle müzikseverlerle buluştu. Zindî II -Elfida isimli albüm Ses Plak etiketiyle çıktı. Kendisine özgü çaldığı bağlamasıyla müzikseverlerin beğenisini toplayan Beşir’in yeni albümünde bağlama dışında farklı müzik enstrümanları da kullanılmış.

Hozan Beşir: Çocuklar hep mazlumdur

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Hozan Beşir ikinci albümüyle müzikseverlerle buluştu. Zindî II -Elfida isimli albüm Ses Plak etiketiyle çıktı. Kendisine özgü çaldığı bağlamasıyla müzikseverlerin beğenisini toplayan Beşir’in yeni albümünde bağlama dışında farklı müzik enstrümanları da kullanılmış. 

Albümde, Ceylan Önkol ve Uğur Kaymaz adına bestelenen şarkıyla birlikte sanatçının 4 bestesi bulunuyor. Aşık Veysel’in Kara Toprak türküsü ve Sezen Aksu’nun Hakim Bey şarkılarını da seslendiren Hozan Beşir, albümünü “Türkiye mozaiği” olarak tanımlıyor. 

Hozan Beşir, yeni albümünde farklı müzik enstrümanları kullanmış. Beşir bu durumu şöyle açıklıyor: “İlk albümde bağlama vardı. O zaman iki yönlü eleştiri geldi. Birinci gelen ve çoğunlukta olan eleştiri de başka enstrümanların kullanılması, az da olsa ‘Hozan Beşir’in sesi kaybolur’ diyenler oldu. Bu albümde bu eleştirileri dikkat aldık. Önce bağlamayla kendim çalıp söyledim. Sonra orkestra bunun üzerine  çaldı.” 

CEYLAN’IN GÖZLERİNİ UĞUR’UN FOTOĞRAFINI UNUTAMIYORUM

Ceylan Önköl ve Uğur Kaymaz’ın, Bölge’de katledilen çocuklar içerisinde sembol isimler olduğunu anlatan Beşir, “Ceylan’ın gözlerini Uğur’un önlüklü fotoğrafını unutamıyorum. Unutsam zaten bunu besteye taşıyamazdım. Filistinli bir çocuk, İsrailli bir çocuk da böyle zalimane bir şekilde katlediliyorsa, insanım diyenin yüreğinde depremler yaratması gerekir. Zalimliğin nereden geldiğine bakılmaksızın. Her zaman diyorum: Zalim olmak ile mazlum olmak yetişkinlere mahsustur. Ama çocuk her zaman mazlumdur. Çocukla mazlum kelimesi özdeştir” diyor. Çok sayıda çocuğun katledildiğini hatırlatan  Beşir, “O kadar çok ki isimlerini bilemiyoruz. Bu da kötü ve acı bir şey. Keşke çocuklarımıza barış ve umut vadeden eserleri yapabilseydik” şeklinde konuşuyor

Bestesi kendisine ait Amara şarkısında her dinleyenin kendisini bulacağını söyleyen Beşir, Seydo’yu da babasının vefatından sonra yazdığını belirtiyor. Beşir, Seydo’da bölgedeki herkesin kendi babasını bulacağını ifade ediyor. Beşir, Xıcır’da kadının gözüyle erkek egemen anlayışa karşı ince ve ironik bir serzenişte bulunulduğunu aktarıyor.

‘GÖRMEK GÖZLE ALAKALI DEĞİL’

Aşık Veysel’in Kara Toprak eserinin albümde yer almasına ilişkin Beşir, “Kör sadece görmeyen midir yoksa gördüğünü zanneden mi? Görmek gözle alakalı bir durum değil” diyor. 
Beşir, Aşık Veysel’in şiirindeki sözlerin güncelliğini koruduğuna işaret ediyor.

DİJİTAL SİSTEMİN ALTYAPISI BELİRSİZ

Müzik piyasasının internetle birlikte dijital ortama geçtiğini, artık albüm çıkarmanın daha külfetli olduğunu anlatan Beşir, “Yaşamımı canlı sahne performansıyla idame ettiğim için albümden bir beklentim yok” diyor. Dijital sistemin altyapısının dünyanın pek çok yerinde kurulmasına karşın Türkiye’de durumun belirsizliğine işaret eden Beşir şunları söylüyor: “Dijital ortamda eserler dinlendikçe bize telif dönecek, emeklerimiz zayi olmayacak. Yasallaştı ama bize bir şey yansımadı. O hakkı nasıl kontrol edeceğim ben de bilgi sahibi değilim. Birkaç kere sordum. Onlar da belki bizim bildiğimizin biraz daha ötesine gidiyorlar. Ondan ötesini bilmiyorlar. En azından benim sorduklarım öyle idi.” 

Evrensel'i Takip Et